one × one =

A password will be e-mailed to you.

Marius ILINCARU
editor

În PSD lucrurile par să se fi tranşat. Cel mai mare partid este gata să-şi devoreze din nou liderul, dacă nu a făcut-o deja. Istoria ne spune că social-democraţii recunosc un război intern abia atunci când o tabără şi-a apropiat victoria. Aşa a fost în cazul lui Geoană, a lui Ponta şi aşa va fi şi în cazul lui Dragnea. Şi asta pentru că tot mai multe voci susţin tabăra grupată în jurul vicepremierului Paul Stănescu.
În urmă cu două săptămâni, când deputatul PSD Mihaela Huncă îşi anunţa demisia din partid, iar deputatul Răzvan Rotaru îi cerea demisia lui Liviu Dragnea, într-o discuţie telefonică, deputatul social-democrat Tamara Ciofu declara că rămâne în partid să îşi susţină proiectele, asta deşi anterior se înscrisese în vocile critice din interior. Declaraţia venea după întâlnirea cu Marian Neacşu, secretarul general al PSD, care era încă perceput ca omul lui Liviu Dragnea. Din lipsa datelor din interior, părea o abdicare la poziţiile avute anterior, dar timpul pare să facă lumină. Între timp, însă, Marian Neacşu, deşi nu este parlamentar, este tot mai des pomenit ca făcând parte din grupul lui Paul Stănescu, el fiind cel care se ocupă cu organizarea partidului. La fel şi alţi „baroni” importanţi ai partidului, precum Marian Oprişan (Vrancea), Niculae Bădălău (Giurgiu), Adrian Ţuţuianu (Dâmboviţa), Mihai Tudose (Brăila) sau Dumitru Buzatu (Vaslui), par să se fi regrupat în jurul lui Paul Stănescu. Astfel, Liviu Dragnea îşi vede tot mai subţiată „oastea”. Pe lângă femeile pe care şi le-a fidelizat prin diferite sinecuri acordate, de partea actualului lider PSD par să fi rămas doar personaje cu probleme penale sau de imagine, precum Darius Vâlcov, Cătălin Rădulescu (Argeş), Ionel Arsene (Neamţ), Florin Iordache, Şerban Nicolae sau Claudiu Manda.
Oricare dintre cele două tabere va câştiga în PSD, mai bine nu va fi, pentru că ambele au aruncat în luptă tema amnistiei şi graţierii. Ambele încearcă să-şi fidelizeze oamenii din partid şi pe cei care i-au pus în funcţii prin promisiunea graţierii sau amnistiei, care este prezentată ca fiind „un moment zero”. Pe ei nu-i interesează nimic altceva, decât cum să scape de problemele penale. Restul sunt fleacuri.
Lupta pentru putere din PSD va avea efecte şi pe plan local, deoarece organizaţia este puternic divizată. Tabăra preşedintelui Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, subţiată prin plecarea Mihaelei Huncă, s-a poziţionat radical împotriva actualului şef al partidului şi al interimarului organizaţiei locale, senatorul Doiniţa Federovici. Aceasta din urmă pare a avea un avantaj că, pe lângă parlamentarii Lucian Trufin, Marius Budăi, Costel Lupaşcu, îi are de partea sa pe majoritatea primarilor PSD. Numai că, debarcarea lui Dragnea ar putea schimba raportul de forţe, pentru că Paul Stănescu este ministrul în pixul căruia stau fondurile publice la nivel naţional, iar în cel al lui Costică Macaleţi cele de la nivel local. Deci, primari care şi-au mărit salariile la un nivel incredibil pentru România anului 2018 şi care au nevoie de fonduri pentru a-şi echilibra bugetele pe finalul anului, vor fi de partea celor care dau banii. Atât şi nimic mai mult. Aici nu e vorba de doctrină, de interes public, de nimic altceva decât de binele propriu.
Cum se vor aşeza apele vom vedea la alegerile interne care se apropie, pentru că organizaţia are încă o conducere interimară, dar să nu aşteptăm o schimbare în bine, pentru că nu va veni. Ambii lideri ai taberelor din PSD au avut puterea ani de zile în mâini şi nu au făcut nimic pentru judeţ. Nu o vor face nici de acum încolo, iar de asta putem fi siguri. Aşa că războiul lor rămâne doar spectacol amar pentru cei mai mulţi dintre noi, pentru că nu va aduce nimic bun.

Apreciază calitatea articolului

14 VOTURI - MEDIE: 4,64
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...