vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEditorialSingura explicaţie posibilă

Singura explicaţie posibilă

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Nu mai există niciun dubiu, trăim în ţara tuturor posibilităţilor. Nu e nicio exagerare. Avem drept premier o doamnă care nu prea ştie pe ce lume trăieşte şi foloseşte limba română la acelaşi nivel cu un corigent de clasa a treia. Despre abilitatea de a folosi limbi străine ce să mai vorbim? Din păcate s-au inventat translatorii, aşa că doamna Dăncilă a reuşit să câştige o nedorită celebritate internaţională.
Şefa de la ANAF a reuşit să pice de cinci ori examenul de inspector, dar asta nu i-a împiedicat pe cei de la butoane să vadă în ea competenţă cât încape. La Agricultură avem un soi de bufon care ridică la cote astronomice audienţa televiziunilor la care e invitat să-şi dea cu părerea. Cu exprimarea lui poticnită, incapabil să lege două cuvinte fără să creeze o imagine de tot râsul, Daea e mai comic decât Vacanţa Mare şi Divertis la un loc.
Doar în România a fost numit ministru al Apărării un patriot care s-a sustras de la efectuarea stagiului militar, care era obligatoriu la vremea când individul a terminat facultatea. Vă daţi seama câtă iubire de ţară zace într-un asemenea individ care crede că diplomele obţinute la tir îi dau dreptul să ocupe o funcţie atât de înaltă.
Despre doamna Carmen Dan ce să mai povestim? A avut parte de o evoluţie politică atât de rapidă şi de misterioasă că e nevoie de o casă făcută în întregime din microfoane pentru a descâlci cât de cât iţelele acestei afaceri. Fostul ministru Andruşcă era atât de pe lângă la toate capitolele, încât atunci când un jurnalist i-a adresat o întrebare la un simulacru de conferinţă de presă, un consilier a sărit ca ars şi l-a somat să nu răspundă. De ce anume? Parcă mai trebuie răspuns la întrebarea asta?
România e ţara tututor posibilităţilor, am precizat asta chiar de la început. E ţara în care Parlamentul este populat cu escroci care-şi fac legi cu dedicaţie pentru a se pune la adăpost de puşcărie. Mai nou e ţara în care poţi presta ca medic chiar şi cu opt clase. Matteo Politi a efectuat vreo zece operaţii în România în condiţiile în care nici măcar nu ştia să se spele pe mâini. Tot vreo opt clase se pare că are şi falsul dentist din comuna Gruiu, judeţul Ilfov. Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a şi găsit explicaţia pentru cazul Politi. Cică unei funcţionare de la DSP i s-a făcut milă de individ şi i-a parafat actele pe baza cărora escrocul a ajuns să opereze în patru clinici din România. Explicaţie găsită, caz închis.
Graba cu care a fost găsită explicaţia, dar şi faptul că nu s-au anunţat cercetări mai amănunţite în sistemul medical, este cât se poate de suspectă. Ministrul Pintea are tot interesul să ascundă gunoiul sub preş. E nevoie de linişte în coaliţia de guvernare, iar cercetările ar scoate la iveală – fie şi parţial – corupţia care zace în sistem. Un prieten medic îmi povestea cât de stufoasă este birocraţia căreia trebuie să-i facă faţă un medic atunci când trebuie să se angajeze sau să aplice pentru o funcţie. Tot felul de acte, tot felul de adeverinţe, dovezi de participare la cursuri şi conferinţe… „Te caută până şi-n călcâie. Legal vorbind, cam aşa se procedează. Te verifică la sânge şi e firesc. Şi, în aceste condiţii, cum a fost posibil ca un impostor cu opt clase să lucreze ca medic?
Singura explicaţie e puţin diferită de cea sugerată de Sorina Pintea. Nici vorbă de vreo funcţionară căreia să i se fi făcut milă de escroc, nici pe departe… Vorbim de corupţie, de corupţie în forma ei cea mai pură şi mai hidoasă. Şi nu e vorba doar de o funcţionară de la DSP – nu primeşti drept de liberă practică trecând doar pe la un ghişeu oarecare din instituţie – ci de o gaşcă întreagă pusă pe căpătuială cu orice preţ. N-a contat pentru nimeni că individul nici măcar nu a început liceul, nu a contat că habar nu avea pe ce lume trăieşte, n-a interesat pe nimeni faptul că acţiunile falsului medic puteau duce la consecinţe catastrofale. Dacă omul a dat banul, ce mai contează că putea să mutileze sau să omoare pe cineva?
Nu trebuie să vorbim de inconştienţă, deşi e evident că a existat din plin, trebuie să vorbim despre corupţie criminală, despre oameni capabili de orice pentru a-şi asigura parvenirea materială. Corupţia în forma ei cea mai josnică, asta e explicaţia pentru invazia de neaveniţi în toate domeniile de activitate.
Corupţia, acesta este singurul răspuns. Orice altă explicaţie este de prisos.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...