spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEconomicRomânii, printre cei mai mari cumpărători de pesticide din UE

Românii, printre cei mai mari cumpărători de pesticide din UE

♦ În România se vând anual 11 milioane de kilograme de pesticide, fiind pe locul 6 în UE la acest capitol.

România s-a situat în 2018 pe locul al şaselea în topul statelor membre UE cu cele mai mari vânzări de pesticide, după primii patru producători agricoli din Uniune (Franţa, Spania, Italia, Germania) şi Polonia, arată datele publicate recent de Eurostat.

Problema folosirii necontrolate a pesticidelor în agricultură a fost ridicată atât de miniștri, cât și de fermierii botoșăneni, nemulțumiți că substanțele chimice se pot vinde fără nicio restricție prin magazinele fitosanitare, iar sătenii le folosesc fără niciun control, doar după ce aud ei că e bine.

Adrian Oros a declarat, la Botoșani, că una dintre prioritățile este modificarea legii care guvernează sistemul sanitar-veterinar, pentru că modificările aduse la solicitarea lui Liviu Dragnea expun populația în fața unui risc de sănătate major. Este vorba de ridicare controlului veterinar asupra medicamentației folosite în creșterea animalelor și a pesticidelor în culturile agricole.

În urmă cu doi ani a fost modificată legea care guvernează sectorul sanitar-veterinar în avantajul omului de afaceri Sorin Paul Stănescu, nașul de cununie al lui Dragnea junior, care deținea pe atunci o firmă ce comercializa medicamente pentru animale. Astfel, în prezent, oricine poate deschide un magazin veterinar și să vândă orice fel de medicament sau orice pesticid, deoarece nu mai este nevoie de un farmacist sau un medic care să facă prescripția și comercializarea.

La rândul său, fermierul botoșănean Cristian Andrici, reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice, a atras atenția asupra acestei probleme ministrului Mediului, Costel Alexe, când acesta a fost la Botoșani. Mai mult, Cristian Andrici spunea că sunt cazuri în care oamenii spală recipientele de la pesticide și le refolosesc la vânzarea laptelui punându-le viața în pericol.

În ultima conferință de presă, senatorul botoșănean Lucian Trufin susținea că a luat cunoștință de problemă, iar legislația ar fi fost deja modificată în Parlament.

11 milioane de kilograme de pesticide pe an

În perioada 2011-2018, vânzările de pesticide în UE au rămas stabile la 360 milioane de kilograme pe an.

Împreună, Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt responsabile pentru două treimi din vânzările anuale de pesticide în UE, în frunte fiind Franţa cu peste 80 milioane de milioane de kilograme în 2018. Comparativ, în România în anul 2018 vânzările de pesticide s-au situat la aproximativ 11 milioane de kilograme pe an.

Când vine vorba de categorii de pesticide vândute, în 2018 cele mai mari volume de vânzări au fost înregistrate la Fungicide şi bactericide (45%), urmate de Ierbicide (32%), Insecticide şi acaricide (11%).

În 2018 comparativ cu 2011, datele Eurostat arată că cele mai mari creşteri ale vânzărilor de pesticide a fost înregistrate în Cipru (94%), Austria (53%), Franţa (39%) şi Slovacia (38%). Pe de altă parte, cele mai mari scăderi ale vânzărilor de pesticide au fost înregistrate în Portugalia (minus 43%), Irlanda (-28%) şi Cehia (minus 27%). Alte state care au înregistrat scăderi ale vânzărilor de pesticide sunt Italia, Olanda, Belgia şi România.

Franţa, Spania, Italia şi Germania sunt principalii producători agricoli din UE, reprezentând împreună 51% din suprafaţa totală utilizată în agricultură în UE şi 49% din terenul arabil din UE.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...