vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialDe data asta cât o să ne mai coste? - Ciprian MITOCEANU,...

De data asta cât o să ne mai coste? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Optmismul merge adesea mână în mână cu inconştienţa şi când scriu asta mă gândesc în egală măsură atât la guvernanţi, cât şi la cei guvernaţi.

În urmă cu câteva zile autorităţile ne-au anunţat că au elaborat patru scenarii pentru eventualitatea în care coronavirusul se extinde în România. Asta în condiţiile în care existau deja cazuri de persoane infectate, dar, cumva, oficialii se străduiau să ne bage în cap că, de fapt, e posibil să nu se întâmple nimic. Scenariile plecau de la douăzeci şi cinci de cazuri de îmbolnăviri şi se opreau undeva dincolo de două mii. Patru scenarii bazate pe un număr ipotetic de îmbolnăviri şi care prespuneau măsuri progresive. Şi, desigur, recomandarea să nu intrăm în panică deoarece situaţia este sub control.

În momentul de faţă scenariul foarte optimist a fost depăşit. Sunt confirmate zeci de cazuri de coronavirus, iar viitorul nu sună deloc bine în condiţiile în care mulţi dintre „italieni” au luat graniţele cu asalt, dar de data aceasta pentru a reveni în ţară. Cu o inconştienţă depăşită doar de a celor care pretind că ne guvernează, românii reveniţi din Italia susţin că revin din alte zone ale Europei; adesea fac ocoluri prin Grecia sau chiar prin Ucraina şi Moldova pentru a evita să precizeze că, în realitate, au fugit din focarele de coronavirus din Italia. De ce atâta grabă de a fugi dintr-o ţară în care sistemul de sănătate publică chiar funcţionează în România, unde Sănătatea este în moarte clinică de decenii întregi? Evident, e vorba de asigurările de sănătate. Majoritatea celor care fug din Italia nu deţin aşa ceva. Părea o idee strălucită să nu plăteşti dări la stat, dar se pare că nu mai e. Şi, prin urmare, au năvălit acasă, unde-i aşteaptă dezastrul.

Să ne gândim doar că în timp ce se desfăşura primul scenariu – respectiv sub 25 de îmbolnăviri cu coronavirus – autorităţile sunt deja depăşite de situaţie. Un tânăr internat la „Victor Babeş” cu diagnostic confirmat de coronavirus povesteşte că a aşteptat douăsprezece ore salvarea cu izoleta de rigoare. Asta în condiţiile în care diagnosticul nu era prezumtiv, ci confirmat de laborator, iar individul stătea acasă şi-i avertiza telefonic pe toţi cei care cu care intrase în contact în ultima perioadă. Douăsprezece ore pentru preluarea unui bolnav despre care se ştia cu certitudine că este infectat cu coronavirus în derularea scenariului optimist este dovada supremei incapacităţi. Cum o să se desfăşoare ostilităţile în eventualitatea (foarte probabilă, de altfel) în care întreaga ţară va deveni un focar de infecţie?

Autorităţile fac apel la calm în timp ce admit că nu există suficiente materiale pentru lupta cu epidemia. Managerul Spitalului Judeţean se plângea că a crescut preţul la măştile de protecţie; curând o să povestească cum, de fapt, totul e mult mai scump. Medicii de la „Matei Balş” recunosc că sunt depăşiţi de situaţie şi le lipsesc combinezoanele de protecţie. La nivel naţional nu există suficiente izolete. Se pare că la nivelul judeţului Iaşi există doar una singură.

Preşedintele a dispărut într-un con de umbră; ultima dată când a binevoit să-şi arate mutra în faţa camerelor de luat vederi a făcut apel la calm; nimic despre măsuri concrete, doar că şi-ar doi alegeri anticipate. Partidele politice sunt interesate doar de ciolan; prea puţin interes pentru oamenii de rând. Cei de la PSD, prin vocea liderului Marcel Ciolacu, au ţinut să ne anunţe cât de bucuroşi sunt pentru că nu s-a întâmplat în mandatul lor, în timp ce liberalii îşi muşcă mâinile că s-au grăbit să preia guvernarea, apreciind că, dacă Viorica din Videle era premier la vreme de coronavirus, despre Ciuma Roşie s-ar fi vorbit doar la timpul trecut.

Suntem într-o situaţie de criză, însă autorităţile au altă agendă, aşa cum s-a întâmplat dintotdeauna pe meleagurile noastre. Nimeni n-a învăţat nimic din istorie. În timpul Primului Război Mondial România a avut parte de doi ani de neutralitate armată şi nici măcar nu se poate spune că izbucnirea conflictului a luat Europa pe nepregătite; de multă vreme se cocea ceva. Cu toate acestea, în momentul în care a intrat în război, România nu a fost capabilă să furnizeze decât câte două gloanţe pe zi fiecărui soldat trimis pe front. Din cauza asta era aşa de aşteptat acel promis tren cu muniţii şi armament; de asta soldatul român era aşa de brav că ataca mai mereu la baionetă, pentru că sărmanul nu avea cu ce să tragă în inamic. Politicienii au spoliat fondurile necesare înzestrării armatei şi dezvoltării industriei de război cu urmările de rigoare.

Astăzi, la peste suta de ani, nu suntem mai breji. Despre epidemia asta se ştia din decembrie. În ianuarie era clar pentru toată lumea că vom avea o problemă. S-au străduit cei de la guvernare să facă achiziţiile necesare pentru stoparea virusului? Nici măcar la „Matei Balş” nu există stocurile necesare. Fabricile de echipamente medicale ar fi trebuit să lucreze la capacitate maximă, dar aşa ceva nu s-a întâmplat. În schimb oficialii s-au întrecut în muls bugetul Sănătăţii. Credeţi că Sorina Pintea este singura nesimţită care a considerat că e de datoria ei să facă ceva bani din criză? Doar ea a fost prinsă şi treaba cu răzbunarea politică are ceva sâmbure de adevăr; dacă era în barca liberalilor probabil că nu ar fi ştiut cum e să te jeneze cătuşele după „Super tare!”.

Inconştienta guvernanţilor ne-a costat mereu prea scump. Prea mulţi eroi pe câmpurile de luptă, prea mulţi morţi cu zile în spitale. De data aceasta care va fi nota de plată?

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...