marți, martie 19, 2024
AcasăEditorialOare or fi ajuns deja cu autostrada la Roman?

Oare or fi ajuns deja cu autostrada la Roman?

Cătălin MORARU
redactor șef

Demult nu am mai râs la un discurs al lui Liviu Dragnea. Dar discursul de sâmbătă a fost foarte tare. “Alții fac circ, noi facem autostrăzi”, a spus omul la o întâlnire de partid în Dâmbovița, în aplauzele asistenței uimite că liderul suprem o ia la vale în halul ăsta. Îmi și imaginez întâlnirea de la PSD, cu o zi înainte “ce facem, șefu, e groasă asta cu autostrăzile, iese lumea în stradă. A, gata, știm, îl trimitem pe Cuc la Bacău, am rezolvat”.
Așa a ajuns ministrul Cuc la Bacău, să inaugureze lucrările la autostradă. Că nu mai inaugurăm terminarea autostrăzii, se inaugurează începerea. De terminat, nu se termină niciodată. Iar cel mai bun exemplu este tocmai la Bacău. Acolo e vorba, de fapt, de centura Bacăului, făcută în regim de autostradă, și s-a mai inaugurat începerea lucrărilor de vreo două ori, ultima oară în 2015.
La inaugurarea asta, singura schimbare e prețul. Nu mai costă 93 de milioane de euro, ci 142 de milioane. Lungimea centurii este de 30,8 kilometri, durata de execuție trei ani. Deci, noua autostradă va înainta cu fantastica viteză de zece kilometri pe an. Atâta putem. În condițiile astea, nu ar fi fost mai interesant să fie scoase la licitație trei tronsoane de câte zece kilometri, pentru trei firme diferite? Și e gata totul într-un an, nu în trei. Zic și eu. Sectorizarea asta ar putea fi făcută și la Botoșani-Târgu Frumos, că tot trei ani durează, parcă fac asfaltare pe fundul oceanului.
Dar să revenim la desfășurarea evenimentelor. După ce au stabilit că îl trimit pe Cuc la Bacău să ia probe de sol sau naiba știe ce să facă, pentru că până seara au dispărut și utilajele și muncitorii de pe șantierul inaugurat proaspăt, pesediștii lui Dragnea au pus pe Facebook un anunț cum fac autostrăzi. O poză, un muncitor cu casca în mână. Poza este de vânzare pe internet, pe un site de profil, în ea e un muncitor rus sau polonez. Asta e scuzabil, dacă în România nu prea mai sunt șantiere, de unde muncitori cu căști?
Pe scurt, asta e metoda PSD de a mai spune încă o dată românilor “facem ceva pe protestele voastre”. Nici o urmă de respect pentru oamenii în folosul cărora trebuie să guverneze, doar reacții primitiv-agresive din partea liderului Dragnea, care culmea, mai și spune că dacă suceveanul Ștefan Mandachi are bani, ”să îi doneze unei case de copii”. Știe omul ce zice, se pricepe la banii pentru copii orfani, are și o condamnare pentru asta. Astăzi tocmai are termen de judecată, dar și-a adus aminte la timp și s-a internat în spital. Poate ajunge totuși la proces, cine știe.
Ce nu vrea să priceapă Dragnea e că protestul de vineri nu e despre ordonanțe pe justiție, nici despre suceveanul Mandachi, ci despre drumuri. Pesediștii de lângă el au înțeles asta și s-au grăbit să spună că sunt solidari cu protestul. Eu, cel puțin, nu știu ce va face Ștefan Mandachi în continuare. Nici nu prea mă interesează, în afară de interesul pur jurnalistic, evident. Românii nici interesul ăsta nu îl au, vor pur și simplu drumuri decente, cu sau fără Mandachi. Azi sunt de acord cu el, mâine pot să nu mai fie. Dar nevoia disperată de infrastructură rămâne.
Faptul că atât de mulți antreprenori au agreat imediat să oprească activitatea, plus atâția primari, a adus încă o dată în atenția oamenilor faptul că autostrada nu înseamnă doar că mergem mai repede. Înseamnă dezvoltare, înseamnă investiții, înseamnă bani mai mulți. Pentru noi toți. Pe care îi câștigăm singuri, nu trebuie să îl mai rugăm pe Dragnea.
Și românii – atât de mulți – au protestat pentru că țara asta începe să se desfacă. Drumurile făcute acum 50 de ani se surpă, sunt proaste și prea puține, iar oamenii mor cu zile pe șosele. Căile ferate la fel, în ultimele două săptămâni au deraiat cinci trenuri, numai un miracol a făcut să nu fie nici o victimă. Sistemul ”merge și așa” nu mai funcționează, pur și simplu.
În timp ce aberează în discursurile lui de patriot de carton despre colțul lui liniștit de lume, Liviu Dragnea se face că nu pricepe. Oamenii au protestat pentru că guvernul PSD nu a făcut – și nici nu are de gând să facă – drumuri. Atât și nimic mai mult. Mare parte a ”protestanților” moldoveni – vorba doamnei Viorica – nici nu îndrăznesc să viseze la autostrăzi. Ei vor asfalt pe drumurile județene și naționale, nereparate de 30 de ani.
Pesediștii au mirosit că s-ar putea să piardă alegerile din cauza asta. Dar dacă șeful cel mare are drumul lui în viață, nu îndrăznesc să cârâie. Numai că drumul lui Dragnea începe să fie foarte, foarte diferit de al nostru. Și duce undeva unde nu cred că vrem să ne întoarcem.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...