vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEditorialScapă cine poate - Virgil COSMA, jurnalist

Scapă cine poate – Virgil COSMA, jurnalist

Incalificabilă este acțiunea de ieri a liberalilor, de fapt a întregii clase politice. În plină criză a unei pandemii declarate oficial în întreaga lume, în momente în care toate țările iau măsuri drastice de limitare a numărului de îmbolnăviri, când este mai cea mai mare nevoie de autoritatea statului și de funcționarea ireproșabilă a tuturor rotițelor care compun mecanismul de apărare civilă, politicienii își văd netulburați de jocurile lor ridicole, în disprețul tuturor celor care i-au trimis acolo, de la românii din inima țării până la cei de la antipozi.

Premierul desemnat, Florin Cîțu, a încercat să-și justifice gestul: „Decizia președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna […] a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi”. Ce s-a întâmplat, de fapt? Curtea Constituțională a respins tot ieri OUG privind alegerile anticipate, cea care prevede reducerea de la 90 la 50 de zile a perioadei în care pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate după dizolvarea parlamentului precum și alte modificări ale legii electorale. Primim astfel confirmarea faptului că preocupările la vârf – președinție, guvern, parlament, șefi de partide – sunt pentru luptele politice și cu mult mai puțin pentru situația dificilă prin care trece țara.

Nu trebuie trecută cu vederea nici evoluția CCR. Organism politic și nu juridic, n-am să înțeleg niciodată de ce, această instituție a devenit pur și simplu, încă de pe vremea lui Băsescu, o supraputere în stat, mai presus de legislativ, executiv și președinte. Departe de a fi arbitrul imparțial și principalul mecanism de verificare și balans între puteri, fiindcă acesta ar fi trebuit să fie rolul ei, CCR este acum doar brațul înarmat al partidului care reușește să-și plaseze cei mai mulți oameni sub rochiile acelea vișinii. Pentru moment, acest partid este PSD, astfel încât acum CCR admite sau respinge orice sesizare doar după cum convine ciracilor lui Dragnea dar, în principiu, nu aceasta este cea mai mare problemă a ei, ci modul de alcătuire și funcționare, astfel să fim scutiți pe viitor de astfel de aberații.

Odată zădărnicite anticipatele, președintele PSD Marcel Ciolacu, cel care s-a declarat iresponsabil mai acum câteva zile, jubilează: „este cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru români”. Dacă a vrut să spună că acesta ar fi un pas înspre un guvern stabil și cu puteri depline, atunci a dat-o în bară. Un asemenea guvern trebuia instalat chiar ieri, indiferent de cum se numea premierul desemnat. Declarația corectă ar fi trebuit să menționeze exact contrariul: „suntem dezamăgiți de abandonul dlui Cîțu, țara are nevoie urgentă de guvern”. Atitudinea președintelui PSD, precum și aceea a liderilor liberali, ba chiar și cea a președintelui țării certifică ceea ce bănuiam, fără să avem dovezi, și anume că pentru ei nimic nu contează în afara jocurilor electorale.

Teza, vehiculată de către cei mai mulți dintre cei implicați, potrivit căreia au fost desemnate instituții și organisme care să lupte cu pandemia și că acelea oricum își fac datoria, și fără implicarea politicienilor, este profund eronată. Este binecunoscut modul de funcționare al instituțiilor din România. În lipsa ochiului vigilent al unui șef autoritar, competent, conștient și responsabil fiecare face ce vrea, în acest „ce vrea” fiind cuprinse mai ales delăsarea, dezinteresul și fuga de răspundere. Așadar nu, în lipsa comenzii politice ferme, instituțiile abilitate nu numai că funcționează la limita de avarie ci dau și rateuri frecvente, inadmisibile în situația în care se află țara acum.

Indiferent ce declară unii și alții, faptele sunt următoarele: a existat o înţelegere între Marcel Ciolacu, Ludovic Orban şi Klaus Iohannis ca Guvernul Cîţu să nu treacă de Parlament şi, prin urmare, să se ajungă la anticipate; numai că Marcel Ciolacu nu a reuşit să se impună în faţa propriului partid; ieri dimineaţă, parlamentarii PSD i-au cerut şefului interimar al PSD să voteze Guvernul PNL, pe fondul crizei Covid19 şi a deciziei CCR, care a îngropat alegerile anticipate; în acest context, Ludovic Orban i-a cerut lui Cîţu să se retragă. Iresponsabilitate sau ce?

În acest timp, toate țările învecinate au închis granițele și au declarat starea de urgență. Aceasta permite autorităților acțiuni severe pentru apărarea populației. Toate au adoptat măsuri active de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii, cele care antrenează majoritatea forței de muncă și care, implicit, sunt motorul economiei. În frunte cu Italia, cea mai afectată din Europa, toate țările anunță măsuri imediate pentru ajutorarea întreprinzătorilor, dar și a restului cetățenilor: suspendări de la plata chiriilor, a redevențelor, a ratelor bancare și a altor obligații imediate. Practic, îngheață orice activitate până la stoparea pandemiei. În acest timp, politicienii noștri își văd netulburați de meschinăriile menite să-i mențină la putere. Noi, populația, rămânem practic pe cont propriu, fiecare trebuie să facă ce poate și ce știe pentru a se salva.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...