12 + 17 =

A password will be e-mailed to you.

Ciprian MITOCEANU

scriitor

 

Manipularea în cazul Sorina, fetiţa adoptată de o familie de români stabiliţi în Statele Unite, „pentru a i se recolta organele” este departe de final. Şi asta pentru că paravanul mediatic creat în jurul cazului a fost unul extrem de eficient.

La sfârşitul lunii trecute, în condiţiile în care cazul Sorina a atras aproape toată atenţia disponibilă pe piaţă, Guvernul a adoptat zece ordonanţe de urgenţă într-o singură şedinţă. Iniţial, ordonanţele nici măcar nu erau trecute pe ordinea de zi, aşa că semnele de întrebare pe marginea manevrei respective ar trebui să fie mari cât casa.

Ar fi trebuit să se revolte tot românul, să iasă în stradă şi să le ceară nelegiuiţilor să-şi ia marioneta şi să plece. Nu s-a întâmplat. Prea puţină revoltă, prea puţine reacţii. Românul era revoltat de cazul Sorina şi cerea autorităţilor să o menţină pe fetiţă în România. S-a ieşit în stradă, s-au cerut demisii, capete şi anchete. Care mai de care şi-a exprimat revolta faţă de situaţie.

Încetul cu încetul, lucrurile au început să se lămurească, însă informaţiile cu adevărat importante ies mai greu la iveală. Manipularea continuă, la fel şi dezinformarea. La un moment dat, cei care cresc traficul blogurilor apelând la fake-news au anunţat că Sorina a murit. Antena 3 şi-a făcut treaba, pastorul Gâdea reuşind să se întreacă pe sine.

Asta în condiţiile în care cazuri chiar mai revoltătoare de abuz împotriva copiilor sunt trecute cu vederea. Zilele acestea, un băiat de nouă ani din Cluj a fost ucis în bătaie de propria mamă, care i-a cerut şi fratelui mai mare să îl lovească. Copilul a fost călcat în picioare la modul cel mai propriu. În acest caz sunt în desfăşurare mai multe anchete şi deocamdată s-a aflat că femeia suferea de afecţiuni psihice serioase. A trecut aproape o săptămână de la incident şi, cu toate acestea, nu se întreabă nimeni cum a fost posibil ca trei copii să fie lăsaţi în grija unei persoane cu tulburări mintale foarte grave. Autorităţile ridică din umeri, iar cetăţenii stau încă cu ochii pe cazul Sorina, pe care o vor în ţară. Nu se înghesuie nimeni să o adopte, dar românul de rând o vrea în ţară.

Din păcate, nu e singurul caz în care copiii au avut de suferit sau chiar şi-au pierdut viaţa din cauza neglijenţei autorităţilor. Cu toate acestea, reacţia cetăţeanului de rând a fost anemică. Încă mai există în noi genele celor care, în 1944, când bombardierele americane huruiau deasupra capitalei, se rugau ca aviatorii să se îndrepte spre Ploieşti. Atâta timp cât o nenorocire nu te afectează personal, găseşti tot timpul puterea de a trece peste ea.

Însă în cazul Sorina mobilizarea a fost exemplară. Prea exemplară aş spune. Dar, dacă ţinem cont de faptul că protestele au avut loc în Craiova, găsim şi explicaţiile necesare. Olguţa Vasilescu deţine încă ceva relaţii în zonă; din cauza asta încă nu s-au dezis de ea cei care se laudă cu primenirea PSD. Încă le mai poate aduce voturi, aşa că nu-i dau cu piciorul. Iar guvernul avea nevoie de o diversiune la adăpostul căreia să-şi facă mendrele. Şi diversiunea a apărut. Proteste la Craiova, o procuroare care a revoltat o ţară întreagă cu maniera comunistă de lucru… Guvernanţii au nevoie de paravan mediatic. Practic, nu pot lucra altfel, nu se mai poate. Sunt pe cale să împrumute alte câteva miliarde de euro şi, pe lângă asta, se depun efoturi consistente pentru a-l scoate de la răcoare pe Condamnatul Suprem. Se caută chichiţe legislative, se modifică legi, se merge chiar dincolo de lege. Manevre pe care autorii le vor trecute cu vederea.

Prin urmare, au nevoie de paravan mediatic ca de aer, iar cazul Sorina l-a oferit. Se vede prea multă coordonare în proteste, prea multe resurse, prea multă implicare din afară. Tocmai în oraşul în care l-a primit cu braţele deschise pe viitorul mecanic de la Rahova. Asta în condiţiile în care Dragnea a furat de la copii la modul cel mai propriu. Exact asta a făcut. Când ai pretenţia ca angajatele de la Protecţia Copilului să lucreze pentru partid, vorbim de furt de la gura copiilor. Pentru că doamnele în cauză au fost plătite să lucreze în interesul copiilor, dar, de fapt, eforturile lor au fost pentru partid. Desigur, în cazul Sorina emoţia a fost alta. Copila urma să fie dusă peste hotare, unde urma să fie folosită drept bancă de organe. O manipulare de-a dreptul idioată. Are cineva impresia că în SUA există dezmăţul legislativ şi corupţia din România? Desigur, nici la ei nu merge totul perfect, dar să nu ne grăbim să apreciem că acolo e mai rău ca pe meleagurile mioritice, aşa cum ne-au învăţat odată comuniştii.

Din păcate, manipularea continuă. Ceea ce e mai grav e că în defavoarea Sorinei. Având în vedere linşajul mediatic la care au fost supuşi, e de mirare că familia Săcărin se mai luptă pentru custodia acesteia. Dar când le-a păsat manipulatorilor de soarta unui copil? Sau a câtorva mii? Pentru ei există doar un singur interes. Acela de încasa banul pentru prestaţii legate de asigurarea paravanului mediatic. Preţul adevărat e, din păcate, mult mai mare. Miliarde împrumutate doar pentru scopuri electorale, ajustarea legislaţiei în funcţie de interesele aleşilor… Acesta e adevăratul preţ; Sorina e doar o victimă, la fel ca noi toţi.

 

 

Apreciază calitatea articolului

20 VOTURI - MEDIE: 3,45
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...