spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialCum, nu știați că suntem singuri?

Cum, nu știați că suntem singuri?

Cătălin MORARU
redactor șef

Documentăm de ceva vreme o serie de articole pentru ziar. Despre faptul că nu mai suntem în siguranță pe stradă, că poliția nu se mai interesează, e deprofesionalizată și, fără o plângere a victimei, nu mai caută nici măcar pe cineva care a băgat cuțitul într-un om. Despre pedepsele mult prea blânde (știați, de exemplu, că pentru a fi pedepsit un borfaș care vă bate pe stradă trebuie să stați măcar trei luni în spital? Altfel ia doar amendă?). Mai aveam de gând să scriem despre ce zic parlamentarii PSD de Botoșani, care au votat cu ambele mâini toate legile pentru protecția infractorilor (au fost 400 de modificări de legi în domeniul justiției și nici una, absolut nici una, nu este în apărarea victimei, toate sunt în apărarea făptuitorului).
Într-un cuvânt, despre faptul că oricând se poate întâmpla o nenorocire. Nu am mai apucat să publicăm decât vreo două articole din serie, că nenorocirea ne-a luat-o înainte.
Ar trebui însă acum, după tragedia de la Caracal, să îi mai întrebăm o dată pe factorii de decizie ce și cum. Să vedem dacă răspunsurile sunt tot cele inițiale, de genul ce tot ne căutați nod în papură.
Am văzut zilele astea sute, mii de oameni indignați, furioși chiar, pe starea de fapt și instituțiile din țara asta. La foarte mulți nu pot decât să le urez bine au venit în țara lor. E o țară construită pe incoerență, incompetență, nepotism și corupție. Știau asta, dar cei mai mulți credeau că nu îi poate afecta.
Furia oamenilor vine din faptul că nu înțeleg cum de au fost prinși la mijloc. Cei mai mulți credeau că e doar lupta lui Dragnea cu justiția și atât. Nu și-au imaginat că e vorba și de mii de pușcăriași eliberați și de o recrudescență a violenței. Nici de deprofesionalizarea instituțiilor statului, care stau inactive în timp ce oameni sunt omorâți. Și, de unde se uitau la televizor cum pesediștii luptă pentru libertate, oamenii s-au trezit deodată victime.
Robert Kennedy, fost procuror al SUA, spunea că „fiecare societate are soiul de criminali pe care îi merită. Dar și oamenii care aplică legea într-o comunitate sunt exact cum le cer oamenii să fie”. Așa că poate e bună și furia asta la ceva.
Dar pentru a vedea că nu trebuie să ne așteptăm la nimic bun prea curând, important este însă cum reacționează instituțiile statului. Iohannis s-a dus în weekend, la el weekend-ul e sfânt, a pus un filmuleț pe facebook și gata. Premierul Dăncilă e pe nicăieri, ca de obicei. Pe lângă cererea cretină de referendum pentru viol, a înființat prin lege o comisie care este înființată deja. Din 2008. Cu aceiași membri și aceleași responsabilități, vizavi de sistemul 112.
A, și a mai demis Dăncilă vreo doi-trei șefuleți puși tot de PSD prin diverse funcții, ca să îndrepte spre ei furia populară. În buna tradiție a PSD, care spune că pentru a proteja sistemul, trebuie uneori să dai afară, cu mare tam-tam, vreo doi-trei papagali.
O conferință de presă serioasă a poliției nu am văzut la două zile după crimă. STS a venit cu niște precizări tehnice, din care spune că nu poate mai mult, apoi șeful a demisionat. Șeful poliției, dat afară, cică, s-a întors tot șef, la poliția de frontieră, de unde venise. Asociația procurorilor a dat și ea un comunicat în care explică succesiunea evenimentelor. Chiar și Florin Iordache, capul schimbărilor mârlănești din justiție, face declarații tembele, deși e chiar din Caracal, nu știu cum o să se mai ducă pe acasă.
L-am mai văzut și pe Raed Arafat discutând savant despre localizare pe telefon și legi. Niște tâmpenii, să sperăm că Arafat este doar prost informat. AML (Advanced Mobile Location) este deja implementat cu mare succes în jumătate din Europa, inclusiv în Moldova. După cum știți, cu ajutorul AML, telefonul transmite automat și locația, în cazul unui apel la 112. Nu e nevoie de acordul persoanei pentru asta, se consideră că acordul e prezumat, de aia suni la 112, că ai nevoie de ajutor (cum de altfel nici la localizarea actuală, după celula GSM, nu e nevoie de acord). Deci nu e nevoie de nici una din legile de care pomenește Arafat, nu e nevoie de mare modernizare a 112, sistemul AML se poate implementa în două săptămâni, cum a recunoscut și Raed Arafat, de altfel.
Toate aceste reacții sunt manevrele unor bugetari care își apără fundul, atât. Trebuie să înțelegem că până nu cerem răspicat (nu doar pe facebook) și în mod repetat, o schimbare dură în țara asta, suntem singuri. Absolut singuri.
Nu doar în fața infractorilor. Și în fața bolii, tot singuri suntem, cu ce sistem de sănătate avem. Și pe șoselele țării, unde ne chinuim să supraviețuim. Și în fața funcționarului public, care ar trebui să ne ajute, tot singuri. Orice interacțiune cu statul e o aventură neagră, un chin. Și în fața crizei economice care vine peste noi, tot singuri vom fi.
De aia există vorba aia „român, asta nu e o naționalitate, e o meserie”. Orice zi în țara asta e o luptă, de unul singur. Iar dacă nu ne săturăm de singurătate, nu se schimbă nimic, niciodată, după cum vedeți.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...