spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialA început marea autoimunizare - Ciprian MITOCEANU, scriitor

A început marea autoimunizare – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Săptâmâna a început cu veşti nu tocmai bune. Autorităţile au recunoscut că aveam 576 cazuri confirmate de Covid-19, ceea ce e enorm chiar şi în condiţiile în care cei responsabili au o atitudine relativ relaxată faţă de pandemie. Spun relaxată deoarece, deşi se admite că e vorba de o problemă foarte gravă, până ieri s-a mers pe recomandări. Da, măsurile au fost introduse progresiv; erau mai mult pentru cine vrea, cine nu… S-au închis mall-urile, însă au rămas deschise supermarketurile, care au fost luate cu asalt de populaţia panicată. Despre păstrarea distanţei între cumpărători ori despre măsuri de prevenţie se vorbeşte doar în rare cazuri. În unele magazine în zona caselor au apărut paravane transparente, care cică au menirea de a-i proteja pe aceşti eroi anonimi care sunt vânzătorii. În Italia, de pildă, distanţa se respectă, cei care intră în magazine primesc mănuşi şi măşti, nu trebuie să vină cu ele de acasă, iar căruţurile pentru marfă se dezinfectează după fiecare utilizare. La noi, mai greu cu aşa ceva.

S-au închis cabinetele stomatologice, iar 80% dintre intervenţiile chirurgicale au fost amânate. De vorbit, s-a vorbit mai mult despre închiderea cabinetelor, deşi, la drept vorbind, e mai simplu să faci dezinfecţia unui cabinet decât a unui magazin. Maşinăria de produs fum mediatic lucrează la capacitate maximă şi treaba asta cu cabinetele stomatologice a prins de minune; prea puţini sunt cei interesaţi de faptul că în curând morţii se vor număra cu miile şi nu doar din pricină de coronavirus.

Reţelele de socializare şi-au găsit un nou idol. Raed Arafat, cine altul? Că dacă nu era Raed, ne mânca până acum virusul. E bun de preşedinte, nu doar de premier cum l-au propus unii. Desigur, n-au fost uitaţi Ceauşescu şi Liviu Dragnea, dar e de mirare că nimeni nu-şi aduce aminte de Iliescu. Nu ne-a mâncat virusul pentru că are perioadă de incubaţie, nu pentru că s-a speriat de Raed.

Se cam ignoră faptul că măsurile luate până acum de autorităţi au fost mai mult justificative decât eficiente, din categoria „am făcut şi noi ceva”. Restricţionăm circulaţia, dar cine are câine poate să se plimbe când vrea. Ceva de genul…

Marele adevăr e că autorităţile ne mint cu neruşinare şi aici nu mai vorbim de teorii ale conspiraţiei. Sâmbătă prefecturile au primit o ţidulă semnată de Gheorghe Sorescu prin care li se interzice să comunice numărul de bolnavi. Totul o să se deruleze doar prin Grupul de Comunicare Strategică, asta ca să nu se mai difuzeze ştiri panicarde. Nu mai bine spui că la nivel de ţară sunt doar 576 de infectaţi şi câţiva decedaţi, din ăia din categoria „oricum nu o mai duceau prea mult”?

Tot în categoria antipanică se înscrie şi interzicerea publicării hărţii cu numărul de infectaţi pe judeţe. În Israel s-a publicat inclusiv traseul celor care au fost depistaţi cu coronavirus, în timp ce la noi nici măcar numărul de infectaţi pe judeţe nu mai este accesibil publicului. Şi asta pentru a nu se crea panică în rândul populaţiei. Nici măcar la găsit motive nu se mai pricep…

E de la sine înţeles că secretizarea asta are un singur scop, cel de a ascunde proporţiile dezastrului din sistemul de sănătate. Dacă cifra tuturor infectaţilor din fiecare judeţ ar fi disponibilă pentru public, am constata că cei din Grupul de Comunicare sunt varză la capitolul adunare şi scădere. Doar la Suceava s-au raportat luni patruzeci de cazuri – acolo situaţia e aşa de gravă că nu mai poate fi ascunsă.

Se vorbeşte de închisoare pentru cei care răspândesc ştiri false. Adrian Streinu-Cercel, director la Matei Balş, spunea că alcoolul sanitar nu e de niciun ajutor împotriva coronavirusului. Normal, un ştăbuleţ propulsat de partid ştie mai multe decât restul lumii, deşi OMS recomandă spirtul medicinal pe post de dezinfectant. Tot el este cel care, cu vreo câteva săptămâni în urmă, spunea despre Covid-19 că este de zece ori mai slab decât gripa. Omul ăsta nu merită ceva dosare penale pentru ştiri false? Sau nu sunt suficient de panicarde. E încă prezent la televiziunile de partid şi vorbeşte aiurea.

Ni s-a mai spus de către „experţi” că măştile antivirale nu au nicio eficienţă şi vitamina C, cunoscută pentru proprietăţile antivirale, nu e de ajutor. În China s-au distribuit gratuit vitamine către populaţie, mai ales cu titlu preventiv. La noi se procedează taman pe dos, ca şi cum ar dori să ne îmbolnăvească pe toţi. Poate că au ajuns la concluzia că trebuie să ne autoimunizăm cu toţii, singura variantă pe care o poate susţine cu adevărat sistemul naţional de sănătate. Au încercat englezii şi olandezii, dar s-au răzgândit. Noi nu ne putem permite luxul ăsta.

Practic, „recomandările” iniţiale al autorităţilor nu au făcut decât să încurajeze populaţia la încălcarea acestora. Profitând de ultimele zile frumoase, pensionarii s-au plimbat prin oraş, iar cei mai în putere au mers la un grătar. Când buba o să se spargă, deştepţii o să aibă pe cine da vina. Păi dacă populaţia n-a ascultat… Unii văd şi mâna PSD, care are de câştigat enorm dacă liberalii o dau în bară, chiar mai rău decât dacă ar acţiona cu responsabilitate.

Nu sunt medicamente, nu sunt paturi pentru terapie intensivă şi nici ventilatoare. Nu sunt medici şi nici izolete. În situaţia asta, singura soluţie rămâne autoimunizarea – scapă cine poate. Pare deplasat sau crud? Altă variantă nu există, nu poate fi susţinută. Şi de asta ne mint cu neruşinare; nici nu pot să facă mai mult.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
11.7 ° C
11.7 °
11.5 °
85 %
1.3kmh
100 %
joi
11 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...