spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialToţi au câştigat alegerile

Toţi au câştigat alegerile

Marius ILINCARU
jurnalist

A trecut o săptămână de la alegerile europarlamentare şi referendumul pe justiţie şi încă nu avem rezultatele finale pentru niciunul dintre scrutine. Nu avem încă o distribuţie oficială a mandatelor pe partide, pentru că sunt încă de rezolvat contestaţiile. Oricum, putem face o analiză cât de cât apropiată de realitate pe baza rezultatelor provizorii, parţiale, dar şi a numărătorilor paralele făcute de partide.
La o primă vedere putem spune că toţi cei care contează au câştigat.
Să-i luăm pe rând.
La Botoşani, PSD a revendicat victoria. Şi pe bună dreptate. S-a clasat pe primul loc, a avut mai multe voturi decât la alegerile trecute, iar la referendum, ca judeţ, am avut printre cele mai proaste prezenţe. Şi ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, suntem pe penultimul loc, înainte de Teleorman, ca procent, la cei care s-au declarat favorabili celor două întrebări propuse de preşedintele Klaus Iohannis.
Asta e partea pe care doar public o văd actualii guvernanţi. Să nu creadă cineva că la ei în partid nu s-au analizat şi în dungă rezultatele de duminica trecută. Cine o va face se va îmbăta cu apă rece şi o va simţi pe pielea sa la următoarele alegeri.
Cel mai mare câştig al PSD este arestarea lui Liviu Dragnea. Da, acesta este cel mai mare câştig. E drept că s-au reaprins luptele interne între „baroni”, dar fără ca Dragnea să fie arestat, PSD mergea pe drumul pieirii. Chiar şi cu aceste rezultate, chiar şi cu ieşirea lui Marian Oprişan după aflarea predicţiilor exit-poll-ului, pesediştii nu aveau curajul să renunţe la „tătucul lor”, oricât de mult s-ar bate acum cu pumnul în piept câţiva dintre ei.
Să trecem la PNL.
Chiar dacă la Botoşani a cam pierdut pe linie prin localităţile pe unde aveau primar, cu diferenţe mult mai mari decât la alegerile trecute, conjunctural, şi ei sunt câştigători. Scorul obţinut e în media naţională a partidului, deci, e bine. Apoi, aşa cum arăta Cătălin Flutur, aplicate pe metoda de distribuire a mandatelor în consiliile locale şi judeţene, scorurile obţinute de partide arată că PSD pierde majorităţile. Bine, ăsta nu e neapărat meritul PNL, ci al partidelor care au reuşit să treacă pragul electoral, respectiv USR şi Pro România. De altfel, şi liberalii ar pierde mandate, dar ar câştiga o capacitate de negociere şi de a face alianţe anti-PSD.
La nivel naţional, e prima victorie electorală a PNL, singur în alegeri. E spectaculoasă şi nu prea, deoarece PNL nu a obţinut cu mult peste scorul istoric al partidului, ci, de fapt, PSD a coborât mult sub rezultatele anterioare. Dragnea ştie de ce!
De departe marele câştigător al alegerilor este Alianţa USR-PLUS. Cu un suflu nou, cu un discurs care a prins la noua generaţie şi la cei de vârsta a doua, scoţându-i din inerţia ultimelor rânduri de alegeri şi aducându-i la vot, USR-PLUS a ajuns a treia forţă politică a ţării şi suflă în ceafă partidelor mari.
Şi la Botoşani au avut rezultate foarte bune. Veniţi de nicăieri, noii politicieni au obţinut pe judeţ peste 10 procente, iar la municipiu s-au apropiat de scorul naţional de 20%, chiar dacă organizaţia USR de aici s-a închegat în urmă cu trei ani, iar cea a PLUS este încă în stadiul incipient.
Şi partidul lui Ponta poate fi trecut la câştigători. Proaspăt înfiinţat, Pro România a trecut lejer pragul electoral şi va trimite europarlamentari la Bruxelles. Rezultate foarte bune au avut şi la Botoşani, atingându-şi ţintele puse înainte de alegeri.
De asemenea, şi PMP a câştigat. Dată mult timp sub pragul electoral, Mişcarea Populară a reuşit şi de această dată să obţină peste 5% din voturi şi să se menţină miraculos în prim-planul politicii, deşi stă într-un singur membru: Traian Băsescu.
La capitolul învingători pot fi trecuţi şi cei trei independenţi, fiecare dintre ei obţinând peste 100.000 de voturi, ceea ce e mult, foarte mult. Ei demonstrează că românii s-au săturat de modul cum înţeleg partidele tradiţionale să facă politică şi că societatea civilă ar trebui să mai fie şi ascultată. Din când în când, măcar.
UDMR a reuşit şi de această dată minunea. Cu voturi cumpărate sau nu de la PSD, UDMR va fi în Parlamentul European şi va continua să facă jocurile în România.
Singura excepţie, singurul partid care a pierdut, este ALDE. Dar şi aici înfrângerea poate fi văzută ca o victorie dacă reprezentaţii lui ar avea un pic de luciditate şi ar înţelege că Tăriceanu nu este o locomotivă şi că politicieni ca el, Mincă, Vosganian şi Chiţoiu nu pot face viitorul acestei ţări, pentru că sunt nişte relicve ale trecutului.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...