spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialLupta pentru amnistie, ultima fază

Lupta pentru amnistie, ultima fază

Cătălin MORARU
redactor şef

Acum două zile, Liviu Dragnea declara nervos ziariştilor că nu va fi o ordonanţă de urgenţă cu amnistia şi graţierea în viitorul apropiat. Şi să fie întrebaţi cei din guvern, că el nu e din guvern. Ieri, surse din PSD au spus ziariştilor că acelaşi Dragnea, care tot nu e în guvern, l-a chemat la ordine pe ministrul justiţiei şi i-a pus în vedere să apară repede un proiect cu hotărârea asta privind amnistia şi graţierea. Repede ar însemna în următoarele săptămâni, până la sfârşitul anului.
Se discută demult asta cu amnistia în PSD, însă de unde opoziţia asta faţă de cererile marelui şef? Am mai povestit despre asta, pesediştii sunt slugile lui Dragnea atât timp cât nu le este afectat viitorul politic. Ori această hotărâre de guvern privind amnistia şi graţierea e una cu o miză politică foarte mare. Nu este privită cu simpatie nici de cei mai credincioşi votanţi ai PSD, se pare că e prea mult chiar şi pentru ei. Nu mai poate fi ascunsă după uşă, e limpede pentru toţi că e o mişcare pentru a-i scăpa de puşcărie pe Dragnea şi restul companionilor care au fost sau sunt pe cale de a fi condamnaţi. Nu sunt puţini, e drept, sunt câteva mii.
Dar PSD e un partid mare, iar cei mai mulţi nu au grija amnistiei şi graţierii, ci a prezervării propriului viitor politic. Chestie destul de dificilă şi fără legile pentru hoţi pe care le tot dă PSD. Aşa se explică ezitările lui Tudorel Toader – alfel foarte sârguincios în demolarea justiţiei – de a produce un act semnat de el care va aministia sau graţia toţi hoţii şi corupţii care au furat bani de la stat.
Nu se ştie dacă liderul PSD va reuşi sau nu să îl aducă la ordine pe ministrul justiţiei, dar e limpede că şi-a cam pierdut răbdarea. Graba vine din faptul că demonstraţiile de stradă, contestarea legilor pesediste privind justiţia la Curtea Constituţională – de către preşedintele Iohannis sau opoziţie – au întârziat nepermis de mult, din punctul de vedere al lui Dragnea, demersul pesedist de scăpare a hoţilor cu carnet de partid. Iar la anul, când România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, o asemenea iniţiativă legislativă va fi mult mai vizibilă şi va avea efecte mai dure, efecte care nu vor fi benefice pentru România. De aici caracterul de urgenţă al acestui demers şi evidenta nervozitate a lui Liviu Dragnea.
Nu ştiu dacă Dragnea va risca deraierea României de pe calea europeană pentru a scăpa de puşcărie. Eu cred că da, însă e doar părerea mea. Nici pe mare parte din pesedişti nu îi interesează foarte tare apartenenţa României la UE. Sunt în schimb extrem de interesaţi să fie realeşi. Iar şansele scad zilnic, din cauza unei guvernări pe care o putem numi de amatori, pentru a rămâne la un limbaj decent. O hotărâre de guvern făcută vizibil pentru hoţi ar fi cireaşa de pe tortul acestei guvernări nefaste.
Putem privi apariţia (sau nu) a unei hotărâri de guvern privind amnistia şi graţierea ca pe un indicator politic privind viitorul României. Dacă guvernul lui Dragnea promulgă o hotărâre prin care Dragnea scapă de puşcărie, vom coborî deja la un nivel mai jos. Unde vom începe să ne îngrijorăm pentru alegeri libere, drepturile omului şi alte componente ale democraţiei.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...