joi, martie 28, 2024
AcasăEconomicAngajări sabotate de criza Covid-19

Angajări sabotate de criza Covid-19

În primele doua luni ale anului, pprin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani, se angajaseră cu câteva zeci de de persoane mai mult decât în aceeași perioadă a anului, doar că pandemia de coronavirus a afectat grav piața de muncă în martie și aprilie, când angajatorii botoșăneni au suprimat aproximativ 10.000 de locuri de muncă.

Revenind însă la statisticile AJOFM, în primele două luni ale anului au fost încadrare în muncă 821 persoane, 484 bărbați și 337 femei.

Aproape jumătate dintre persoanele angajate, mai exact 396, au peste 45 de ani, adică sunt persoane care, îndeobşte, îşi găsesc cu greu de lucru. De asemenea, 113 au vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, 102 au între 25 şi 35 de ani, iar 209 sunt tineri sub 25 de ani, majoritatea tineri NEETs, adică persoane apte de muncă ce au sub 24 de ani şi care nu au slujbe şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ. Pentru tinerii NEETs și persoanele peste 45 de ani, statul plătește o subvenție de 2.250 de lei pentru un an.

Majoritatea celor angajaţi, 428, provin din mediul rural, în timp ce din rândul orăşenilor sunt doar 393.

Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (289), profesionale (216), gimnaziale (168), postliceal (11), 51 fiind cu studii universitare.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoşani, 466 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. „Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, se arată într-un comunicat al AJOFM Botoşani.

Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, modificată şi completată. „În primele doua luni ale anului, numărul persoanelor care au beneficiat de asistenţă pentru înregistrarea în evidenţă ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea asigurării protecţiei sociale privind acordarea indemnizaţiei de şomaj sau cuprinderea în măsuri active, a fost de 1.813 persoane”, conchide comunicatul AJOFM Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8 ° C
8.3 °
6.6 °
87 %
4.5kmh
69 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...