vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEconomicTurismul se reia ușor, ușor

Turismul se reia ușor, ușor

♦ Românii și-au luat inima în dinți și au început să plece în concedii în străinătate, mai ales că prețurile sunt mult mai mici decât la noi în țară, iar situația epidemiologică din anumite destinații este net favorabilă celei înregistrate la noi.
♦ Destinațiile favorite sunt Bulgaria, Grecia și Cipru, pentru că la întoarcere nu mai este obligatorie autoizolarea.

Românii și-au luat inima în dinți și au început să plece în concedii în străinătate, mai ales că prețurile sunt mult mai mici decât la noi în țară, iar situația epidemiologică din anumite destinații este net favorabilă celei înregistrate la noi.

Una dintre cele mai căutate destinații este Bulgaria. Avantajele sunt multiple: este aproape, prețurile sunt mult mai convenabile la condiții comparabile sau chiar net superioare celor practicate pe teritoriul românesc, iar pandemia de coronavirus a afectat Bulgaria mai puțin decât România, miercuri, 17 iunie, fiind înregistrate 3.453 de cazuri și 181 de decese de la începutul pandemiei.

Doar o declarație la intrarea în Bulgaria

În Bulgaria au fost ridicate o serie de restricții, dar hotelierilor li s-au impus condiții de distanțare socială pentru a se relua turismul. La intrarea în Bulgaria, românii trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere, prin care se obligă să respecte măsurile anti-epidemiologice, introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinul ministrului sănătății și confirmă că au luat cunoștință de riscurile privind îmbolnăvirea cu Covid-19. Textul declarației poate fi descărcat de pe site-ul Ministerului român al Afacerilor Externe (MAE).

Prin declarația pe propria răspundere, persoana va preciza că: „nu are simptome specifice îmbolnăvirii cu Covid-19; nu este pusă sub carantină; a luat cunoștință de situația epidemiologică din Republica Bulgaria, precum și de riscurile privind îmbolnăvirea cu Covid-19; va respecta măsurile anti-epidemiologice introduse pe teritoriul Republicii Bulgaria prin ordinele ministrului sănătății; călătorește pe propriul risc; scopul călătoriei”. În cazul tranzitului, românii se angajează să părăsească fără întârziere teritoriul Bulgariei.

La întoarcerea în țară din concediu, românii nu trebuie să se autoizoleze.

La plecare este recomandat să verificați punctele de frontiere care sunt deschis. Acum, potrivit mae.ro, sunt închise temporar punctele de frontieră Negru-Vodă, Lipnița, Dobromir, Zimnicea și Turnu-Măgurele, iar punctul de frontieră de la Bechet este deschis doar pentru traficul de autocamioane.

Grecia face controale prin sondaj

În Grecia au ajuns deja câteva sute de români. Începând cu data de 15 iunie este permisă intrarea persoanelor, în scop turistic, din 29 de state printre care și România, cu zboruri către aeroporturile din Atena și Salonic, însă aceștia pot fi supuși controlului epidemiologic în mod aleatoriu. Aceste state sunt următoarele: Albania, Australia, Austria, Bulgaria, Danemarca, Elveția, Estonia, Germania, Macedonia de Nord, Japonia, Israel, China, Croația, Cipru, Letonia, Liban, Lituania, Malta, Muntenegru, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Finlanda.

Pe aeroportul internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena este permisă aterizarea curselor aeriene dinspre Italia, Spania și Olanda.

De la 1 iulie vor fi permise toate cursele internaționale pe toate aeroporturile din Grecia.

Cipru cere teste PCR

Autorităţile cipriote au împărţit în două categorii ţările din care turiştii pot vizita Cipru, pe baza datelor epidemiologice disponibile la nivel internaţional, după ce ţara şi-a redeschis aeroporturile închise din cauza pandemiei de Covid-19.

Începând cu 20 iunie, persoanele care sosesc din ţările din categoria A nu au restricţii atunci când călătoresc în Cipru.

Persoanele care călătoresc din ţările din categoria B trebuie să facă un test PCR în ţara de origine, cu 72 de ore înainte de călătorie. Certificatul de testare PCR va fi solicitat înainte de îmbarcarea în aeronavă şi va trebui prezentat şi la controlul de frontieră la destinaţie. Pentru călătorii din categoria B a căror ţară nu este în măsură să pună la dispoziţia publicului teste PCR pe scară largă, testarea obligatorie va fi necesară la sosirea pe aeroporturile din Cipru.

Ţările din categoria A sunt Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Elveţia.

Ţările din categoria B sunt Israel, Polonia şi România. Astfel, turiștii români care vor să plece în vacanță în Cipru vor fi nevoiți să facă un test PCR cu 72 de ore înainte de călătorie.

Pentru a încuraja turiştii să aleagă insula pentru vacanţele lor, Ciprul a anunţat că autorităţile vor acoperi toate costurile legate de o contaminare pe teritoriul său cu noul coronavirus. Vor fi acoperite cheltuielile aferente spitalizării unui turist care s-a îmbolnăvit de Covid-19, îngrijirea acestuia sau chiar mesele sale.

Vacanțele în Turcia mai au de așteptat

Vacanțele în Turcia, o altă destinație de vacanță preferată de români, mai au de așteptat. După relaxarea de la 1 iunie, cazurile noi de coronavirus au crescut.

Practic, după data de 1 iunie cam toți turcii au ieșit și atunci numărul de infectări a crescut, dar vor scădea, ca la noi. Noi estimăm ca o dată de plecare, și nu vorbesc numai de noi, vorbesc de colegii noștri tur-operatori, data de 15 iulie”, spune Alin Burcea, CEO Paralela 45.

Începând cu data de 11 iunie, a fost ridicată măsura închiderii frontierelor terestre, aeriene, maritime și a obligativității efectuării celor 14 zile de carantină la intrarea în Turcia, se arată pe site-ul MAE.

La intrarea în Turcia vor fi efectuate controale de sănătate tuturor cetățenilor turci și străini. În cazul descoperirii simptomelor specifice Covid-19 vor fi efectuate gratuit teste PCR, iar Ministerul Sănătății va dispune măsurile necesare.

Trebuie spus însă, că la întoarcerea în țară, cetățenii români vor trebui să intre în autoizolare timp de 14 zile.

Românii care se întorc din 17 țări, exceptați la autoizolare

La sfârșitul săptămânii trecute, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a decis într-o şedinţă online, că românii care vor sosi din 17 state europene nu vor mai intra în carantină sau autoizolare, iar zborurile către şi dinspre respectivele ţări se vor relua.

Conform hotărârii CNSU, lista cu ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare se actualizează săptămânal de către INSP, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi ţări.

Situaţia epidemiologică din ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuinţă/locaţia declarată, se monitorizează de către INSP, care, în cazul unei evoluţii nefavorabile susţinută pe o perioada de 14 zile, va propune CNSU eliminarea acestora din listă.

Lista țărilor exceptate de la autoizolare

Austria
Bulgaria
Cehia
Cipru
Croaţia,
Elveţia
Germania
Grecia
Islanda
Letonia
Liechtenstein
Lituania
Malta
Norvegia
Slovacia
Slovenia
Ungaria

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...