joi, aprilie 18, 2024
AcasăEditorialAristocrația - Cătălin MORARU, redactor șef

Aristocrația – Cătălin MORARU, redactor șef

Cum am învățat la istorie, aristocrația era o clasă socială cu mari privilegii, datorate originii, bogăției și poziției sociale. Odată cu pașii făcuți de societate spre democrație această clasă a dispărut. Cel puțin așa ne place să credem, că de facto nu a dispărut nimic. Pe timpul comunismului am avut nomenclatura, ștabii care aveau acces la toate. Și, cum era păcat să dispară așa un obicei bun, marile privilegii s-au păstrat și în societatea noastră, deci ar fi trebuit să scriu aristocrația „este” o clasă socială cu mari privilegii, iar numele corect al societății românești de azi ar fi cleptocrație, nu democrație.

Dar să pornim de la un studiu de caz. Mărunt în sine, dar relevant pentru a arăta cum funcționează sistemul. Un domn, pe nume Dan Deleanu, membru PSD Botoșani, a ajuns – datorită priceperii și calităților remarcabile – secretar de stat la un minister, pe vremea guvernelor PSD. Sau subsecretar de stat (ce dracu o mai fi și asta). Deși a acționat cu competență maximă în cadrul guvernului, a venit vremea când Viorica Dăncilă a fost trimisă acasă, drept pentru care a fost și el dat afară.

Omul începuse politica modest, fiind consilier la un cabinet parlamentar. Apoi, a lucra o vreme la Cadastru, a ajuns și președinte al Consiliului de Administrație la regia de apă. Iar înainte de a pleca la guvern era membru în CA la Modern Calor.

Când s-a întors acasă, s-a dus ață înapoi la NovaApaServ, la un concurs pe un post de director. Nu a luat (na, mai greu după ce se schimbă regimul). Așa că a făcut cerere să se întoarcă în consiliul de administrație la Modern Calor. Și ce să vezi, pesediștii din consiliul local au fost de acord! Doar nu era omul să moară de foame, nu? Mai mult decât atât, am aflat ulterior că respectivul CA al Modern Calor funcționase doi ani fără un membru, pentru a-i păstra locul omului.

Mi se pare incredibil. Într-adevăr, când pleci să lucrezi într-o funcție oficială, îți este blocat postul, pentru când te întorci, asta e normal. Dar nu un loc într-un consiliu de admninistrație, că asta nu e o meserie, cum zici, când o să fiu mare vreau să fiu membru în consiliu de administrație?

Dacă a funcționat CA-ul la Modern Calor doi ani cu un membru lipsă fără nici o problemă, nu cumva sunt prea mulți membri? Că dacă te duci la o casierie e coadă de 40 de oameni, o singură casieră și afli că nu sunt bani, de aia.

E doar un exemplu banal pentru a vedea cum arată noua aristocrație a României. Care are reguli clare, nu face fiecare ce vrea.

Regula nr 1 – noua aristocrație nu are voie să moară de foame. Din pământ, din iarbă verde se scobește un post, o sursă de venit, ceva

Regula nr 2 – chiar dacă PSD a dus pe culmile cele mai înalte metoda, noua aristocrație este transpartinică, de aia avem înghesuiala asta la stat, cel mai numeros guvern, cele mai multe agenții, cei mai mulți funcționari etc

Regula nr 3 – noua aristocrație nu lucrează în sistemul privat. În cel mai rău caz, un membru al familiei are o firmă ce căpușează bugetul, cu contracte sigure, fără mare bătaie de cap

Regula nr 4 – noua aristocrație face alianțe, prin căsătorie sau altfel, doar cu cei asemeni lor, cu sânge la fel de albastru. Rezultatul este că în instituții avem familii întregi, generații diferite chiar, mama își trage fiul, care trage soția, apoi unchiul, nepotul, fratele.

Cangrena asta sufocă total România. Am scris de câteva exemple în ziar și vom continua în perioada următoare, cu analize detaliate. Oameni de care nu ați auzit niciodată, care cărau cafea pe la ședințele de partid au ajuns brusc directori sau chiar mai sus. Apoi și-au angajat soțiile la stat, iar venitul lunar pe familie a crescut substanțial. Și nu vorbesc de lupi bătrâni aici, ci de tineri politicieni, care au terminat școala, nu au habar de nimic, dar în 4-5 ani s-au aranjat, că au intrat în politică. Asta pentru a vă lămuri și cum e cu schimbarea, cu generația tânără, la partidele astea care au guvernat țara până acum.

Mulți din cei cu care am discutat mi-au sugerat că nu are rost să scriu texte de acest gen, cu exemple de neica nimeni care au ajuns șefi. Că nu voi rezolva nimic, voi crea doar invidie printre românii care nu au fost așa „descurcăreți”.

Nu știu dacă e așa sau nu. Ce știu cu siguranță e că trebuie să înțelegem. Trebuie să înțelegem că aristocrații de azi ne aruncă câte un oscior, ca să ne bucurăm și să nu ne mai uităm la ei cum mănâncă icre negre.

Ultimele alegeri au arătat un nivel mai ridicat de înțelegere din partea electoratului. Poate și pentru că PSD a sărit calul, ducând la extrem practicile astea. Însă nu e de ajuns. Pentru că dacă doar înlocuim aristocrația pesedistă cu cea liberală, tot numai de oase vom avea parte.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
6.9 ° C
7.2 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E păcat să nu faci o plimbare în aer liber, că de mâine se răcește vremea.

EDITORIAL

Am stat foarte mult în cumpănă dacă și cum să scriu despre fostul edil al Botoșaniului. Faptul că aș putea fi acuzat de o...

EPIGRAMA ZILEI

Când privesc câte-o zăludă Trăgând din țigări de ... fân, Pricep de ce iarba crudă Place țapului bătrân...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...