spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialPentru că uităm, istoria începe să se repete

Pentru că uităm, istoria începe să se repete

Cătălin MORARU

redactor șef

Cândva, prin anii ’50, ambasadorii Statelor Unite și Marii Britanii trimit guvernului Petru Groza mai multe memorii de protest cu privire la încălcarea regulilor democrației și a drepturilor omului în perioada 1947-1950. Cu toate că ne-au lăsat după război pe mâna rușilor, s-au speriat și ei de intensitatea represiunii și prigoanei din România. Anna Pauker, atunci ministru de Externe, a răspuns cu un discurs dur că nu permite amestecul puterilor străine în treburile interne ale României. Au urmat 50 de ani groaznici de neamestec în treburile interne, de care am scăpat cu o revoluție sângeroasă.

Șaptezeci de ani mai târziu, ambasadorii Statelor Unite și a 12 state europene trimit  guvernului Dragnea note în legătură slăbirea luptei anticorupție și alunecarea României pe o pantă paralelă cu democrația. Lor li se adaugă înalți oficiali ai Uniunii Europene care practic amenință guvernanții cu declanșarea articolului 7. Un prim pas spre sancțiunile financiare împotriva românilor, că nu Dragnea și gașca lui vor suferi, ei nu trăiesc din bani europeni, că nu îi pot fura.

Viorica Dăncilă, prim ministru, răspunde țâfnoasă că nu va permite ambasadorilor altor state să-i facă agenda. Tudorel Toader îi transmite vicepreședintelui comisiei europene Frans Timmermans să își vadă de treaba lui, că nu are competențe în România. Toți patrioții lui pește din PSD sar nervoși, vezi bine, să își apere țărișoara de străini. Simpatizanții PSD, membrii PSD, votanții lor, ar trebui să țină bine minte ziua în care s-a întâmplat asta, 3 aprilie 2019. E ziua în care putinizarea României a mai făcut un pas înainte. Ce va urma nu știu, depinde de noi toți, pesediști sau nu, cei din urmă doar au pus umărul, motivele lor nici nu mai contează.  Eu sper că nu vor urma alți 50 de ani în care să fim conduși de proști, analfabeți și ariviști. Faptul că o mulțime de oameni vor spune că nu și-au dat seama ce hram poartă cei pe care i-au votat nu mă încălzește cu nimic.

Jurnalistul Vlad Mixich, cel care și-a adus aminte de discursul Anei Pauker, mai dă o notă explicativă, care este, într-adevăr, necesară pentru neinițiați: și astăzi, ca și acum o sută de ani, ambasadorii comunică public DOAR la instrucțiunea guvernului lor. Ei reprezintă poziția oficială a țărilor lor.

Trăim zile în care liderii UE vorbesc aproape zilnic la telefon cu doamna Viorica de la guvern, rugând-o să nu dea ordonanțele care îl pun în libertate pe Dragnea. Atâta presiune internațională pe un guvern român eu nu am văzut niciodată după 1989.
Și cică la ordonanțele lui Dragnea s-au opus Dăncilă și ministrul Toader. Cum s-au opus, de fapt? Au fugit din birouri, pe la întâlniri diplomatice sau în locații secrete. Să nu îi facem eroi. Madam Dăncilă e speriată pentru că ”orice om îi este teamă de un dosar penal”, ăsta e motivul. Iar Toader s-a cam răcit când a văzut că și-a ridicat jumate de țară în cap, plus toți magistrații și angajații din penitenciare.

Dragnea e nervos, are ultimul termen la proces pe 15 aprilie și, dacă e condamnat, trebuie să fugă în Brazilia. L-ați văzut probabil declarând caustic că trebuie modificată Constituția ca să rămână Toader ministru tot timpul. Explicația la supărarea asta bruscă e cică mișcarea ministrului Tudorel care i-a transmis șefului lui mare că, dacă îl schimbă, îi rămâne destul timp să numească, conform legii, niște oameni potriviți șefi la Parchetul General și la DNA. Cum ar fi tot Augustin Lazăr și Kovesi, de exemplu. Așa e, proștilor, când dați putere prea mare unui om, o poate folosi și împotriva voastră, chiar dacă vă cheamă Dragnea, Tăriceanu, etc.

Celelalte reacții ale PSD, ne arată, ca de obicei, direcția în care vor să o ia, numai pentru asta sunt importante. La anunțul lui Iohannis cu referendumul (despre care discutăm altădată de ce e consultativ de tot și nimic altceva), pesediștii au trimis un comunicat în care spun că sunt de acord cu respectivul referendum, atâta timp când nu scade salariul minim și nivelul de trai al românilor. Prima impresie e că sunt mai proști ca de obicei, nu? Ce treabă are una cu alta? Se poate și asta, dar eu cred că e mai degrabă un soi de pregătire a terenului. Când buba asta coaptă de pesediști va crăpa, când vor da ordonanțe pentru Dragnea și nu vom mai primi bani de la UE, trebuie să existe un vinovat, evident. Va fi Iohannis, care a cheltuit bani aiurea pe referendum și, mai ales, străinul, care a făcut presiuni, ne-a lăsat fără bani și bogății. De aia va scădea nivelul de trai și salariul, nu pentru că nu mai au pesediștii ăștia rusofili bani cu care să arunce în populație. Așa cred eu că leagă PSD referendumul  sau presiunile europene de nivelul de trai și salariul minim.

”Realitatea e aia pe care ți-o spun eu!”, a țipat nervos Florin Iordache la un reporter acum câteva zile. Rețineți formularea asta, am senzația că o să auzim des așa ceva, care ne spune că ce vedem nu e adevărat, pentru că adevărul oficial e altul, cel pe care îl stabilește partidul.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...