vineri, martie 29, 2024

Dinastia

Cătălin MORARU,
redactor șef

Să începem cu o înșiruire de nume. Doar câteva din cele pe care le-am găsit.

Fiica ministrului Daea este angajata Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Mihnea Năstase, fiul lui Adrian Năstase, numit în funcția de consilier onorific al vicepremierului pentru parteneriate strategice, Mihai Fifor. Dacă scrie onorific, înseamnă că, teoretic, funcția e neplătită. Om vedea.

Fiica lui Florin Iordache lucrează la cancelaria Băncii Naționale. A mai lucrat la MAE, Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Fiul președintelui CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, și al senatoarei PSD Gabriela Crețu este secretar de stat. „Îl recomandă cunoașterea limbilor străine”, cică.

Fiica fostului parlamentar pesedist Adrian Țuțuianu, acum la Pro România, e consilier juridic la primăria capitalei.

Fiica Emiliei Arcan, senator PSD de Neamț, e numită vicepreședinte în cadrul ANFP, cu rang de secretar de stat.

Fiul fostul șef PSD Neamț, Ioan Munteanu, e numit secretar de stat în Ministerul Turismului și Sportului. Fiul a fost portar la Ceahlăul Piatra Neamț. Ulterior urcă mai sus, fiind promovat de ministrul Dănuț Andrușcă,  și ajunge administrator la bursei de energie OPCOM.

Fiica lui Nicolae Bădălău e angajată la aeroportul Otopeni, pe funcția de director al Departamentului de conformare, calitate, siguranță și mediu.

Fiica fostului eurodeputat PSD Minodora Cliveti este consilier diplomatic la Reprezentanța României la UE.

Fiica lui Constantin Preoteasa, fost șef la Direcția copilului Gorj, e secretar general în Ministerul Românilor de Pretutindeni.

Fiul lui Gabriel Oprea (fost lider PSD, apoi UNPR) a fost angajat pe șest la Ministerul Agriculturii, după ce cu ceva vreme înainte dăduse concurs pe post, însă fără succes.

Fiica baronului PSD de Olt, Paul Stănescu, angajată pe post de consilier al președintelui ANCOM. Înainte lucrase la Agromec Vișina SA.

Fiul fostului şef al organizaţiei de pensionari PSD Dâmboviţa este secretar de stat în cadrul MAE .

Andreea Cosma, fiica fostului baron de Prahova Mircea Cosma, condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare, a ajuns deputat PSD după o mişcare nemaiîntâlnită în istoria Parlamentului: doi social-democraţi, aflaţi înaintea ei pe lista electorală, au demisionat ca să-i facă ei loc în Legislativ.

Dan Dumitrescu, fiul lui Mircea Dumitrescu, administratorul public al judeţului Teleorman, a fost numit, prin decizie a premierului Mihai Tudose, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Post din care fusese demis de fostul premier Sorin Grindeanu.

Fiul premierului Viorica Dăncilă este consilier la Curtea de Conturi. Soția lui, Elena, lucrează tot la stat, la primăria sectorului 5. E drept, măcar soțul premierului e director în cadrul OMV Petrom, adică lucrează în sectorul privat, excepție aproape singulară în lumea politică românească.

Am ales doar rudele de gradul unu aici. Dacă mai punem și nepoți, fini, cumnați, amante, cunoștințe, ar trebui să scriem o carte. Exemplele sunt de la nivel național, cele de la nivel local tot le-am pomenit, situația e absolut identică.

Nici unul din cei de mai sus nu lucrează pe salariul minim, evident. Ba din contra, pe lefuri nesimțit de mari. Salariul mediu net la funcționarii publici a ajuns cam la 5000 lei pe lună. Plus sporuri, voucere, bonuri, etc. Cum vorbim de șefi care și-au făcut copiii tot șefi, lefurile odraslelor sunt sensibil mai mari decât media de mai sus.

Printre altele, exemplele de mai sus explică și de ce avem 27 de ministere, 130 de secretari de stat și 256 de agenții guvernamentale. Cea mai stufoasă dar și cea mai ineficientă administrație din toate țările UE, asta are acum România. Dar asta nu importă, partidul e mare, are mulți clienți care trebuie mulțumiți.

Nu am auzit pesediști care să explice fenomenul ăsta. Rațional, zic, că prostii am auzit. De exemplu, Eugen Nicolicea, deputat PSD, declara: „Dacă alegi o rudă genială, care a luat premiul Nobel, în dauna unui prostălău care nu e rudă cu tine, evident ca nu e niciun conflict de interese”. La fel de evident e că nici un pesedist nu a luat premiul Nobel și nici nu e în pericol de a-l lua. Mai interesantă e explicația ministrului Petre Daea. Căruia i se pare absolut normal să își ajute fiica cu un loc de muncă bine plătit. „Ca părinte o ajut, este firesc, e natural”, spune Petre Daea.

Omul chiar crede ce spune, asta e, de fapt, problema. Și nu e singurul, că asta cu împărțirea posturilor nu e doar apanajul PSD. E obiceiul pământului. De la fanarioți încoace.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...