spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialPanica și teama de a ști - Cătălin MORARU, redactor șef

Panica și teama de a ști – Cătălin MORARU, redactor șef

Nu am să judec panica stârnită de gripa asta chinezească, Covid 19. Ăsta e numele bolii, ca să stabilim clar niște termeni. Virusul care duce la boală este coronavirusul denumit SARS-CoV-2. Și persoanele bolnave au fost infectate, nu infestate.

Dar să revenim la panică. Până la un punct e normală și naturală, chiar și bună. Golirea magazinelor, de care făceau tam-tam niște televiziuni s-a întâmplat peste tot, în Italia, Franța, chiar Germania, mai nou. La noi a fost încă lejer, am fost zilele astea prin supermarketuri și nu era aglomerat, nici coadă și nici nu mi s-au părut exagerate cantitățile cumpărate. E posibil să se fi scumpit un pic produsele de bază, că așa se întâmplă în aceste cazuri.

De notat sunt însă două aspecte legate de panică. Primul se referă la cum au început vecinii să se păzească unii pe alții, iar asta mi se pare absolut halucinant. Polițiștii din Botoșani spun că primesc zilnic 15-20 de telefoane de la persoane care raportează despre oameni ce s-au întors din Italia și merg pe stradă. Brusc a înviat spiritul civic în județ. Când golanii de prin cartiere se bat în fața blocului, urlă beți pe străzi sau agresează copii, nu prea sună nimeni.

Mai scriam despre un caz în care un copil, întors din Italia, a venit la școală, iar restul elevilor din clasă au fost ținuți acasă de părinți. Dacă era bolnav acel copil, dacă a fost sau nu la un medic, asta nu a mai contat. Prima reacție a fost cea de protecție exagerată.

Cu astfel de reacții mă tem să nu ne sălbăticim de tot când va apărea boala, cu cifrele reale, și se va răspândi peste tot. Reacțiile sunt practic rezultatul neîncrederii în statul român și în instituțiile sale. Autoritățile sunt opace la planuri logice, iar sistemul de sănătate nu are pur și simplu capacitatea sau posibilitatea fizică de a trata un număr mare de oameni în același timp. E un sistem osificat, vechi și prăfuit, ținut așa pentru un grup de privilegiați. Ultimul exemplu e Sorina Pintea. Ca să înțelegeți și de ce pesediștii se opun așa de tare la privatizarea sănătății. Nu e vorba de săraci, ar fi avut aceleași drepturi și la privat, e vorba de conducta de bani care nu mai venea doar spre sistemul de stat, de unde se prăduiește mai ușor.

Al doilea aspect, extrem de important este reacția oamenilor la reflectarea de către ziariști a ce se întâmplă. Văd multe comentarii care spun, în esență, același lucru și anume „nu mai tot scrieți de coronavirus, că speriați lumea”. Mie mi se pare incredibil, am ajuns cam la fel ca în anii 90, când Iliescu ajungea președinte promițând liniște în țară. Poate sunt și ziariști care exagerează sau creează panică, dar nu e cazul aici, noi am încercat să explicăm că temerile nefondate sunt periculoase. Însă nu putem să ne prefacem că nu există o problemă. Nu doar la coronavirus văd asta, o doamnă îmi reproșa zilele trecute că de ce scriem despre elevi care se bat ca chiorii în școli, mai bine nu am mediatiza asta.

După 30 de ani de democrație – așa românească cum este – să crezi că soluția e să ascunzi gunoiul sub preș, mi se pare de o prostie colosală. Presa a fost prima care a scris de coronavirus, că vine în România, despre măsurile care trebuiesc luate pentru a evita boala, de faptul că nu are rost să ne panicăm inutil. Autoritățile nici nu se dezmeticiseră încă, iar ziarele erau pline de știri despre așa ceva. Bine, autoritățile nici acum nu par prea dezmeticite, au o voce unică la București care comunică și nu prea, vineri, de exemplu, au comunicat că al cincilea sau al șaselea caz nu era o femeie de 51 de ani, ci un bărbat. Prima grijă a guvernului liberal nu este să comunice, ci să limiteze informațiile, ca să iasă bine la alegeri. De partea cealaltă, pesediștii anunță apocalipsa coronavirusului, pentru a avea motive să voteze guvernul, să nu cumva să se ajungă la alegeri anticipate, că iau bătaie ca pe vremea celebrei candidate Viorica Dăncilă, acum că a mai înviat un pic DNA începând să le scoată la iveală și afacerile.

Ca de obicei, noi nu prea contăm în ecuația asta cu cafteli politice. Dar măsurile concrete pe care le văd eu deocamdată se bazează pe faptul că presupușii bolnavi completează niște chestionare, se duc singuri la spital și tot singuri hotărăsc să se autoizoleze, în marea majoritate a cazurilor.

Pentru că, dacă e să mergem cu panica până la capăt, chiar credeți că – în condițiile știute de un stat român complet disfuncțional – avem doar șase bolnavi cu gripă de la chinezi în toată țara? Eu bănuiesc că sunt șase sute. Din care vreo trei sferturi s-au vindecat singurei, la ei acasă, nu au vrut să meargă la medic, din cauză de spaimă de spitalele românești.

Iar toată desfășurarea evenimentelor o veți afla din presă inițial, abia apoi le vor comunica și autoritățile, cu jumătate de gură, cum s-a întâmplat și până acum. Așa că, panicați sau nu, urmăriți presa. Detectați cazurile când e vorba de demenți care vor să sperie lumea – indiferent că e vorba de politicieni, ziariști sau vecini – și acționați în consecință, informați fiind. Dorința de a nu ști ce se întâmplă în jurul tău, pentru a nu fi stresat sau deranjat psihologic, este extrem de nesănătoasă, la propriu și la figurat.

Și pentru că a început postul Paștelui, și pentru atei și pentru cei care speră că doar dacă se roagă vor rămâne sănătoși, trebuie să închei cu vorbele lui Nicolae Steinhardt: „Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. Cum de-ar fi putut proslăvi prostia Cel care ne dă sfatul de-a fi mereu treji ca să nu ne lăsăm surprinşi de satana?”

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...