spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialProgramul de guvernare din 2019

Programul de guvernare din 2019

Cătălin MORARU
redactor şef

De fapt, întrebarea care se pune e dacă mai continuă faimosul program de guvernare al PSD. Apar tot mai multe voci care spun că pesediştii se pregătesc să plece. Dragnea şi-a luat concediu o lună, ca de obicei când se pregăteşte ceva nociv, ordonanţa asta cu lăcomia deocamdată rade societăţile româneşti, nu multinaţionalele şi – total atipic pentru PSD – taie lefurile la bugetari şi îngheaţă pensiile, cam pe unde au ei electoratul, adică.
Iar PSD nu a guvernat niciodată pe timp de criză. I-a prins o bucăţică prin toamna lui 2009 şi au fugit imediat. Iar criza vine. Mai lipseşte doar ordonanţa aia cu amnistia şi graţierea, ca să îşi ridice toată lumea în cap şi să plece de la guvernare spunând că ei au vrut să facă bine, dar nu i-au lăsat statul paralel, Soros, UE, regina Suediei sau naiba mai ştie cine.
Există şi o noimă în acestă manevră. E limpede că următorul guvern va fi unul de sacrificiu. Va trebui să taie în carne vie ca să dreagă dezastrul, nu va fi uşor şi nici plăcut pentru români. Iar, la alegerile următoare, PSD ar câştiga la pas, cu acelaşi discurs naţionalist şi anti-european, plus alte promisiuni de lefuri mărite. De aceea, paradoxal, foarte mulţi din duşmanii politici ai PSD insistă ca guvernul Dragnea să îşi termine mandatul. Să guverneze, ca să îşi convingă electoratul de ce sunt în stare.
Poate ipoteza ar fi fost interesantă dacă preşedintele Iohannis ar fi pornit un referendum legat de legile justiţiei. Cred că ăsta e şi motivul pentru care PSD nu va pleca de la guvernare. Cel puţin, deocamdată. Dacă pleacă şi nu mai sunt la butoane, e doar o chestie de timp până când câteva mii de vajnici şefi PSD ajung la puşcărie. Nu e vorba doar de Dragnea, omul are în spate o coloană a cincea foarte disciplinată, pentru că are aceleaşi ţeluri ca marele lider.
Ceea ce este cert e că vor continua cu acest discurs anti-european copiat după cel al polonezilor şi al ungurilor. Numai că nu prea se potriveşte socoteala. Polonia şi Ungaria stăteau mult mai bine economic, când au apucat-o pe drumul ăsta al iliberalismului. Aveau excedent bugetar, investiţii, autostrăzi, toate cele, nu şi-au ţinut ţara în sărăcie ca noi. Apoi, nu poate fi vorba de aşa o mare prietenie cu ruşii la români, cum e cazul ungurilor. Românii îi urăsc pe ruşi, iar rezultatul nu se schimbă, cu toată propaganda rusească din România. Când trompetele lui Putin din media o aleg pe Viorica Dăncilă omul anului, rezultatul e un hohot de râs. Când ambasada Rusiei încearcă apele cu comunicate care povestesc ce bine s-au purtat soldaţii sovieticii eliberatori în 1944, rezultatul e un potop de înjurături.
Iar de argumente economice nici nu poate fi vorba. Măcar europenii ne-au dat 43 de miliarde de euro. Ruşii ce ne-au dat, gaz pe bani? Sau ce ne pot da? „Democraţie a la Putin”? Aşa că le va fi greu lui Dragnea et comp, tare greu, dacă mai continuă pe calea asta.
Mai rămâne doar masacrarea statului de drept şi lupta pentru ordonanţa aia care îi scapă de pârnaie. Timp în care, din păcate, zăpăcesc de tot economia şi aşa amărâtă a României. A zis până şi premierul Dăncilă ceva de ordonanţă, pentru prima oară. Că cică dacă vrea ordonanţă, să şi-o asume ministrul justiţiei. Care şi ăla dă din colţ în colţ. E şi amuzant, parcă e guvernul un grup de şcoleri puşi să facă ceva, dar prea timizi să ducă acţiunea până la capăt. Ceva vor face până la urmă, dar după cum fac legile pe genunchi, nici ei nu ştiu ce vor face. Bani nu mai au, totul e la viitor, va fi, se va face, etc. Şi mai apare Dragnea să liniştească lumea spunând că deja e mai bine, iaca, şi bursa s-a deschis dimineaţă pe verde. Da, dar s-a închis pe roşu, economistule care eşti.
Ne-am urat unii altora tot felul de lucruri frumoase la începutul lui 2019, cu mult mai mult patos ca altădată. Asta pentru că probabil ştim că anul ce tocmai a început nu va fi unul uşor, ci plin de greutăţi şi frământări. Indiferent dacă crapă sau nu guvernarea PSD.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...