spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialGuvernarea pentru to(n)ți

Guvernarea pentru to(n)ți

Cătălin MORARU

redactor șef

 

La mitingul din Botoșani pentru autostradă, a venit la mine un pensionar foarte indignat. Să-mi spună că el nu e de acord. El vrea cale ferată. Până la Hârlău și nu mai departe. Nu știu de ce, recunosc, nu m-a interesat. Ce e interesant e că omul îmi cerea mie să mă duc să îi spun prefectului (apropo, dom` prefect, un pic de atenție acolo în spate, da?). De ce nu îi spunea chiar el? „Ei, da, mă ascultă el pe mine?”. Despre asta vorbim, de fapt, chiar dacă nu vrem să recunoaștem. Oameni care habar nu au de puterea lor, care nu îndrăznesc să îi deranjeze pe mai marii zilei, deși îi votează cu regularitate. De ce fac pesediștii ce vor? Exact de asta, pentru că votanții lor nu le cer aproape niciodată socoteală. Știu asta prea bine, pentru că avem zilnic cazuri de acest gen la redacție, nu e doar un exemplu, am sute.

„Toți cei care strigă aici ar trebui să fie puși la muncă, la făcut calea ferată”, a mai zis domnul în etate nemulțumit de miting, înainte de a pleca scârbit. Asta ca să vedeți că madam Viorica Dăncilă nu e nebună când cheamă poporul la construit autostrăzi. O face pentru că i-au zis sfetnicii lui Dragnea că oamenii rezonează la așa ceva, șantiere, târnăcoape, Bumbești-Livezeni, ce viață era atunci, domnule.

De aia, la fel ca Gheorghiu Dej prin anii `50, doamna Viorica a glăsuit luni: „Lansez un apel către toți cei care își iubesc țara, să ne mobilizăm cu toții în jurul acestui obiectiv de construcție a autostrăzilor”.

Da, madam, mâine mă duc la Dedeman, îmi cumpăr lopată, roabă și merg la săpat autostrăzi, fii liniștită. Cum o fi oare să fii membru PSD și să îl asculți pe prim ministrul țării tale care dă impresia că are mintea unui copil de școală generală? Că ce o deosebește pe doamna Viorica de ingenuitatea copiilor este limba de lemn. Femeia excelează la acest capitol, singurul la care a progresat de când e prim ministru.

Gașca asta de habarniști ne trage înapoi cumplit, cu sprijinul unui număr de oameni, care cumpărați cu privilegii și bani, care nostalgici și cumplit de speriați de schimbare. Ori credeați că Dragnea a înnebunit când declară pe la adunări pesediste că, dacă vin alții la putere, nu mai dau salarii și pensii și ne fac sclavi? Nu, lor li se adresează.

Cei care ne conduc nu vor face autostrăzi, nu pentru că nu vor, ci pentru că nu pot, pur și simplu. Nu au nici capacitatea intelectuală, nici altfel de capacitate. Cine să gestioneze resursele umane și financiare, să facă planuri, să facă legislație pentru infrastructura din România? Dăncilă cu Cuc? Teodorovici? Hai să fim serioși.

Ministrul Cuc, după autostrada de la Bacău (unde se pare că nici autorizație de construcție nu există, lucrarea e încă în faza de proiectare, deci a fost un circ ieftin și atât) a mai zis una, tot luni, la Forumul Industriei Auto de la Craiova. Cică nu se pot face autostrăzi din cauza statului paralel. Comisarul european pentru Piaţa Internă, Elzbieta Bienkowska, prezentă la forum, s-a ridicat din sală și a plecat. Probabil pentru că știe, guvernul Dăncilă nu a depus nici un singur proiect pentru autostrăzi și se vor pierde miliarde de euro pentru infrastructură. Doar pentru că banii europeni sunt greu de furat. Cât despre ministrul Cuc, el probabil se credea la întrunirea organizației PSD Dolj.

Mai adăugați la toate astea asta și declarația doamnei Vasilica despre faptul că la români nu e corupție, e obicei din bătrâni să dai un ban ca să mulțumești cuiva, nu e șpagă. Și declarația lui Șerban Nicolae că România s-ar putea retrage din abia constituitul Parchet European (dacă văd că are șanse Kovesi să ajungă șef și să le ia înapoi banii furați, ce să facă?). Plus ordonanța pregătită de Tudorel Toader să le dea bani la pușcăriași pentru condiții grele la bulău.

Nu-i așa că, brusc, începeți să fiți foarte mândru că sunteți român?

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...