Guvernare până la ultimul leu din buzunar

0

Modul de guvernare al țării propus de PSD în ultimii ani a fost unul mai mult decât falimentar, iar un caz în care este implicat municipiul Botoșani demonstrează tocmai acest lucru.

La începutul lunii octombrie, prefectul Dan Șlincu, împreună cu reprezentanții Consiliului Județean, a inițiat o hotărâre de guvern, prin care cerea să se acorde modern Calor 5,6 milioane de lei din Fondul de rezervă aflat la dispoziția Executivului pentru subvenționarea gigacaloriei. „Am înaintat către Guvernul României, săptămâna aceasta, luni, un proiect de hotărâre de guvern pentru alocarea sumei de 5,6 milioane de lei pentru această subvenție. Sperăm ca săptămâna viitoare să se intre în ședință de guvern și să se aprobe această sumă”, declarat Șlincu, pe 29 octombrie.

Proiectul de hotărâre nu a intrat pe ordinea de zi a ultimei ședințe a Cabinetului Dăncilă, de pe 4 noiembrie, ci a fost trecută la proiectele suplimentare. Cum banii încasați până la momentul ședinței au fost toți repartizați pe proiectele de pe ordinea de zi, proiectul de alocarea banilor pentru subvenționarea termiei la Botoșani nu a mai fost luat în discuție. Situația a fost recunoscută chiar de președintele organizației municipale a PSD Botoșani, Mihai Tincu. „Când a fost primul ministru aici (n.r. – la Botoșani), m-am dus la ea cu termia, cu subvenția pentru gigacaloria, 56 de miliarde (n.r. – 5,6 milioane de lei). Mi-a promis că o pune pe ordinea de zi. Nu a făcut parte din ordinea de zi și gradul de colectare la ziua respectivă, când s-a ținut ultima ședință de guvern fusese atâta cât fusese și s-au consumat toți banii care erau pentru punctele de pe ordinea de zi. Proiectul fusese pus în afara ordinei de zi pe lista suplimentară”, a declarata Mihai Tincu.

În aceste condiții, proiectul de hotărâre a fost lăsat noului guvern. Cum Cabinetul Orban și-a schimbat structura, iar unele ministere au dispărut sau au fost redenumite, autoritățile botoșănene au fost nevoite să refacă hotărârea de guvern, să o actualizeze cu noile denumiri și să o trimită noului executiv. Hotărârea nu a fost încă aprobată de Cabinetul Orban.

În ultimul Colegiu Prefectural, ce a fost axat pe pregătirile de iarnă făcute de autoritățile locale, directorul Modern Calor, Florin Sandu, susținea că are mari dificultăți financiare din cauza faptului că societatea pe care o conduce nu a mai primit subvenție de la Primăria Botoșani din luna mai. Situația critică a fost recunoscută și de primarul Cătălin Flutur care, în ședința Consiliului Local de acum două luni, critica dur rectificarea făcută de social-democrați: „Nu avem bani pentru subvenţia la energia termică. Subvenţia la energia termică este de 12 milioane de lei… Nu o să aprindem lumina în oraş. Nu vom plăti facturile la apă şi Modern Calor că nu avem de unde”.

Deja ai votat!
se încarcă...