sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialÎncă putem schimba direcția

Încă putem schimba direcția

Virgil COSMA
jurnalist

„Am fost uite atât de aproape, atât de aproape, vă jur, să intrăm în Schengen. Dar au fost aleşi pesediştii şi au început să facă praf justiţia. Şi atunci toată discuţia s-a oprit. Deci din cauza PSD-ului nu suntem azi în Schengen. Știu ce vorbesc” – declarație recentă a președintelui KW Iohannis. Dacă afirmația este adevărată – nu mă îndoiesc de spusele președintelui, însă admit că există posibilitatea de a fi fost informat aproximativ – consecințele sunt abominabile. România pierde anual sute de milioane de euro din cauza excluderii din spațiul comercial privilegiat al membrilor UE. Și nu este vorba doar despre bani, ci și despre despre neîncrederea pe care o inspirăm tuturor partenerilor mai vechi sau mai noi.
Numeroşi lideri europeni au anunţat în mod repetat că România nu va adera la spaţiul Schengen atât timp cât Guvernul de la Bucureşti dă semnale clare că doreşte să înceteze lupta contra corupţiei. Consiliul European va invita în curând oficial Bulgaria şi Croaţia să adere la spaţiul Schengen. În tot acest timp, guvernanţii de la Bucureşti au închis aproape orice posibilitate de a adera la acest spaţiu în viitorul apropiat. Cine plătește pagubele? Noi, toți, în fiecare zi, în prețul carburanților, al încălzirii, în impozite și taxe. Bine, încep să cred că nu sunt numai considerentele politice la mijloc. Am citit ieri, stupefiat, o anchetă care dezvăluie că sistemele de supraveghere la Marea Neagră sunt oprite la anumite intervale de timp ca să nu poată fi identificați braconierii la sturioni. Ei, așa ceva nici Mafia italiană nu a izbutit!
Mai mult decât atât, echipa de șoc a binomului PSD/ALDE pregătește cu avânt și pe față, fără vreo jenă sau vreo intenție de a-și escamota ținta finală, excluderea noastră din Uniune. Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, i-a anunţat pe preşedintele Iohannis, pe premierul Dăncilă, precum şi pe şefii Parlamentului că, dacă modificările la codurile penale vor intra în vigoare, va fi declanşată procedura preliminară activării Articolului 7, adică cel privind interzicerea dreptului de veto. Cum reacționează PSD? La mitingul de la Galați s-au făcut de la tribună afirmații atât de mincinoase și de defăimătoare, încât întreaga conducere PSD ar trebui anchetată penal pentru incitare la violență, calomnii și răspândire de știri false din calitate oficială.
Iată câteva: Dragnea – „oriunde mergem noi în ţară e un grup de bătăuşi care umblă după noi. Aseară aici la Galaţi au găsit la ei bolovani, pietre şi bâte. Iohannis şi ai lui vor să conducă România cu bâte”; tot Dragnea – „premierul Olandei a venit să ne jignească din nou. Supărarea vine că nu am vrut să le vindem Portul Constanţa. Preşedintele Franţei spune că e îngrijorat. Şi eu sunt îngrijorat că mii de români sunt bătuţi pe străzile din Paris. De asemenea, de ce credeţi că sunt supăraţi aceşti oameni? Hai să ne gândim. În doi ani de zile am obţinut producţii record în Europa. Le convine? Nu le convine”. Nu le descriu pe toate, sunt ușor de regăsit în relatările despre mitingurile PSD, cert este însă că sunt minciuni țipătoare, debitate cu un tupeu nemaiîntâlnit în întreaga istorie parlamentară a țării, inclusiv în perioada ante sau interbelică.
Știm că așa e în campania electorală, se spun multe prostii, se proferează injurii, insulte, se fac promisiuni mincinoase. De data asta însă este prea mult și prea grav. Cei care dețin puterea și stabilesc prioritățile țării ne duc evident într-o direcție greșită, împotriva intereselor noastre, ale tuturor. Articolul 7 din Tratatul UE este cea mai dură sancțiune politică pentru un stat membru UE și înseamnă suspendarea dreptului de vot al respectivei țări în Consiliul UE. Dacă un stat nu mai are drept de vot în Consiliu, nu își mai poate apăra practic interesele în interiorul UE. Până acum, Comisia a inițiat această procedură doar în cazul Poloniei, iar în cazul Ungariei cererea de inițiere a venit de la Parlamentul European.
Nu cred că mai este cazul să menționez (din nou, fiindcă am făcut-o de multe ori) miliardele de euro primite de România de la UE, cu mult mai multe decât contribuția noastră anuală, progresul enorm în materie legislativă și al standardelor de viață pe care le-am înregistrat odată cu eforturile noastre de a ne apropia de rigorile impuse de UE. Nici să spun că în cazul excluderii noastre milioanele de români care muncesc și învață în țările din Vestul Europei ar deveni extracomunitari, cetățenii rușinați ai unui stat blamat din toate părțile. Nici să mă întreb de ce nu emigrează nimeni în Rusia, de ce vor toți în Vest? Firesc este să mă întreb de ce conducerea unei țări – mă rog, pare că ar fi un grup restrâns, dominat de câțiva infractori – duce România într-o direcție pe care cetățenii ei nu o vor (67%, în ultimul sondaj).
Parlamentul European se reformează acum, sub ochii noștri. În viitoarea sa configurație, de după alegeri, vor fi alte grupuri politice. Chiar în aceste zile se negociază la sânge afilierile și direcțiile pe care le vor adopta viitoarele formațiuni. PSD și ALDE sunt ca și suspendate din fostele lor familii politice, nu-i bagă nimeni în seamă. Ceilalți sunt acolo, pe poziții. Iar nouă ne rămâne să alegem între ei, între bruma de bunăstare câștigată deja sau nesfîrșita iarnă siberiană.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...