sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialĂştia ne sunt visătorii

Ăştia ne sunt visătorii

Ciprian MITOCEANU

scriitor 

 

România a devenit ţara tuturor posibilităţilor. Numai pe meleagurile noastre poţi deveni miliardar muncind doar la stat. Numai pe la noi consilierele din ministere sunt culese direct de la cratiţă, de pe la serviciul de şomaj sau chiar mai rău. Doar pe tărâmurile mioritice poţi deveni ministru sau înalt demnitar fără să ştii pe ce lume trăieşti.

Da, România e noua ţară a tuturor posibilităţilor. Mai exact, aceea a posibilităţilor neverosimile. Cum poţi urca atât de sus pe scara ierarhică fără să meriţi, fără să deţii măcar un bagaj minim de cunoştinţe, fără să ai bunul simţ de a te documenta asupra unui subiect asupra căruia ştii foarte bine că trebuie să-ţi dai cu părerea? E ceva ce depăşeşte puterea de înţelegere a omului obişnuit care, până la urmă, suportă din buzunarul propriu parvenirea unor astfel de specimene.

Şi nu vorbim doar de un exemplu izolat, ci de un fenomen de masă. Politicienii sunt tot mai sărăcuţi cu duhul. Asta în condiţiile în care dau dovadă de o rapacitate ieşită din comun. Nu-i interesează nimic altceva în afară de umplerea buzunarelor. Bun simţ? Nu există, l-au aruncat departe. Nu le foloseşte la nimic, ba ar putea să-i încurce.

Zilele acestea a fost ca la carnaval. Dăncilă a reuşit să o comită în stil mare, mult mai aiurea decât de obicei. Ştim că doamna este stresată şi emotivă, că umerii ei sunt apăsaţi nu de greutatea guvernării, ci de presiunea cu care Liviu se cere scos basma curată, să i se ofere astfel posibilitatea de a deveni premier – rocadă dorită mai mult de Dăncilă decât de Dragnea, dar chiar aşa? Cât de pe lângă poţi să fii, încât să comiţi o enormitate ce riscă să afecteze relaţiile dintre România şi Muntenegru? Şi nu e vorbă în vânt; dacă cei din Muntenegru încep să se întrebe că, de vreme ce Dăncilă e premier, oare cum sunt restul românilor, e posibil să tragă nişte concluzii nu prea încurajatoare.

Dăncilă a tras şi ea o fugă până în Muntenegru. Îi place zona, mai scapă şi ea de agitaţia din ţară, e şi aproape. Şi a reuşit să dea cu bâta în baltă precizând cât e de fericită că se află la Priştina. Care e capitala Kosovo, stat nerecunoscut de România. Bine că a nimerit ţara, că altfel chiar se făcea de baftă. Translatorul a sesizat idioţenia şi a corectat-o, dar gazdele s-au prins de figură şi au avut grijă să cenzureze înregistrarea conferinţei de presă. De toată jena.

Daea, băiatul de la Agricultură, a reuşit să agite şi el apele, comparând asomarea porcilor cu Holocaustul, declaraţie ce l-a făcut pe Dragnea să condamne afirmaţia lui Daea şi să-l tragă de urechi pe reţelele de socializare. Cine a ajuns să-l cunoască câtuşi de puţin pe individul de la agricultură ştie că omul nu a vrut să jignească. N-a comis-o cu intenţie, dar a scos perla. Şi cei de la PNL îi cer Vioricăi Dăncilă să-l demită pe Daea, de vreme ce acesta nu vrea să plece singur. E cam ridicolă situaţia, având în vedere „realizările” Vioricăi, însă nu trebuie uitat că Daea e mai puţin vizibil în spaţiul public comparativ cu „şefa”. Dacă i s-ar oferi şi lui un spaţiu de manevră mai convenabil s-ar ridica la înălţimea aşteptărilor.

Limitaţi în exprimare şi gândire, mereu rupţi de problemele guvernării, şcolarizaţi pe repede înainte şi recalcitranţi la cultură. Cam aceştia ne sunt politicienii. Nişte indivizi care te fac să te întrebi dacă nu cumva oamenii visează. La ce anume? La o Românie prosperă prin 2040 sau chiar mai repede, prin 20-20? La rezolvarea problemelor legate de infrastructură, sănătate şi învăţământ? La revitalizarea economiei şi a turismului? La transformarea în faptă a programului de guvernare? Deocamdată nu ne spune nimeni la ce anume visează aleşii atunci când se dau în stambă, dovedind că şi atunci când ştiu câte ceva tot nu şi-au făcut cum trebuie temele. E vorba de chestii pe care le-au auzit odată, demult, în cine ştie ce context şi care, datorită colbului uitării, au început să dea cu erori. E chiar aşa de greu să te informezi înainte de a deschide gura? E simplu; nici măcar nu ai nevoie de cărţi, doar de un telefon ceva mai performant. Informaţia e deranjant de accesibilă, trebuie să o mai filtrezi. E greu, mai ales când visezi la ceva. La viitor, la trecut, nu mai contează. Oamenii visează. Dar visează pe banii noştri.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

2 COMENTARII

  1. Dupa asazisa Revolutie , carte nu s-a mai invatat in Romania . A fost o perioada cand se lua bacalaureatul de-a moaca si tot prostul a facut studii superioare la fara frecventa . Care s-au descurcat , adica au stiut cui si cat sa plateasca , au acum posturi caldute la Stat si intre timp au acumulat si ceva vechime asa ca nimeni , niciodata n-o sa-i dea afara .Cunoasteti vreun caz in care un privatizat cauta sa angajeze un asemenea specialist ? Nici nu se uita la asemenea specimene cu diplomele lor stralucitoare ! Adevaratii specialisti cu studii reale incet , incet se pensioneaza asa ca intra in scena acesti inculti care ne vor conduce destinele . Din cei 5 milioane de romanasi plecati pe alte meleaguri majoritatea sunt destepti care degraba nu vor mai veni in Romania . Am ramas de rasul lumii !

  2. Dle CIPRIAN , ma pozitionez alaturi de parerile dv. si mai ales in privinta reala despre dl. ministru DAEA , am vazut la concret calitatea acestui om . Toti din ministere si camera legislativa iar urma exemplul , ne-am pozitiona cu mult mai sus in mai toate sferele de activitate fata de cum suntem si la multi nu le-am raspunde ptr. ceia ce facem ptr. tara . Am citit pe undeva cum ca forta de orice natura a unui stat fata de altul in EUROPA nu mai este o solutie , problemele nationale , de crestere economica , de educatie , sanatate etc. se rezolva de fiecare stat cu capacitatile si fortele avute la dispozitie proprii , tinind cont totusi de tratatele , acordurile , conventiile , protocoalele , incheiate cu statele cu care esti in colaborare si dispozitiile internationale , cu mentiunea ca daca tara nu accepta nimeni nu va intervenii in acel stat sa-ti faca ordine , atunci de ce nu ne putem singuri gospodarii ca treburile sa ne mearga foarte bine . De ce acesti indivizi alesi in conducerea tarii , incapabili , sunt lasati sa distruga avutia tarii si nu sunt trasi la raspundere si inlocuiti din momentul cind gresesc , cind totul de acest gen de noi se hotaraste , ceilalti privind lucrurile din lateral , cu sfaturi , fara putere in decizii . Oare chiar atit de neputinciosi si iresponsabili am ajuns ca la necaz taiem poala si fugim , de ce nu ne aliem totusi cu oameni de buna credinta , romani neaosi cu dreptatea alaturi si sa ne echilibram spre normalitate din secolul xxi al EUROPEI civilizate .

Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...