spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialPSD ne apără și păzește

PSD ne apără și păzește

Cătălin MORARU

redactor șef

 

Pesediștii lui Dragnea mai mimează încă lupta cu imaginea dezastruoasă pe care o au. A mai apărut un episod din serialul „Lupta Vioricăi cu criminalitatea”. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat principalele măsuri legislative prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență. În principal, măriri de pedepse, la diverse infracțiuni și înăsprirea condițiilor pentru eliberare condiționată. Au rămas doar măririle de pedepse, a anunțat apoi Dăncilă, (ce, ați uitat că Dragnea e la pușcărie și trebuie ajutat să iasă mai repede, nu?), iar Ana Birchall deja este fost ministru al justiției, probabil pentru că s-a angajat să implementeze în justiție măsurile cerute de organismele europene, ceea ce ar însemna că PSD ar pierde justiția din mâini.

De notat sunt, însă, declarațiile recente ale pesediștilor. „Viața și siguranța românilor sunt importante (…), guvernul mărește pedepsele pentru asta (…) Tragedii precum cea de la Caracal nu trebuie să se mai repete.” Declarațiile astea incredibile vin de la o guvernare care a scos din pușcării aproape 19.000 de hoți, violatori, pedofili, tâlhari, care a măcelărit legile justiției, a deprofesionalizat sau incapacitat poliție, jandarmerie, DNA, DIICOT și încă o mulțime de instituții din domeniu.

Ăsta e aspectul important aici, pe care PSD se pare că nici nu mai încearcă să îl ascundă. Dar vin alegerile și trebuie să le dai ceva posibililor alegători, chiar dacă lupta cu justiția se pare că a fost reluată, în realitate.

Cât despre tragediile pomenite de fostul ministru, nu s-au oprit. Se întâmplă zilnic în România, scriem despre ele. În fiecare zi apare câte o nenorocire, iar sistemul este la fel de incapabil, în țara asta care devine o capcană pentru locuitorii săi.

Dincolo de aceste acțiuni pentru public, în spatele ușilor închise nu se întâmplă nimic semnificativ, de fapt. Marea luptă cu criminalitatea presupune doar pedepse mai mari, reformarea sistemului presupune niște ședințe și comisii, iar noul ministru propus la justiție a cam sprijinit măsurile propuse de Florin Iordache. Măsurile efective au fost extrem de subțiri, să patruleze polițiștii în uniformă, să fie controlați pirații, chestii din astea.

Nu am auzit nimic despre dotarea poliției, de profesionalizare, de modificarea altor legi și prevederi cretine din Codul Penal. De exemplu, tot trei luni trebuie să stai internat în spital ca să facă pușcărie nemernicul care te-a lovit. Dacă stai mai puțin, ia doar amendă. Și ca să fii spitalizat trei luni după o bătaie, păi trebuie să iei bătaie, nu glumă.

Dar nici unul din cei care au murit după o bătaie nu au ajuns la știri încă. După ce se va întâmpla, Vasilica et comp vor schimba și acolo legea, că dă bine la public.

Plus o mulțime de alte situații asemănătoare, ce se referă fix la siguranța omului pe stradă, chestia aia de zicea. Viața de zi cu zi, cu oameni bătuți pe stradă, îmbrânciți, mașini sparte doar de distracție. Aceste aspecte sunt considerate fleacuri, nimicuri, chiar de polițiști. Care au cazuri mult mai importante (cică) de rezolvat.

Dar astea sunt chestiile care ne mănâncă de fapt, iar persoanele pe care le descriu eu știu că nu pățesc nimic. Pe când, și cel care dă o palmă cuiva pe stradă trebuie pedepsit exemplar. Asta ar însemna siguranță pentru cetățean. Iar infracționalitatea de aici se naște. Dai un pumn, nu pățești nimic. Împarți niște palme, mai distrugi ceva, tot nimic. Și te apuci de furat sau tâlhărit, cu sentimentul că ești invincibil.

Să revenim și la pedepsele mărite. Nu am auzit nici despre finanțări pentru construirea și modernizarea de penitenciare. Adică se duc respectivii, condamnați cu pedepse mai mari, la pușcărie, dau statul în judecată (că legile despre confort la deținuți nu se schimbă) și ajungem iar de unde am plecat, nu?

Când scriu aceste rânduri o ascult pe Viorica Dăncilă cum bâiguie lozinci de pe scenă la congresul ăla al lor. Nu mai știu cine spunea că trebuie să te temi de proștii care vor să facă reformă. Oare ar trebui să ne temem iar?

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...