joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialViitorul bugetarilor

Viitorul bugetarilor

Cătălin MORARU

redactor șef

Nu cred că merită votat vreun partid politic dacă nu rezolvă problema extrem de gravă a sectorului bugetar. Ce este mai interesant e că o mare parte dintre bugetari sunt de părere cu mine. Știu astea din mesajele, nu puține, pe care le primim la redacție, vizavi de angajările de neamuri, pile și alte cunoștințe, mai ales în ultima vreme, înainte de a se bloca angajările. Oamenii sunt nervoși, ne scriu că respectivii nou angajați stau la muncă două-trei ore pe zi sau nu vin deloc și ei trebuie să le facă treaba. Despre unele cazuri am scris, restul urmează.

Dar să recapitulăm cu ce avem de-a face. Un sistem bugetar suprapopulat, total ineficient și extrem de bine plătit. Performanță nu prea se cere, chiar dacă salariul mediu net la stat e DUBLU față de cel din mediul privat. În timp ce salariul mediu net e 2.200 lei la privat, a ajuns demult la 4.400 la stat. Dacă luăm doar domeniile administrație și apărare, venitul mediu net este chiar mai mare, în jur de 4900 lei, conform datelor INS.

Media europeană e cam așa: în privat salariile sunt cu 15% mai mari decât la stat. Țările care încalcă această regulă economică nescrisă sunt cele în care, la fel ca în România, guvernul are nevoie să își cumpere niște alegători: Ungaria, Turcia, etc.

Pentru a înțelege tabloul general, trebuie să faceți un calcul. Dacă lucrați în mediul privat, socotiți câți bani din leafă se duc pe impozite. Pe urmă luați în calcul și impozitele locale. Apoi, toate cumpărăturile și serviciile pentru care plătiți statului TVA, de la 19% la unele, până la alimentele pentru care dați 9%. Apoi, mai adunați și acciza și supracciza la combustibil. Dacă fumați sau beți cafea, puneți și acciza pentru aceste produse. Apoi, din salariul brut, scădeți suma ce vă rezultă din acest calcul. Și o să constatați (dacă nu ați făcut-o deja) că aproape jumătate din lună lucrați pentru banii pe care îi plătiți statului român. Pentru nimic, îi plătiți. Că statul a eșuat în absolut toate domeniile, siguranța cetățeanului, sănătate, educație, investiții, tot.

Veți spune că și angajații de la stat plătesc aceleași taxe. Așa este, dar nu produc în mod direct acei bani cum fac privații, cei care sunt puși la colț de guvernarea pesedistă.

Și cum tot nu ajung banii, statul român se împrumută, din 2017 încoace, cu aproximativ un miliard de euro lunar. Nu ar fi ceva rău dacă banii s-ar duce în investiții. Dar cum investițiile sunt cvasi-inexistente, înseamnă că banii se duc doar pe salarii și pensii.

Așa s-a ajuns la demonizarea bugetarilor, chiar și a celor care își fac treaba. Din cauza salariilor foarte mari, a sporurilor de tot felul, a tichetelor de vacanță și a nenumăratelor zile libere. Este o diferență uriașă între mediul privat și cel de stat, ca și salarii și privilegii. Iar cel mai recent sondaj arată că 80% dintre angajații la stat nu înțeleg și nu acordă nici o importanță utilității publice a muncii prestate de ei. Asta în caz că ați fost repezit de vreun funcționar pe la un ghișeu, să înțelegeți de ce.

Este extrem de limpede că pesediștii nu sunt în stare să facă ceva. Știu doar să înghețe angajările (doar nu or să își dea afară pilele) și atât. Deci rămân fără personal cei care nu aveau nici până acum destui oameni, în timp ce birourile cu funcționari ce mută două hârtii toată ziua sunt supraaglomerate. Nu vor reduce din sporurile bugetare, că nu îi mai votează nici familiile (care lucrează la stat, normal). Impozitarea pensiilor speciale s-a împiedicat și asta, când s-a supărat președinta CSM că, după impozitare, ia numai două sute de milioane lunar, în loc de trei sute, ca în prezent.

Așa că totul e o frecție gen Orlando Teodorovici, care anunță diverse tâmpenii și a doua zi vine și spune ziariștilor că nu au înțeles ce a spus el. Un ministru de finanțe care e preocupat de vânzarea noilor case de marcat și impozitarea bacșicului la chelneri, atât.

Doar că nimeni nu anunță cum va face, toți politicienii din opoziție sunt în faza „noi luptăm cu PSD”. Aș vrea să aud măsuri concrete, proceduri, deadline-uri. Pentru a termina cu pegra asta care a cuprins instituțiile statului.

Pentru că e nevoie de un tsunami în domeniul bugetar, nu trebuie să ne facem că nu pricepem. E nevoie de concedieri masive, reduceri de posturi, dispariții de agenții, ministere. La scară mare, nu 15 oameni. Pentru a avea bugetari bine pregătiți și plătiți decent, nu regește. Este anormal să avem bugetari care să devină miliardari din salariu. Este anormal să avem bugetari care au salariu mai mare decât președintele SUA, nu cel al României, ăsta e un amărât, sunt sute de bugetari care iau leafă mai mare ca Iohannis.

Și deocamdată nu se aude nimic despre așa ceva. Pentru că politicienii știu că e mai simplu să cumperi oameni decât să îi convingi, de aia nu se aude.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...