spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialLa vot, cu frica în sân

La vot, cu frica în sân

Cătălin MORARU
redactor șef

 

Ultima istorie auzită, care circulă în special prin mediile bugetare sau în zona rurală, sună cam așa: la alegeri, pentru că ești scris pe o listă dacă votezi și la europarlamentare și la referendum, „ăștia” pot afla dacă ai votat sau nu, deci poți avea mari probleme. Când am auzit prima dată am râs, dar tot aud chestia asta rostogolită de diverse persoane. Așa că am un mesaj clar și limpede pentru toți care se tem: de ce nu stați acasă, oameni buni, dacă vă e frică? E mai simplu, stați acasă, spuneți tuturor vecinilor și/sau colegilor de serviciu că ați fost bolnavi, v-a fost rău și nu ați reușit să ajungeți la vot. Chiar dacă ați vrut asta, normal.

Cum naiba nu ne-am săturat, la 30 de ani de la revoluție, să ne fie frică, să stăm tot așa, ca iepurii în lumina farurilor, nu mă interesează. Nici nu vreau să îmi explic, fără îndoială că explicații există, ba ne temem de șef, de primar, ba mai vrem să sugem de la țâța bugetului o vreme și alte asemenea bazaconii. Însă nu mai vreau ca oamenii ăștia – care se tem și de umbra lor sau umblă aplecați în fața șefilor – să îmi hotărască mie viitorul.

Cum stau lucrurile, de fapt. Mai întâi trebuie precizat că buletinele de vot, cele pentru europarlamentare cât și cele pentru referendum, trebuiau înmânate obligatoriu tuturor votanților. Cine nu dorea să voteze la una din cele două, dădea buletinele înapoi și gata. Așa, metoda prin care te întreabă pentru ce votezi e făcută exact pentru a favoriza nașterea unor asemenea legende pentru fricoși. Dar să revenim. În primul rând, listele alea sunt secrete, nu le vede nimeni. În al doilea rând chiar dacă le vede, cineva din secție, să zicem, acolo scrie doar numele, nu și locul de muncă. Iar pentru cei care leșină de spaimă că află șeful cum a votat, dar totuși ar vrea să voteze, pot vota în orașul sau comuna alăturată. Simplu.

Mai există posibilitatea, pe care trebuie să o rețineți, că puteți vota în două momente ale zilei. Puteți vota dimineața pentru europarlamentare și după amiaza pentru referendum. În aceeași secție sau în secții diferite. Dacă după vot vă hotărâți să plecați la Vatra Dornei, de exemplu, și vă hotărâți că mai bine ați vota și pentru referendum, puteți face asta liniștit acolo. E un aspect foarte important. Există o mulțime de secții electorale, dar o singură circumscripție electorală, România. Iar buletinele se scanează pentru a împiedica votul multiplu, nu pentru a ști cum ați votat. Și nici nu sunt camere de luat vederi în cabina de vot, cum mi-a zis o bătrânică, așa spune ea că i-a zis nu știu ce primar de prin județ.

Mi se pare incredibil ca după atâția ani de democrație să te temi că află șeful pesedist că ai votat la referendum sau șeful liberal că nu ai votat. Înseamnă că am trăit degeaba toți anii ăștia, dacă ne e frică să votăm la un referendum care ne întreabă dacă vrem ca hoții să nu mai scape de pedeapsă cu ajutorul legii.

Și mai înseamnă că educația furnizată de sistemul de învățământ este, în mare parte, egală cu zero. Și nu mă refer la educație civică, ci la cultură, în general. Mai bine zis la incultură, la prostie, ca să fiu mai clar. În loc să ne batem mândri cu pumnul în piept că noi suntem români, ar trebui să reflectăm un pic la modul ăsta de viață românesc, care e plin de frici și temeri absolut inutile. Ne temem de tot și de toate. De polițiști, de procurori, de medici, de asistente, de funcționarii publici, de organele de control, de cine știe ce mahări puși de partid pe diverse scaune. Asta denotă o necunoaștere crasă a propriilor drepturi, ca şi cetățeni, în principal. Rezultatul este un mod de viață pliat pe modelul „capul plecat, sabia nu-l taie”, că abia ăsta e un proverb românesc specific.

Înțeleg, până la un punct și lașitatea și oportunismul, însă tot s-a ajuns prea departe dacă teama de a fi pedepsit pentru vot produce așa o rumoare printre români. De aia textul ăsta nu e un îndemn la vot. Ba dimpotrivă, cum am spus și mai sus, dacă vă e teamă că o să pățiți ceva după vot, stați acasă. E cel mai bine pentru toată lumea.

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
8 ° C
11.6 °
7.8 °
91 %
0.6kmh
14 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...