sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialAnchetă serioasă?! Păi asta vrem şi noi

Anchetă serioasă?! Păi asta vrem şi noi

Ciprian MITOCEANU

scriitor 

Deşi paravanul mediatic cu referendumul pentru familia tradiţională îşi dovedeşte eficienţa cu prisosinţă, Viorica Dăncilă a ţinut şi ea să detoneze o petardă care să menţină atenţia opiniei publice departe de activităţile aleşilor. Românul să aibă la ce privi şi ce comenta; nu contează ce şi cum, important e să nu mai prezinte niciun interes pentru problemele reale ale ţării. De acestea se ocupă Dragnea, cetăţeanul nu mai trebuie să-şi bată capul.

Astfel, stimabila doamnă premier cu voie de la Dragnea a reuşit să se facă de râs chiar mai zdravăn ca de obicei. Săptămâna a început bine pentru amatorii de can-canuri şi fabricanţii de paravane mediatice. Dăncilă n-a mai ajuns la întâlnirea cu Jean-Claude Junker, şeful Comisiei Europene. Se pare că Dăncilă a fost cea care a insistat pentru o întrevedere cu Junker dar, pentru a-şi consolida bunul renume de care se bucură, nu a ajuns la timp la aeroport.

Nu e singurul oficial de care Dăncilă şi-a bătut joc. Ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, a putut constata pe propria piele ce înseamnă meticulozitatea şi seriozitatea românească. Heiko Maas avea programată o întrevedere cu Dăncilă. Cu puţin timp înainte de ora programată, Guvernul român a anulat întrevederea fără a oferi vreo motivare oficială. Neoficial e ceva de genul „Pentru că putem, de-aia…” .

Două întrevederi importante ratate de Dăncilă în decurs de o zi. Până şi pentru „Veorica” e cam mult. Şi, ca ridicolul să fie complet, a doua zi premierul român l-a aşteptat o oră şi ceva pe Junker la aeroport pentru o întrevedere de vreun sfert de ceas.

Imediat ce gafa premierului a devenit publică au început manipulările. Cică i-au făcut figura cei de la SPP, că ăia sunt în slujba neamţului şi joacă aşa cum li se cântă de la Cotroceni. Au apărut şi dezinformări penibile, conform cărora Junker era beat mangă şi a cerut să fie scos pe repede înainte din aeroport înainte de a deveni mai penibil ca ştim noi cine. Normal, Dăncilă nu e vinovată, ea doar a fost sabotată. Niciun cuvânt despre „erori au fost şi vor mai fi”.

Premierul marionetă a cerut mai apoi rapoarte amănunţite de la Secretariatul Guvernului, Ministerul Transportului şi SPP privitoare la modul cum a reuşit să rateze întrevederea la nivel înalt. Vrea anchetă serioasă. Surprinzător, dar aşa ceva vrem şi noi, cei care ne-am cam săturat de circul ăsta de prost gust, însă e posibil ca rezultatele anchetei demarate de Dăncilă să nu fie decât o altă vânătoare de ţapi ispăşitori.

În cazul de faţă putem vorbi şi despre altceva decât despre incompetenţă şi lipsă de comunicare între instituţiile statului. Putem vorbi şi de fugă de răspundere. Dăncilă nu a ratat întâlnirea pentru că a fost sabotată de SPP, aşa cum lasă să se înţeleagă televiziunile de partid. Cei de la SPP nu fac programul nimănui, ei au alte atribuţii. Şi dacă Junker le-a cerut să se pună în mişcare asta au făcut. Dăncilă a ratat întrevederea pentru că aşa a dorit. Şi-a spălat ea cumva obrazul cu scurta întâlnire de marţi când, oficial vorbind, s-a discutat despre viitoarea Preşedenţie română a Consiliului Europei. De la întrevederea respectivă s-au publicat imagini fără sonor. De ce anume? E lesne de bănuit având în vedere ce distractivă este Viorica Dăncilă.

O întrevedere oficială de un sfert de ceas în cadrul căreia discuţiile au durat şi mai puţin dacă ţinem cont că acestea s-au purtat prin intermediul translatorilor. Dăncilă nu vorbeşte fluent limba română, ce să mai pomenim de vreo limbă de circulaţie internaţională.

În concluzie, nu s-a vorbit prea mult. Şi erau ceva subiecte de discutat. Junker era interesat şi de ceva răspunsuri legate de evenimentele din 10 august, posibil voia să afle şi cum stăm cu pesta porcină, lupta contra corupţiei, inflaţia, creşterea economică, eventual statul paralel… Avea ce să întrebe. În loc de răspunsuri a trebuit să se mulţumească cu pupături cordiale de la Viorica Dăncilă şi gargară pe tema viitoarei preşedenţii. Cel puţin aşa vrea Guvernul să credem deşi, având în vedere că înregistrările oficiale sunt lipsite de sonor, e posibil ca şi cele câteva minute de întrevedere să fi fost foarte stingheritoare pentru premierul român.

Unii vorbesc de gafă, alţii de sabotaj. Dar ar trebui să luăm în calcul şi varianta nesimţirii mixate cu fuga de răspundere. Junker a plecat cu un gust amar din România, însă Dăncilă a evitat să răspundă la nişte întrebări incomode. Acum vrea anchetă şi răspunsuri. Coafura rezistă, vorba reclamei.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...