Se scumpesc alimentele într-un ritm alert

0

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut şi în luna august, pentru a treia lună consecutiv, stimulat de avansul preţurilor la cereale, uleiuri vegetale şi zahăr, atingând cel mai ridicat nivel înregistrat după luna februarie 2020, a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În august, acest indice a crescut până la 96,1 puncte, de la 94,3 puncte luna precedentă.

Potrivit FAO, preţurile la cereale a urcat cu 1,9% în august, comparativ cu luna iulie, şi cu 7%, raportat la aceeaşi lună a anului trecut. În rândul cerealelor de bază, cel mai mult au crescut preţurile la sorg, orz, orez şi porumb, acesta din urmă fiind influenţat de îngrijorările cu privire la perspectivele producţiei americane după recentele pagube provocate culturilor din Iowa.

Preţul uleiurilor vegetale a urcat cu 5,9% în august, ajungând la nivelul la care era la începutul anului, când a izbucnit pandemia de coronavirus. Preţul uleiului de palmier a fost influenţat de aşteptata reducere a recoltei în principalele ţări producătoare, care, combinată cu o cerere globală solidă, ar urma să conducă la diminuarea stocurilor.

Preţurile la zahăr au urcat cu 6,7%, comparativ cu luna iulie, reflectând prognozele privind o reducere a producţiei din cauza condiţiilor meteo nefavorabile în Uniunea Europeană şi Thailanda. Cererea puternică de importuri în China a ajutat şi ea să împingă în sus preţurile.

În schimb, preţurile la lactate şi carne au rămas în mare parte nemodificate în luna august, comparativ cu iulie.

Deja ai votat!
se încarcă...