vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialRegina Viorica

Regina Viorica

Cătălin MORARU

redactor șef

 

Ce mi-a plăcut la discursul american al Vioricăi Dăncilă a fost schimbarea de termeni. Eu, guvernul meu, țara mea, poporul meu – așa grăit-a Viorica. Întâi am crezut că mi se pare, dar mai mulți au remarcat asta, cuvântare gen regina Angliei, de pe vremuri, nu acuma când e babă. Cum nu o putem bănui brusc pe Viorica Dăncilă de gândire, schimbarea asta de abordare era scrisă pe hârtiuță de sfetnicii lui Dragnea. Contribuția doamnei Viorica a fost doar inventarea unui nume nou pentru localitatea Camp David, „ciamp david”.

Nu știu care a fost noima acestui discurs, poate pentru a explica acelui ONG american care face lobby israelian faptul că e șefă de țară, de aia își permite să mute ambasadele cum vrea mușchii ei. Rezultatul a fost bun: sala a salutat cu aplauze și urale mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Mai nasol a fost când s-a întors acasă. Au sărit toți, că nu are voie să facă ce vrea, în timp ce femeia, săraca, era total depășită, ea doar citise de pe foaie, cum i s-a zis. Drept pentru care a citit altă foaie, unde scria că asta cu mutarea ambasadei e doar „o opinie personală”. Plus o frază în cel mai pur stil pesedist, că e dezamăgită de președintele Iohannis, care nu a înțeles ce a spus ea. Nu știu dacă Iohannis a înțeles, că el e mai lent, dar toți cei care s-au uitat la știri au auzit-o pe Dăncilă cum spune că mută ambasada, cu subiect și predicat.

Vă dați seama cum își bat joc de femeia asta, Dragnea, Vâlcov și restul? O pun să spună tot felul de tâmpenii, să se răzgândească după cinci ore și să râdă lumea de ea pe două continente. Asta nu înseamnă că premierul României e doar o femeie inocentă, pe seama căreia trebuie să facem bancuri. Are o vină imensă pentru tot ce se întâmplă. Ar fi amuzant, dacă oamenii de care vorbim ar fi colegi de clasă, la liceu. Însă conduc o țară.

Istorii de acest gen provoacă crize diplomatice. Haideți să pretindem că suntem un observator străin și încercăm să deslușim ce vrea România. Mai întâi, de la președinția UE, nu promovează absolut nimic pentru propria țară. Se bate la UE ca anumite țări arabe, gen Emiratele Arabe Unite, să rămână paradisuri fiscale neatinse de UE, timp în care oferă o halcă mare din portul Constanța arabilor. Îl invită pe regele Iordaniei, care este, într-adevăr, unul din cei mai echilibrați conducători arabi, la București. Apoi regina Viorica anunță treaba cu Ierusalimul, spre furia arabilor și a statelor Uniunii Europene, unde România deține președinția rotativă. Regele Iordaniei își anulează vizita în România, pierdem posibile acorduri comerciale, la fel ca atunci când l-am lăsat pe premierul Japoniei să se plimbe singur prin București. Asta cu Ierusalimul a fost făcută pentru a atrage, evident, simpatia SUA și Israelului. Dar înainte de încercarea asta, dă guvernul ordonanța 114, în urma căreia România, a patra producătoare de gaze naturale din Europa, ajunge importator de gaze din Ungaria, țară care nu are gaze, culmea. Mai apare o ordonanță, prin care România devine acționar și își mărește capitalul cu patru milioane de euro la o bancă rusească. Care bancă se mută la Budapesta, ca să poată opera în Uniunea Europeană. Orlando Teodorovici, ministru de finanțe, devine unul dintre guvernatorii băncii, iar angajații băncii respective au statut de diplomați (ca să nu poată fi arestați și anchetați, evident). Americanii sunt iar furioși. Arabii sunt furioși, ambasadorul Palestinei îi spune Vioricăi Dăncilă că ar trebui să fie mai deșteaptă. Israelienii sunt și ei furioși, îi acuză pe români că sunt neserioși, că premierul unei țări nu are „opinii personale” la întâlniri oficiale, ci transmite punctul de vedere al acelei țări.

Se observă vreun fir roșu, călăuzitor, în aceste ultime acțiuni externe românești? Evident că nu, par acțiunile unui schizofrenic, se contrazic una pe alta, eu am renunțat să mai caut vreo noimă. Avem de-a face, de fapt, cu o gașcă de oameni izolați pe plan internațional, nimeni nu vrea să discute cu ei. Niște disperați, necăjiți că nu își pot face poze cu Trump, îmbrăcați cu costumele lor lucioase. Președintele Iohannis are o mare vină aici, prin lipsa lui de reacție de-a lungul timpului a permis acestor oameni să ruineze ani buni de activitate diplomatică românească.

La mitingul de duminică de la Brașov, care a durat 15 minute (atâta le-a luat brașovenilor să vină în piață în număr mare și să îi fugărească), Codrin Ștefănescu, purtătorul medical de cuvânt al PSD, cum spunea cineva, zicea că „PSD este singurul partid format din oameni normali”. Întrebarea e, oare chiar cred ce spun sau știu că mint și bat câmpii? Nici nu știu care din cele două opțiuni e mai gravă.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...