twenty − 16 =

O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Sincer, nu ştiu ce-o fi fost în capul poetului Bolintineanu care a prorocit ceva de genul „Viitor de aur ţara noastră are /Şi prevăz prin secoli a ei înălţare”. Bănuiesc că omul o fi făcut aluzie la un viitor nu foarte apropiat, când a băgat precizarea cu „secoli”. Să fim îngăduitori cu forma „secoli” (orice profesor de română s-ar simţi îndreptăţit să te ardă la notă dacă umbli cu o astfel de exprimare la ora lui), aşa se vorbea pe atunci. E posibil să mai avem de aşteptat milenii până ţara asta îşi va reveni, iar cine simte nevoia să vină cu precizări de genul „până atunci va dispărea generaţia actuală de politicieni” ar face bine să se abţină. Treizeci de ani au fost suficienţi pentru ca fruntaşii comunişti să se cearnă fizic – de vreme ce legea nu a făcut nimic pentru a-i pedepsi pentru crimele comise – dar ce folos? Au dispărut comuniştii get-beget dar, pe lângă „moştenirea grea”, aceştia ne-au lăsat şi o generaţie politică formată din comunistoizi chiar mai răi decât cei care i-au format.
Zilele acestea băieţii de aur ai politicii româneşti s-au gândit să resusciteze sentimentul patriotic aşa cum a fost format pe timpul comunismului. Adică respingerea a orice nu este românesc şi făcut caz de superioritatea românescă. Noi suntem cei mai grozavi şi ştim ce e mai bine pentru noi, restul lumii, cu americanii şi, mai nou, Soros, nu vor decât să ne distrugă. Şi asta nu pentru că le-am făcut noi ceva anume, ci pentru că le e ciudă pe inteligenţa şi bogăţia noastră. Oameni buni, dacă aş avea câte un leu pentru fiecare manipulat pe care l-am auzit rostind tâmpenia asta, mi-aş permite să cumpăr un hotel în centrul oraşului.
Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, cei doi auto-poleiţi cu aură de salvatori de patrie, au băgat la înaintare un proiect de lege cel puţin surprinzător. Cică vor să aducă în ţară aurul României depozitat la Londra. Motivele invocate sunt de-a dreptul penibile. Cică ne costă prea mult să ţinem aurul la britanici… Nu se ştie clar dacă e vorba de trei sute de mii de euro (cum susţin cei de la PSD) sau trei sute de mii de lei (afirmaţia unor surse mult mai autorizate). Şi trebuie să economisim, să chivernisim fiecare bănuţ. Cei de la „Adevărul” au demonstrat că pensia specială a lui Tudorel Toader ne costă pe noi, românii – că doar noi plătim – mai mult decât depozitarea aurului în Banca Angliei. Şi, dacă interesează pe cineva, există pensii şi mai mari. Pensii speciale, desigur. Gheorghe Bălăşoiu, fost procuror comunist, încasează 66.701 lei lunar. De două ori şi mai bine mai mult decât chiria pentru aurul din Anglia – aia reală, nu cea vehiculată de PSD.
În aceste condiţii, ne plângem pentru o chirie de trei sute de mii de lei pentru câteva tone de aur? Nici nu e mult. Şerban Nicolae a băgat pastila cu bijuteriile care trebuiesc ţinute în casă, la saltea, nu prin vecini. Sigur că da… De ani de zile autorităţile statului le recomandă celor care au să-şi ţină bijuteriile şi banii în bancă. Te calcă hoţii? E vina ta că nu ai apelat la cutiile de valori ale unei bănci. Cică acolo s-ar fi aflat în siguranţă deplină, dar tu ai vrut să te bucuri de sentimentul ăla de nepreţuit de dormit cu bijuteriile ascunse sub duşumea.
Nu cred că e întâmplător faptul că, cei care au căutat informaţii despre repatrierea aurului, au primit sugestia de a citi şi despre cele opt tone de aur care au dispărut din Banca Naţională a Venezuelei. Au şi motoarele de căutare algoritmii lor de funcţionare… Cică opt tone de aur au fost încărcate în maşini ale guvernului şi trimise într-o direcţie necunoscută. Evident, dictatorul Nicolas Maduro nu e străin de treaba asta. Iar scenariul s-ar putea repeta şi în România.
Devine tot mai evident că cei de la PSD ne vor afară din Europa. Toate măsurile economice şi politice sunt antieuropene şi, mai grav, antiromâneşti. Asta pentru că Uniunea Europeană este singura autoritate care le poate domoli excesele şi tendinţa de a reveni la vremurile de aur ale comunismului. De asta se tot clocesc legi pentru a „reduce democraţia” – gura Veoricăi adevăr grăieşte – şi libertatea presei.
Ne vor afară din Europa să-şi poată face ei de cap cum îşi doresc. Şi atunci, adio salarii şi pensii mărite, adio libertate de exprimare. În schimb, o să avem parte de răfuieli politice sângeroase la modul cel mai propriu. Iar astfel de acţiuni ar putea duce la blocarea aurului la Londra – Maduro a păţit-o deja. Dacă ar avea aurul acasă ar putea dispune de el după bunul plac. Credeţi că se vor găsi prea mulţi să protesteze cu Jandarmeria gata de represiune?
Desigur, acesta este scenariul cel mai pesimist, dar oricum aducerea aurului în ţară e o idee proastă. Nu de alta, dar se zvoneşte că Vâlcov a început să achiziţioneze cavouri, cică aurul se păstrează mai bine în astfel de depozite, şi că ar putea să devină Guvernator la Banca Naţională. PSD-iştii nu mai au bani, nu mai au cu ce arunca în populaţie. În învăţământ salariile au fost deja reduse şi acesta e numai începutul. Oricum, viitorul de aur mai are de aşteptat. Mult şi bine…

Apreciază calitatea articolului

10 VOTURI - MEDIE: 5,00
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...