joi, aprilie 18, 2024
AcasăEconomicCodași în Europa la puterea de cumpărare

Codași în Europa la puterea de cumpărare

Botoșănenii sunt printre europenii cu cea mai scăzută putere de cumpărare, relevă un studiu GFK dat recent publicității.

România se află pe locul 32 în clasamentul european, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 5.881 euro. Românii se situează cu aproximativ 60% sub media europeană, iar botoșănenii nu ajung nici la 80% din puterea de cumpărare a mediei românilor. Singurul lucru cu care ne-am putea mândri este că i-am depășit pe vasluieni, care au o putere de cumpărare estimată la 3.706 de euro. Vaslui este cu aproximativ 37% sub media naţională şi cu aproximativ 75% sub media europeană. De fapt, cam întreaga Moldovă este sub pragul 80% din media națională, alături de Botoșani și Vaslui, regăsindu-se: Suceava, Neamț, Bacău și Vrancea. Nu departe de județele Moldovei sunt și o parte din cele din sudul țării: Buzău, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Teleorman, Olt și Mehedinți.

Bucureștenii au cea mai mare putere de cumpărare

Bucureşti conduce detaşat în clasament, cu o putere de cumpărare medie pe cap de locuitor de 10.452 de euro, cu 78% mai mulţi bani decât în restul ţării. Nivelul este asemănător cu media din Cehia, unde suma este de 9.959 euro. După Bucureşti, urmează Timiş (7.564 euro), Cluj (7.457 euro) şi Ilfov (7.312 euro).

Liechtenstein – o putere de cumpărare medie de 67.550 de euro

La nivel european, România este depăşită în clasament de Ungaria (7.416 euro) şi Polonia (7.589 euro).

Potrivit studiului de specialitate, în Europa, venitul disponibil variază semnificativ între cele 42 de ţări. Astfel, dacă Liechtenstein – cu o putere de cumpărare medie de 67.550 de euro, Elveţia (42.067 de euro) şi Luxemburg (35.096 de euro) sunt pe podium, Republica Moldova, Kosovo şi Ucraina se situează la polul opus. În timp ce europenii au avut la dispoziţie, în 2019, puţin sub 10 trilioane de euro, puterea de cumpărare pe cap de locuitor a crescut cu aproximativ 3,5 procente, semnificativ mai mult faţă de valoarea raportată în 2018. „Aceasta corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 14.739 euro”, se menţionează în studiul GfK.

Indicator calculat pe baza veniturilor nominale

Puterea de cumpărare este un indicator al venitului disponibil după deducerea impozitelor și contribuțiilor caritabile, inclusiv orice ajutoare de stat primite. Studiul indică nivelul puterii de cumpărare pe persoană, pe an, în euro și ca indicator. Puterea de cumpărare GfK se bazează pe veniturile nominale disponibile ale populației, ceea ce înseamnă că valorile nu sunt ajustate pentru inflație. Calculele sunt realizate pe baza salariilor și a veniturilor raportate, a statisticilor privind ajutoarele guvernamentale, precum și a previziunilor economice furnizate de instituțiile oficiale.

Consumatorii își acoperă din puterea de cumpărare generală cheltuielile legate de alimentație, întreținere, servicii, energie, pensii private și planuri de asigurare, precum și alte cheltuieli, cum ar fi vacanțele, cheltuieli de transport și de consum zilnic.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.5 ° C
7.8 °
5.5 °
94 %
0.5kmh
100 %
joi
7 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...