vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialChiar nu e nimic de râs

Chiar nu e nimic de râs

Ciprian MITOCEANU
scriitor

La scurt timp după ce o actriţă din Moldova s-a prezentat la un concurs de talente umoristice, prestaţia acesteia a devenit virală. Şi asta deoarece Irene Boclinică a avut inspiraţia de a ironiza discursurile Vioricăi Dăncilă. În câteva ore videoclipul cu „Veorica” a adunat zeci de mii de vizualizări şi sute de comentarii. Iar cele mai multe nu se referă la prestaţia artistică (aşa cum ar fi firesc în astfel de cazuri), ci la subiectul parodiei, ceea ce nu e foarte în regulă.
Trecem peste faptul că Irene Boclinică a reuşit să-şi creeze o imagine fizică uluitoare, asemănătoare cu a celei care se intitulează premierul României; ştim noi mai bine cine ţine hăţurile. Coafura, ţinuta şi vocea artistei semănau cu cele ale divei de Videle. Dacă ar fi avut ceva mai mulţi centimetri înălţime şi kilograme la purtător cred că nici Dragnea nu ar fi reuşit să o deosebească pe Dăncilă de cea care a parodiat-o. Vorbim de o actriţă talentată care a studiat personajul pe care urma să-l „desfiinţeze” şi a reuşit o performanţă artistică demnă de invidiat.
Putem ignora şi „discursul” rostit de „Veorica” în faţa juraţilor. E destul de dificil să fii original când vine vorba despre umor, dar nu e firesc să vii cu glumiţe deja ameninţate de răsuflare şi să pretinzi că sunt originale (cum a fost faza cu „România e atrăgătoare pentru că are gropiţe”; treaba asta e veche, foarte veche). Iar ce a spus Boclinică putea spune foarte bine şi Dăncilă. Şi asta fără să se pregătească în prealabil.
Din păcate suntem nevoiţi să ne concentrăm pe personajul parodiat. Pentru că acolo au ţintit, de fapt, cele mai multe dintre comentariile celor care s-au delectat cu momentul creat de Irene Boclinică. Comentatorii s-au repezit mai degrabă să o desfiinţeze pe adevărata Viorica decât să aprecieze prestaţia artistică a Irenei. Care mai de care au înfierat analfabetismul funcţional al premierului în funcţie, dar şi contextul politic datorită căruia astfel de personaje ajung în funcţii de conducere. Oamenii nu au reuşit să vadă doar momentul artistic ca atare; n-au reuşit să treacă peste faptul că e vorba de o parodie şi foarte mulţi s-au raportat direct la Viorica Dăncilă, care e suficient de capabilă să furnizeze personal mult mai mult amuzament.
Să faci băşcălie pe seama oamenilor politici e un sport vechi de când lumea; e drept că în anumite perioade istorice astfel de talente erau răsplătite cu excursii la Canal sau chiar mai rău, dar asta n-a eradicat manifestarea talentului artistic. Însă acum constatăm că adesea, din punctul de vedere al prestaţiei umoristice, originalul e cam greu de egalat. Simplu de imitat, imposibil de egalat. Daea de la Agricultură a reuşit să bată cote de audienţă chiar şi prezent pe la TVR şi asta nu datorită faptului că avea ceva de spus, iar telespectatorii ceva de ascultat. Oamenii s-au adunat în faţa televizorului pentru amuzament, cum se întâmpla pe vremuri la momentele vesele cu Stela Popescu şi Alexandru Arşinel sau cu Nea Mărin. Să râdă de individ, nu pentru că erau cu sufletul la gură să afle ce se va întâmpla cu agricultura românească.
Din păcate pentru Daea, Dăncilă este oricând capabilă să-i ia faţa. Să ne gândim că nimeni nu a avut inspiraţia de a-l parodia pe bufonul de la Agricultură; eforturile artiştilor sunt dedicate premierului. Înainte de Irene Boclinică şi Naumi Dinescu a devenit virală cu parodierea Neconflictualei. Şi nu e singura.
Iar oamenii nu mai râd de bancurile cu iubiţii conducători, ci cred că aceştia le pot transforma în realitate. Anul trecut, când un site de satiră a anunţat că Dăncilă vrea să vopsească stafilococii (şi nu stabilopozii) din faţa Cazinoului din Constanţa, cei mai mulţi dintre cei care au citit ştirea au luat-o ca atare şi nu ca pe un pamflet.
Asta e imaginea de care se învredniceşte femeia care conduce Guvernul României, de cea de tonomat de gafe, incapabilă să rostească o frază fără să lanseze o gafă. Cei mai mulţi dintre români nu se uită la ştiri să vadă ce ţară a mai vizitat premierul, ci să vadă ce gafă de protocol a mai făcut. A devenit o obişnuinţă ca site-ul oficial al Guvernului să prezinte filmuleţe mute în care apare Dăncilă în ipostaze oficiale. Sonorul e tăiat din motive foarte evidente şi nu pentru că guvernanţii vor să ne aducă aminte de vremurile de glorie ale filmului mut. Dăncilă le comite la foc automat.
Românii râd. Râd nu de parodia ca atare ci de personajul parodiat. Iar asta nu e bine pentru că femeia asta, Viorica Dăncilă, conduce Guvernul de ceva timp cu consecinţele cunoscute sau care vor deveni evidente în curând. Iar atunci când vom fi puşi în faţa inevitabilului cred că nimeni n-o să mai aibă chef de râs.
Şi pe final o veste. Maria Grapini a primit o diplomă pentru promovarea limbii române. A postat anunţul pe o reţea de socializare. Plin de greşeli gramaticale, normal. Nici asta nu e de râs.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...