spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialDeținătorii adevărului - Cătălin MORARU, redactor șef

Deținătorii adevărului – Cătălin MORARU, redactor șef

Într-o intervenție la televizor, pesedistul Liviu Pop, pe atunci ministrul învățământului, a spus unui ziarist: „E adevărat pentru că așa spun eu”. Cam ăsta e și tonul adresei primite sâmbătă la prefectură, semnată de liberalul botoșănean Gheorghe Sorescu, acum secretar de stat în MAI. În adresă li se interzice prefecților ca presa locală să mai primească informații despre orice legat de pandemie. Cică orice comunicare pe aceste subiecte se face de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

Pe bună dreptate, toată presa locală din țară a protestat, acuzând guvernul că, după nici o săptămână de stare de urgență, vrea ca jurnaliștii să scrie doar comunicate oficiale, ca pe vremuri.

Cum comunică grupul acela strategic v-ați lămurit urmărindu-l pe ministrul Vela și chiar pe Raed Arafat. Vela citește niște chestii ca un plutonier major care raportează superiorului, în care se laudă singur pentru măsurile luate, apoi dă un ordin militar care face recomandări, iar Arafat comunică doar numărul bolnavilor pe țară, fără a mai fi împărțiți pe regiuni și fără a da detalii.

Motivul invocat de Sorescu pentru adresa de sâmbătă este cel puțin pueril. Cică ar fi apărut în presă informații care au creat panică. Serios? Zilele astea autoritățile locale umblă pe stradă să trimită pensionarii acasă, că umblă moartea chinezească pe trotuare. Președintele iese la televizor și spune oamenilor să stea în casă, să nu mai dea mâna, să se izoleze. Pe străzi umblă mașini cu megafoane care urlă „coronavirus, boala cea mai gravă din existența omenirii…”. Și ziariștii răspândesc panică? Că, de exemplu, ciuma bubonica sau gripa spaniolă au fost mai mortale decât coronavirusul, cel puțin deocamdată. Sau, mai recent, virusul Ebola, unde rata mortalității celor infectați era de 50% și a urcat chiar și până la 71%.

Poate un pic de panică demonstrată jurnalistic cu fapte și documente medicale ar fi chiar bună, domnu Sorescu, că românii încă sunt în faza de negare.

Rezolvarea nu e niciodată să ascunzi adevărul sub preș și să crezi că ai toate răspunsurile. Cred că ascunderea informațiilor de către autorități intră tot la „zădărnicirea combaterii bolilor”, articolul acela nou introdus în codul penal de liberali. Prefectul Nechifor, de exemplu, ne-a furnizat absolut toate informațiile cerute. A procedat greșit?

De fapt, cred că blocarea informațiilor are un motiv mult mai prozaic. În toată țara, ziariștii din presa locală au descris situația sub orice critică a sistemului de sănătate. Medicii au apelat, prin intermediul presei, la români, că nu aveau cu ce lucra. Iar oamenii au pus mână de la mână și au donat măști, halate, botoșei, aparate medicale, bani. Unii mai mult, alții mai puțin, fiecare cum a putut.

E limpede cred, pentru toată lumea, că avem puține cazuri declarate de bolnavi de gripă chinezească pentru că testăm foarte puțini oameni. Nu sunt aparate, nu sunt teste, nu sunt bani. Legat de asta, trebuie menționată povestea de la Suceava. Doi profesori de la universitate au creat o linie semiautomatizată de testare, care face 200 de teste pe zi, foarte precise. Și au donat-o spitalului. Am scris despre asta. Costul? 80.000 de euro. Ce nu am scris e cum au făcut. La finele anului 2019, când au auzit de coronavirus, au scris repede un proiect european, au primit finanțarea și gata.

Dacă statul român făcea așa ceva, avea fiecare spital județean câte un aparat din acesta și ar fi costat mult mai puțin decât sumele uriașe cheltuite acum. Ce făceau politicienii români în noiembrie 2019? Erau ocupați cu aranjamentele prin parlament.

Da, guvernul liberal nu prea se descurcă în fața provocării ăsteia cumplite. La cum arată România azi, nu știu ce guvern s-ar fi descurcat, însă. Dar sunt acțiuni care se pot face mai simplu și mai eficient.

Nu trebuie uitați aici nici cei care stau pe margine și știu mai bine, alde Ponta și pesediștii. Care își fac campanie în draci zilele astea, cu cinism, uneori. Deși pesediștii știau din 2018, au documente la guvern semnate de Dăncilă, de starea sistemului de sănătate. Scrie acolo negru pe alb că sistemul este supraglomerat cu bolnavii pe care îi tratează, iar în cazul unei epidemii nu va face față. Dar nu au făcut nimic. Ce bun ar fi fost un spital din acela regional acum, nu? Care nu se putea face, cică. Uite că se poate, ministrul liberal al sănătății tocmai a semnat miercuri contractul cu Comisia Europeană și a primit finanțare pentru spital regional la Iași.

Iar pentru cei care spun că se procedează corect, să scriem numai ce zice guvernul, cât și pentru șefii liberali, haideți să nu uităm istoria recentă. Dacă ziariștii ar fi scris numai din comunicatele de la guvern, cât ați fi aflat din ce s-a întâmplat cu adevărat în cazul Colectiv, domnilor din PNL? Mai știți cum ministrul pesedist Bănicioiu, cu Arafat alături, spunea că avem de toate? Dar despre cazul Hexipharma, care vindea apă chioară ca biocide sau dezinfectanți și mureau oamenii cu zile în spitale, cum ați fi aflat? De la guvern?

Sau de unde ați fi știut de proiectul aiurea al Spitalului Județean din Botoșani, de nu încăpeau paturile pe uși, cu paturi cumpărate la suprapreț, care se rupeau cu bolnavii pe ele? Plus toate celelalte aiureli. A dat vreun comunicat prefectura sau consiliul județean ori vreun strategic din ăsta?
Scopul nostru nu e să zdruncinăm încrederea în autorități, mai ales în această perioadă. Dar adevărul nu strică nimănui. Un om informat înțelege mai bine starea de fapt și poate fi convins mai ușor să acționeze cum e necesar. Iar autoritățile ar trebui să știe asta.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...