sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialFamilia tradiţională şi ieşirea din UE

Familia tradiţională şi ieşirea din UE

Cătălin MORARU

redactor şef

 

Referendumul lui Dragnea de pe 6-7 octombrie. Vom relata despre procesul de votare, că asta e meseria noastră, dar atât. Am scris deja că este un demers inutil. Elementul nou este zicerea lui Dragnea că e şi o luptă cu UE. Adică banditul ăsta hotărăşte, de unul singur, dacă şi când iese România din UE. Interesant, nu?

Dar să reluăm totuşi argumentele majore ale iniţiatorilor acestei chestii poreclită referendum.

Căsătoria între soţi – este deja stabilită în constituţie. Explică de ce judecătorul Cristi Danileţ. Şi spune că o constituţie nu se ocupă de definiţii, că nu e manual de gramatică, e prima lege a ţării. Şi atunci când legea nu defineşte un cuvânt sau o sintagmă, acesta/aceasta are înţelesul din limbajul obişnuit. E o regulă învăţată în anul întâi la facultatea de drept. Ştim ce scrie în DEX la „soţi”, aşa că am încheiat discuţia.

Homosexualii vor înfia copii – referendumul se ocupă doar de înţelesul cuvântului „soţi”. Homosexualii pot înfia copii acum şi vor putea face asta şi după referendum, fără nici o problemă, ba chiar, conform legislaţiei existente, este ilegal ca refuzul adopţiei să fie orientarea sexuală.

Teama de căsătoria între om şi animal – zicerea asta a lui Dragnea spune tot despre inteligenţa alegătorilor lui. Şi altceva nu mai merită comentat.

Mai sunt multe argumente pro referendum, toate la fel de uşor de demontat. Dar era nevoie de o temă sensibilă. Şi s-a apelat la ea, când Dragnea a văzut că nu mai ţin prostiile de genul asasini cu priviri insistente sau membrii #rezist se antrenează în munţi. Am râs cu lacrimi la asta. Ce fac ei în munţi, domnu’ Liviu? Se antrenează să stea în frig, prin pieţe, la proteste, ca să dea jos guvernul ăsta de habarnişti?

În spatele febrei referendumului, se întâmplă, însă, lucruri. Importante. Să le trecem în revistă doar pe cele mai recente.

Legea offshore – România are în Marea Neagră un mare zăcământ prin care ajunge al doilea deţinător de gaze naturale din UE. Valoarea e uriaşă, poate ajunge la 40 de miliarde de dolari. S-a dat legea offshore, Darius Vâlcov a anunţat că cine o schimbă e trădător de ţară. Şi Dragnea a anunţat după trei zile că o schimbă. După ce nişte şefi de companii petroliere i-au făcut vizite la birou. De când hotărăşte un condamnat penal ce e cu cea mai mare afacere din România? Nu ştim nimic, nu ştim cum s-a făcut concesionarea, ce rezerve s-au găsit, cât ar costa investiţiile. Totul se face în mare secret, cu Dragnea în capul mesei. O dezbatere despre aşa ceva ar fi mult mai necesară decât aia cu la fundul cui ne uităm.

Amnistie, graţiere – Dragnea şi Tăriceanu au depus, în sfârşit, acum două zile proiect de lege care duce spre amnistie şi graţiere. „Nu pentru mine”, spune Dragnea. Da, sigur, ştim că nu vrea să scape de bulău, se sacrifică pentru ţară. Vor să scape ei, de fapt, plus o mare gaşcă de colegi de partid, învinuiţi că au luat şpagă peste tot, inclusiv în cimitire, ca Darius Vâlcov.

Izolarea Moldovei – Drumurile din această regiune a ţării sunt cele mai proaste din Uniune. Orice plan de drum este sugrumat din faşă, chiar de Dragnea. Odată ce el iese şi anunţă că nu se vor face autostrăzi gen Iaşi-Târgu Mureş, pentru care există deja bani de la UE, că s-a hotărât să se construiască în regim public-privat. E o metodă bună, peste ceva vreme poate spune că nu au venit investitori, de aia. Însă pe noi nu ne interesează că suntem lipsiţi de şanse de dezvoltare, avem alte griji, mai homosexuale.

Fonduri europene – executivul UE a trimis recent o scrisoare guvernului român că nu cheltuie banii europeni şi riscă să piardă 800 de milioane de euro. Mai are rost să spunem ceva? Dacă nici asta nu mai e trădare de ţară, nu mai ştiu ce e. Că poţi trăda ţara şi fără să vrei, motivul fiind că eşti, pur şi simplu, prost, nu e vorba doar de rea voinţă în acest caz.

Pentru evitarea acestor probleme s-a inventat referendumul. Cred că Dragnea nici nu a sperat la asemenea succes. E drept, costă 36 de milioane de euro, la banii ăştia trebuie să facă ceva valuri.

Vorbim despre o persoană condamnată penal, la un pas de o a doua sentinţă pentru că a plătit salarii ilegal din banii orfanilor şi cercetat în încă vreo cinci dosare penale. Ăsta e Liviu Dragnea, cel care ne face nouă agenda, un baron local, fost căpitan de judeţ în cea mai săracă zonă a ţării. Căruia nu îi plac justiţia, ONG-urile, presa, opoziţia parlamentară, contestatarii din propriul partid şi, mai nou, Uniunea Europeană.

Mergem pe un drum bătătorit, care duce spre totalitarism. Dar vom avea în Constituţie scris negru pe alb că numai un bărbat se poate căsători cu o femeie.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...