spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialRespect, please

Respect, please

Marius ILINCARU
jurnalist

În dragoste şi politică totul este permis, sună adaptarea unui vechi proverb britanic. O adaptare făcută de strategii politicienilor pentru a-şi justifica mojiciile şi declaraţiile inepte sau lipsite de bun simţ şi de respect faţă de competitorii politici. Iar în săptămâna care s-a încheiat am avut parte de aproape toate aceste lucruri.
Le voi lua pe rând şi voi începe cu declaraţiile miniştrilor PSD:
„Bugetul pe anul viitor, că m-aţi întrebat, depinde de moţiune… Vă spun sigur că dacă ea va trece anul viitor nimeni nu va închide bugetul. Sigur, sigur. Pun şi un pariu că nu se va închide anul viitor fără tăieri în cazul în care va veni Opoziţia, adică aceşti netoţi ai zonei economice. Nu vă place declaraţia mea? Nu”. (Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice).

„O prezenţă activă, din ce în ce mai clară, a companiilor româneşti este necesară pe piaţa din Vietnam. Ieşirea din zona de confort, din ceea ce înseamnă a face cu uşurinţă afaceri cu Uniunea Europeană, ar trebui să fie pentru antreprenorii români una dintre direcţiile principale de acţiune”. (Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat).

Sunt declaraţii din partea a doi miniştri PSD a căror soartă politică atârnă de un fir de aţă, moţiunea de cenzură din această săptămână putând să-i trimită uşor acasă şi chiar la lada de gunoi a istoriei. Atât Teodorovici, cât şi Oprea nu au excelat în mandatele pe care le-au avut, dar e de-a dreptul o lipsă crasă de bună creştere să înceapă să dea ei lecţii de economie. Sub conducerea lui Teodorovici şi Oprea, toţi indicatorii macroeconomici s-au degradat, numai deficitul bugetar fiind de vreo 22 de miliarde de lei şi asta în condiţiile în care nici măcar nu a început iarna. Mediul de afaceri a devenit foarte impredictibil printr-o modificare continuă a legislaţiei fără cel mai mic studiu de impact. Cu ce a ajutat Oprea antreprenorii din România pentru a avea pretenţia de a le cere să nu mai facă afaceri cu UE şi să-şi îndrepte energiile spre Est?
Cu nimic, aşa că ei sunt ultimii, dar ultimii pe lista celor care ar putea da lecţii despre economie.

E drept că nici opoziţia nu a venit cu nimic, cu nici o strategie economică şi nu poate fi cauţionată pentru acest lucru, dar limbajul nu trebuie coborât la un astfel de nivel, precum a făcut-o Teodorovici, care a ajuns să-l conteste până şi pe profesorul Daniel Dăianu. Probabil că o fi pe lista nominalizaţilor la Premiul Nobel pentru Economie şi nu ştim noi.
Nici de partea cealaltă lucrurile nu sunt mai cuşere.

„Între Urziceni şi Slobozia a avut loc un accident rutier groaznic, cu zece morţi şi aproape zece răniţi grav… Lipsa de infrastructură ucide, precum şi corupţia ucide. Această nepăsare criminală a PSD costă vieţi de români”. (preşedintele Klaus Iohannis, la Iaşi).

E adevărat că lipsa de infrastructură rutieră a stat la baza a numeroase accidente grave, dar să folosim această realitate tragică în scop electoral mi se pare deja că s-a trecut orice limită. S-a trecut orice limită mai ales că liberalii, cei care-l susţin pe Iohannis, au fost şi ei la putere şi i-au avut miniştri la Transporturi pe Relu Fenechiu şi chiar pe actualul lor preşedinte, Ludovic Orban, ca să nu mai fac referire la miniştrii PDL, care acum îngroaşă rândurile liberalilor. Şi atunci, ca şi acum nu s-a făcut nimic pentru infrastructură, aşa că ar trebui un pic mai multă decenţă măcar pentru rudele celor care au murit în accidente.

Şi apoi, Iohannis este cel care a numit trei premieri de la PSD. El nu are chiar nici o responsabilitate pentru aceşti ani în care a dormit pur şi simplu la Cotroceni? Acum cinci ani promitea o „Românie a lucrului bine făcut”, vi se pare că ne-am transformat în aşa ceva? Bineînţeles că nu. „România lucrului bine făcut” e în faliment, iar acum militează „Pentru o Românie normală”, dar primul pas spre normalitate este bunul simţ, în sensul de a nu mai folosi tragediile în scop politic. Sunt multe, multe alte lucruri care să facă obiectul atacurilor politice.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
10.6 °
5.6 °
95 %
1.1kmh
35 %
joi
18 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...