five × 5 =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Săptămâna trecută a dovedit încă odată, deşi nu era nevoie, obedienţa şi licheismul celor care ar trebui să ne reprezinte interesele. Şi nu vorbesc de primul ministru sau de slugoiul de la Justiţie, ci de acele personaje care, prin natura funcţiei pe care o ocupă, ar trebui să reprezinte o garanţie că statul de drept şi democraţia există şi chiar funcţionează în ţara asta. Zadarnice speranţe… Democraţia este doar un cuvânt din dicţionar, iar instituţiile statului sunt conduse de apropiaţi ai grupului de infractori care a transformat România într-o feudă personală. Nu mai avem nicio speranţă; nici Europa nu ne mai poate ajuta şi se pare că nici nu intenţionează.
Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, şi-a demonstrat „eficienţa” şi mai ales obedienţa. Umblă zvonul că individul are o mulţime de datorii şi pentru a şi le putea plăti a primit o funcţie plătită zdravăn de la bugetul de stat, peste douăsprezece mii leafă, plus alte beneficii. Şi pentru că nu vrea să se despartă de un venit aşa de consistent, Ciorbea a ales să nu muşte mâna care îl hrăneşte şi de la care speră un viitor luminos. Pentru el, nu pentru alţii.
În plin scandal al Ordonanţei pe Legile Justiţiei – Ordonanţă cu dedicaţie pentru ştim noi cine – Ciorbea a ales să tragă o fugă până în America. Şi a făcut asta pe furiş, ceva gen „noaptea, ca hoţii”, fără să-şi delege atribuţiile. Ba chiar s-a stropşit la jurnalistul care l-a întrebat cum stă treaba, cerându-i să tacă odată. Până la urmă a ieşit la iveală că ar fi avut şi Ciorbea dreptatea lui, cică şi-ar fi delegat atribuţiile unui adjunct, însă nu şi pe cele privitoare la sesizarea Curţii Contituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor şi nici pe cea de sesizare directă cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor. Cam transparentă mişcarea, domnule Ciorbea, nu credeţi? Delegarea asta „cu dedicaţie” i-a făcut pe unii să respire ceva mai uşuraţi; încă un obstacol înlăturat înainte de a deveni incomod.
Un gest de total dispreţ faţă de societatea românească şi faţă de cetăţeanul care plăteşte taxe şi impozite şi vrea să trăiască într-o ţară democrată. Ciorbea şi-a dat arama pe faţă şi a făcut jocul celor care-i plătesc salariul. Până la urmă asta-l interesează pe fostul premier, acel individ care ne asigura cu două decenii şi ceva în urmă că noi deţinem cheia. „Cheia e la voi”. O fi cheia la noi, dar banii sunt la ei. Şi Ciorbea primeşte firmiturile, desigur…
Lui Ciorbea i s-a cerut – şi i se cere – demisia. Şi eu personal doresc ca acest sumbru personaj să dispară de pe scena politică. E posibil să se retragă; Senatul a adoptat un proiect de lege prin care Avocatul Poporului ar putea încasa aproape patruzeci de mii pensie. Lunar. Mai mult decât încasează alţii pentru doi ani de muncă. Însă ar fi normal să plece prin demisie. Cât timp şi-a bătut joc de lege şi de demnitatea ocupată pe bani publici, aşa ar trebui să facă. N-am auzit că s-ar gândi la aşa ceva, ba dimpotrivă, se laudă că a respectat legea. Într-o ţară civilizată ar fi fost deja arestat, în România i se pregăteşte o pensie de trei ori mai mare decât salariul.
Şi nu e singurul slugoi care ar face orice să-şi apere stăpânii. În Teleorman, pesta porcină a fost ţinută la secret. De ce? Individul care stăpâneşte DSV-ul din zonă, un anume Iulian Ianculescu, a ţinut să precizeze că a tăcut pentru a nu crea un „dezavantaj la judeţ”. Ce înseamnă „dezavantaj la judeţ” nu a fost capabil să explice. Omul a respectat nişte indicaţii clare primite de la cineva care l-a pus pe el sus, acolo. Ce mai contează că pesta asta a luat-o complet razna? Oricum nu mai poate fi stăvilită, cel puţin nu cu mijloacele folosite de către autorităţi. Aşa că nu are de ce să se teamă şi, mai ales, nu are de ce să-şi dea demisia. A dat un răspuns, din punctul lui de vedere e de ajuns. A procedat legal…
E interesant de remarcat faptul că Daea, ministrul cu veleităţi de comic de la Agricultură, nu i-a cerut demisia. Deşi Daea spune că el şi atunci când doarme dă cu pumnul în pernă gândidu-se că luptă cu pesta. Cum se poate să nu ceri demisia unui asemenea inconştient care a venit cu explicaţii ce nu pot amăgi un copil de grădiniţă sau nici măcar pe madam Dăncilă? Există o singură explicaţie şi mai multe interese. Şi dacă ne gândim cine păstoreşte judeţul ca şi cum l-ar fi câştigat la loz în plic nici nu trebuie să căutăm prea departe pe individul care-l ţine în spate pe Ianculescu.
Ţara asta e condusă de inconştienţi. Oameni care nu ştiu pe ce lume trăiesc şi care, dacă ar ajunge să fie puşi în situaţia de a-şi câştiga pâinea cinstit, ar ajunge să cerşească pe marginea drumului. Lor li se adaugă alţi inconştienţi care, legal vorbind, ar trebui să le tempereze abuzurile. Însă respectivii au observat că e mai important să câştige ei bine decât să-şi facă treaba. Aşa ne-am pricopsit cu specimene ca Ianculescu şi Ciorbea. Care refuză să demisioneze deşi în cazul lor demisia se impune de la sine.
A trecut o săptămână şi nu a demisionat nimeni. E prea devreme, se pare. De la revoluţie au trecut aproape treizeci de ani şi vinovaţii nu au fost condamnaţi.

se încarcă...

Apreciază calitatea articolului

12 VOTURI - MEDIE: 4,92
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Se încarcă...