spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialSchimbarea la față

Schimbarea la față

Cătălin MORARU

redactor șef

Pesediștii lui Dragnea se chinuie din răsputeri să arate oamenilor cât de tare s-au schimbat de când marele lor șef a ajuns mecanic auto la Rahova. Asta e principala preocupare a partidului de guvernământ, restul trece în plan secundar. Ce vor ei este însă, imposibil, nici măcar schimbările de fațadă nu le ies, revin la vechile obiceiuri ca la o apă bună, singura de la care știu să se adape.

„Până acum nu am avut posibilitatea de a vorbi liber”, spunea acum vreo două săptămâni un primar pesedist de prin Caraș Severin, pentru a arăta inundația de democrație din propriul partid, după înscăunarea Vioricăi Dăncilă. De atunci s-a schimbat treaba. Acum câteva zile, Liviu Negoiță, primar pesedist de sector din București a fost suspendat șase luni din partid, pentru critici la adresa conducerii. Din același motiv, senatorul PSD Șerban Nicolae nu mai este liderul grupului PSD din Senat. Nu îl plâng pe respectivul, nu e vreo mare valoare, doar că valoarea nu a avut nici o legătură cu schimbarea. Motivele acestor sancțiuni le-a explicat nu știu care pesedist după ultimul CEX al lor. „Cine o să facă declarații împotriva partidului, o să fie sancționat.” Deci schimbarea e, de fapt, că sancțiunile nu le mai dă Livache, ci neconflictuala Viorica, pentru cei care îndrăznesc să gândească altfel decât partidul. Care partid are întotdeauna dreptate, bineînțeles, asta știm de pe vremea lui Stalin.

În rest, continuă neabătut lupta de dat pomană poporului fericit. Măriri de pensii nesustenabile, salariu minim în funcție de studii, încercări penibile de a cumpăra pensionarii cu legi care spun că să le dea copiii bani la părinți (chestie care e deja prevăzută în legislația existentă, dar dacă ești parlamentar, nu e nevoie să mai știi și legea).

Iar astea sunt doar câteva, ultimele populisme menite să acopere informația care a transpirat de la ultimul CEX PSD, unde ministrul de finanțe le-a zis colegilor că trebuie să facă rost urgent de vreo șapte miliarde de lei, altfel e buba.

În timp ce Dorel de la finanțe ajunge la fundul sacului merge înainte și lupta de a scoate hoții colegi de partid din pușcării. Pentru că PSD a câștigat lupta cu justiția demult. Au oamenii lor peste tot de la secția aia specială până la Curtea Constituțională. Secția specială retrage apeluri pe bandă rulantă, ca să nu primească pesediștii condamnări mai mari. Iar CCR nu stă nici ea degeaba, numai ultima ei decizie cu completul de trei judecători duce la reluarea de la zero a peste 180 de procese, în 90% din ele inculpații fiind pesediști grei, gen Mazăre sau Vâlcov.

Ba chiar au început să cârâie pesediști alde Codrin Ștefănescu că și Dragnea ar trebui să beneficieze de chestia asta. Nu prea se poate, dar mă gândesc că ar trebui să se poată, ar fi bine. Cum ar proceda oare adunarea aia de fripturiști din PSD dacă l-ar scoate pe Dragnea din pârnaie? Îl pun iar șef, să mănânce din nou rahat cum satele noastre sunt mai frumoase ca alea din Austria? Ori îl fac erou și deținut politic ca să rezolve problema lipsei liderilor din partid. Abia atunci ar avea loc o schimbare la PSD, cred eu, cu Dragnea extras din pârnaie și aruncat din nou în viața politică, „în slujba cetățeanului”, cum ar veni. Valul de indignare din societate ar face să dispară partidul ăsta, să ajungă pe la scorul electoral al lui ALDE, cum și merită, dealtfel.

Dar se pare că e puțin probabil să scape și Dragnea, deși nu trebuie să excludem această posibilitate. Așa că vom mai trăi o vreme sub mediocrii ăștia care distrug tot pe ce pun mâna. Va fi schimbată Carmen Dan cu o altă Carmen Dan care nu a fost prietenă cu Liviu Dragnea. La fel și Daea sau Meleșcanu. Noii veniți vor avea probabil aceeași pricepere ca a celor pe care îi schimbă, nu vă așteptați la cine știe ce. E doar machiajul nou al PSD, nimic altceva.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...