spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialSorina Pintea suntem, de fapt, noi - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Sorina Pintea suntem, de fapt, noi – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Pe vremea când era ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea adora să se afle în centrul atenţiei publice. Era în stare să adune notorietate şi cu grebla pe dealuri, numai să o ştie tot românul. A fost în stare să se lase filmată când cânta la un eveniment privat. Aparent, n-a dorit ca înregistrarea să devină publică, dar dacă ţinem cont de faptul că „responsabil” de treaba asta a fost Felix Rache, preşedintele Pro România Buzău, e de presupus că au existat aranjamentele premergătoare. Aşa, ca între membrii unor partide care încă mai visează la un viitor comun şi luminos.

Vizite prin spitale, adesea neanunţate. Medicii din spitalele ieşene au tras o spaimă cumplită în momentul în care cineva a descoperit pe holurile de la „Dr. C. I. Parhon” o femeie care semăna cu ministrul Sănătăţii. Contactată de presă, Pintea a precizat că, de fapt, se afla la Tulcea, dar spera ca starea de panică din spitalele ieşene să aibă efecte pozitive. Şi a profitat de ocazie să-i avertizeze pe cei interesaţi că spitalele ieşene se află pe lista ei şi „Iaşiul nu va scăpa”.

Din păcate, prea puţine dintre măsurile necesare sau promise au devenit realitate, iar dacă la acestea adăugăm şi evenimentele ultimelor zile în care Pintea a jucat rolul principal, se poate trage concluzia că scopul respectivei mascarade era, de fapt, să-i asigure o cotă parte cât mai consistentă din ceea ce se rula prin sistem.

Zilele trecute Pintea a reuşit să ofere o faţă necunoscută până acum. Televiziunile de partid au prezentat chipul unei femei plânse, vizibil afectate de ceea ce i s-a întâmplat la puţin timp după ce a exclamat „Super tare!”. Au început să curgă acuzaţiile la adresa instituţiilor statului, care nu i-ar respecta drepturile cetăţeanului Pintea. Cum e posibil să fie prezentate imagini cu Pintea în cătuşe şi o poliţistă să o îmbrâncească? Cică e pe moarte şi, dacă nu este eliberată cât mai repede, e în pericol să-şi piardă viaţa din cauza bolii şi stresului.

Ciudat, dar pe vremea când era ministru sau manager de spital nu se plângea de stres. Pe atunci stresul era suportabil, nu-i aşa? Sau poate că Pintea nu mai putea de soarta pacienţilor şi, prin urmare, nu se stresa foarte tare, mai ales când se detensiona cu câte o rundă de „Super tare!”. Abia acum a aflat ce e ăla stres în adevăratul sens al cuvântului.

Propaganda de partid uzează de toate mijloacele pentru a demonstra că Sorina Pintea este o victimă a adversarilor politici – treaba aia cu „statul paralel” s-a cam fumat, dar liberalii au rămas. Soţul acesteia a lansat o scrisoare despre soţia lui către ORICINE, iar la Baia Mare s-a organizat un miting de protest împotriva abuzurilor la care e supusă sărmana Sorina Pintea. Un miting la care n-au participat decât o mână de oameni, cei mai mulţi mitingăi de profesie, rămaşi de pe vremea când Dragnea orchestra ample manifestaţii împotriva statului paralel, la care s-au mai adăugat câţiva zombificaţi de televiziunile de partid. Chiar şi aşa, nu mare manifestaţie, dar s-a stârnit un soi de emoţie colectivă. Un protest la care au participat soţul „victimei” şi fiul acesteia, condamnat pentru trafic de droguri. Având în vedere cine e mama lui şi în ce cercuri se învârtea, e clar că individul nu a fost trimis la răcoare pentru că a vândut tocătură de pătrunjel drept sursă de extaz. A comis-o în stil mare, altfel primea ceva cu suspendare sau chiar despăgubiri din partea statului pe motiv că i-a încălcat drepturile.

E demn de observat că în România schimbările legislative nu se datorează specialiştilor, care să acţioneze în funcţie de necesităţi raţionale, ci presei, care exploatează emoţiile create în rândurile cetăţenilor cu prea mult timp liber şi prea puţină minte. Marcel Vela, ministrul de Interne, a declarat că va schimba legislaţia privitoare la transportul persoanelor bolnave din arest către spital şi retur. Cu alte cuvinte, a făcut şi Pintea ceva.

Compasiune şi revoltă pentru Pintea. Sorina Pintea, unul dintre artizanii dezastrului din Sănătate. Nu ea a pus prima mâna pe topor, dar nici nu a găsit puterea de a stopa practicile încetăţenite. A pretins că luptă cu şpaga din spitale doar din dorinţa de a încasa ea cât mai mult. A perpetuat o stare de fapte şi prin asta e la fel de vinovată ca predecesorii ei pentru lipsa medicamentelor, a aparaturii, a medicilor şi a spitalelor decente. A refuzat să fie internată în spital şi a preferat arestul. Ştie ea ce ştie despre spitale, mai ales de când cu criza asta de virus chinezesc. Dacă toată lumea a încasat 7% din ce era destinat tratamentului şi prevenţiei…

Cei care plâng de mila Sorinei Pintea ar trebui să-şi plângă de milă sau să verse o lacrimă la mormântul celor care au sfârşit cu zile în spitale administrate de ministerul condus de Pintea. Ar trebui să înfiereze cu vehemenţă lipsurile unui sistem care-ţi oferă analize medicale de câţiva lei pentru contribuţii enorme şi nu condiţiile în care este deţinută o infractoare. Fiţi siguri că, dacă nu existau probe adevărate în ceea ce priveşte luarea de mită, Pintea ar fi fost liberă ca pasărea cerului, gata pentru o nouă rundă de „Super tare”.

Practic, suntem cu toţii victimele Sorinei Pintea, deci individa nu merită compasiune, ci exact ceea ce a primit în momentul de faţă. Iar cei care-i plâng de milă s-o facă atunci când aşteaptă cu orele la Urgenţe sau cu lunile pentru a fi programaţi la analize. Nu de alta, dar tocmai datorită Sorinei Pintea au atât timp la dispoziţie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...