spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăEditorialSă persişti în eroare e diabolic - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Să persişti în eroare e diabolic – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Scandalul în jurul incidentului de la Spitalul Floreasca, în urma căruia o pacientă a luat foc pe masa de operaţie, este departe de a fi încheiat. Ancheta ministerului a scos la iveală nereguli grave, ştiute de majoritatea românilor care au avut neşansa de a fi spitalizaţi în ultimele trei decenii. Sănătatea este în moarte clinică, însă nimeni nu se grăbeşte să ia măsurile care să limiteze proporţiile dezastrului. De fiecare dată când se întâmplă o nenorocire se face o comisie de anchetă, se ajunge la nişte concluzii din care nu se trag niciun fel de învăţăminte şi viaţa merge mai departe, asta dacă nu ajunge în spitalele din România. Pentru că dacă ajunge în spitalele de pe meleagurile mioritice, e puţin probabil să mai continue. Dacă nu te omoară medicii sau chiar pacienţii – cazul Săpoca – te termină infecţiile nosocomiale sau lipsa de medicamente. Mizerie, delăsare, incompetenţă managerială şi lipsă de profesionalism. Asta oferă sistemul sanitar din România cetăţenilor de la care are pretenţia să încaseze sute de lei lunar drept asigurări de sănătate. Pentru aproape zece mii de lei livraţi anual la bugetul asigurărilor medicale ai dreptul la analize medicale în valoare de cincisprezece lei, cică gratuite. Cum să fie gratuite în condiţiile în care eşti spoliat fără milă şi fără ruşine?

Asta este realitatea, o ştim cu toţii. La Floreasca sunt încă multe de anchetat, deşi e puţin probabil să se întâmple. Caracatiţa corupţiei sufocă întregul sistem, însă reuşeşte să-i asigure o rezistenţă de neconceput într-o ţară civilizată. După ce Mircea Beuran a fost demis, colegii s-au grăbit să-l apere, declanşând greva. Solidaritate de breaslă? Mai degrabă frica de schimbare; deocamdată lor le convine. „Comunitatea medicală din Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca dorește să-și exprime îngrijorarea față de felul în care este tratat un incident medical regretabil și de lipsa respectului și deontologiei a tuturor celor implicați. Este îngrijorător cum este prejudiciată imaginea unor medici de prestegiu și a unuia dintre cele mai renumite spitale din România. Este regretabil ca înainte de finalizarea oricărei anchete să fie demis din funcție prof. dr. Mircea Beuran”. Asta în condiţiile în care tocmai pe baza unei anchete a fost demis Beuran. Normal, cum să-l demiţi pe Beuran în condiţiile în care, în momentul în care s-a întâmplat tragedia, el nici măcar nu era în sala de operaţii? E de cercetat de ce anume Beuran, care trebuia să opereze, nu era în zonă. Explicaţiile oferite de acesta pe la televiziuni de partid sunt aparent solide, dar e puţin probabil să reziste unei analize obiective şi nealterate de politic. Deocamdată Beuran preferă să stea de vorbă cu redactorii televiziunilor partidului în loc să răspundă anchetatorilor. Preferă să lucreze la imagine, nu să aducă lumină în caz.

Nici colegii de partid nu s-au lăsat mai prejos, Codrin Ştefănescu vorbeşte despre o răzbunare de-a liberalilor. Astfel, Ştefănescu îl acuză pe premierul Orban că, în cele două luni de când a venit la guvernare, demite numai oameni valoroşi şi a umplut ministerele cu rubedeniile camarilei. Cumva, Ştefănescu a reuşit să vadă bârna din ochiul liberalilor privind peste bârna din dotare. Ăştia sunt protagonişti politicii actuale, nu poţi vorbi de paie, doar de bârne.

Social democraţii trec prea uşor peste faptul că Beuran a încălcat o treime dintre obligaţile asumate şi insistă pe faptul că a fost vorba doar de o eroare umană şi că astfel de incidente se pot întâmpla oricând şi oricui. Tare curioasă treaba asta cu eroarea umană. Cu alte cuvinte, e scuză pentru tot ceea ce se întâmplă. S-a inoculat în mentalul colectiv ideea că, de vreme ce nu ai greşit cu intenţie, n-ai nicio vină. Aşa cum ni s-a băgat în cap că dacă furi de la stat nu e furt sau că băutura este de vină pentru tâmpeniile beţivului.

Şi măcar de-ar fi fost o singură eroare, dar se trec cu vederea faptul că nu e singurul incident de acest tip – la Floreasca cel puţin încă un pacient a luat foc în sala de operaţie – şi încercările disperate de muşamalizare. Familia victimei a primit informaţii eronate după nenorocire şi s-au făcut presiuni pentru retragerea eventualelor plângeri. Tot despre eroare umană vorbim?

Adevărata nenorocire e însă persistenţa în greşeală. Pentru că, după ce se va finaliza ancheta şi vor cădea ceva capete – vinovat va fi scos rezidentul despre care se va spune că a făcut totul din proprie iniţiativă – nu o să se întâmple nimic care să ducă la însănătoşirea sistemului medical. O ştim prea bine; la patru ani de la Colectiv încă nu avem spitale pentru marii arşi. Spitalele regionale promise nu sunt nici măcar în faza de proiect şi acum, că s-a schimbat guvernarea, e posibil să se renunţe la ele. Foarte probabil vor creşte contribuţiile la sănătate; de ceva vreme suntem ameninţaţi cu aşa ceva. Doar contribuţii, pentru că de sănătate nu vom avea parte în veci.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...