marți, aprilie 16, 2024
AcasăEditorialViorica cea nouă

Viorica cea nouă

Cătălin MORARU

redactor șef

Mai tot timpul când au vrut să scape de cineva, pesediștii l-au împins spre funcția de președinte al României. Pentru că la alegeri uninominale PSD nu prea câștigă. Pe rând, au fost îndepărtați de la șefia partidului Iliescu, Năstase și Ponta cu această metodă sigură.

Spre deosebire de ei, Viorica Dăncilă, actualul prezidențiabil PSD, are mari șanse să nu prindă nici măcar turul doi. Deocamdată, singura calitate pe care o scoate în față ca motiv să o alegem este că e femeie, ceea ce e complet irelevant, prostia sau inteligența sunt răspândite relativ uniform, indiferent de gen. Pesediștii știu asta evident, iar planul lor este extrem de străveziu. Viorica pierde alegerile prezidențiale, demisionează, apare un nou guvern, care organizează alegeri. Dacă va câștiga PSD, e bine. Dacă nu, tot e bine, că opoziția rămâne pe cap cu o situație economică imposibilă. Și PSD speră să câștige data viitoare, dacă nu se dezintegrează între timp. De aia tot o țin langa cu „să rămânem uniți”.

Zbaterile premierului PSD nu mă interesează așa de tare. Nu am de gând să fac o analiză detaliată a șanselor Vioricăi Dăncilă. Până să ajungem acolo mi se pare imperios necesar să lămurim trecutul recent, peste care madam Viorica și restul pesediștilor lui Dragnea vor să trecem pe repede înainte. Cuvântările madamei Dăncilă cum că ce a fost a fost și trebuie să ne uităm în viitor nu trebuiesc privite deloc cu îngăduință.

Femeia asta a povestit pesediștilor, în sexul sau cexul acela al lor, că a fost izolată șase luni la guvern, că nimeni nu vorbea cu ea. Iar când au întrebat-o ziariștii ce a făcut în alea șase luni, a răspuns cu nesimțire tipic pesedistă: „am guvernat”.

Deci, premierul României a stat șase luni la guvern și s-a uitat la telenovele, nu a participat la nimic, nici măcar la alcătuirea bugetului (nu că ar fi înțeles ceva), iar noi trecem peste asta fără să o obligăm să spună ce s-a întâmplat în perioada aia? Premierul Dăncilă spune că nu vrea să vorbească despre acea perioadă. Serios? Dacă avea madama firma ei proprie și vegeta acolo, nu era nici o problemă. Dar a făcut asta pe banii mei. Cred că am dreptul legitim (și chiar obligația) de a afla ce s-a petrecut.

Chiar dacă nu e greu de presupus, trebuie să o auzim pe doamna Dăncilă povestind. E musai. Nu ca să știm dacă o votăm sau nu președinte, ci cât de mare este partea ei de vină. Pentru că nu-ți poți bate joc de o țară întreagă și apoi să spui că nu știi, n-ai făcut nimic sau ai fost concediu. În plus, dacă iese cumva președinte al României și mai apare vreun Dragnea, care o izolează iar, de data asta la Cotroceni?

Ce a fost, știm, în mare. Viorica Dăncilă s-a lăsat izolată pentru binele ei personal și al familiei. Soțul încasează vreo opt mii de euro lunar de la Petrom, copilul e angajat la Curtea de Conturi, iar ea lua leafă de prim ministru, ca să se plictisească la guvern. Mai făcea niște comedii de ședințe de guvern, niște vizite prin teritoriu unde își vărsa agramatismele și gata, asta era tot. Tot ce am văzut în perioada aia, toate ședințele de guvern, toți miniștrii care au defilat prin Botoșani sau pe aiurea, totul a fost o imensă comedie. Timp în care Dragnea și Vâlcov conduceau țara de capul lor, iar premierul Dăncilă afla de la televizor ce hotărâri a mai luat, dacă se lua Dragnea cu treaba și uita să o sune.

În tot timpul acesta România a ajuns într-o văgăună, o țară în care o gașcă de șmecheri au luat tot ce au putut, și-au mărit lefurile, apoi și-au angajat la stat neamurile și gagicile, pe enorm de mulți bani. Nu știu cum vor face următorii care vin după pesediștii lui Dragnea ca să scoată instituțiile statului din mlaștina unde se află datorită angajărilor aiurea. Va fi extrem de complicat.

De aia mi se pare de neiertat, că nici opoziția, nici presa nu insistă ca Viorica Dăncilă, premierul de paie a României, să povestească cum s-a lăsat împăiată. Femeia asta trebuie să înțeleagă că nu are ce căuta în conducerea țării.

Schimbarea atitudinii premierului se datorează doar faptului că a scăpat de factorul de stres Dragnea, asta e tot. De altfel, chiar ea, întrebată într-un interviu cum e noua Viorica Dăncilă, a răspuns naivuț, așa cum face de obicei, ”nu m-am schimbat deloc, sunt aceeași.” Adică noua Viorică e tot aia veche, de fapt. Mai e nevoie doar să apară un nou păpușar. De aia și zbaterile astea din PSD, în ultima perioadă.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
25.6 ° C
25.6 °
19.6 °
44 %
1.8kmh
64 %
mar
27 °
mie
9 °
joi
6 °
vin
12 °
sâm
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...