Dacă niet cultură – Lucia OLARU NENATI, scriitor

0

Am văzut zilele acestea o imagine pe care nu credeam s-o pot vedea vreodată în viața asta! Facebook-ul nostru cel de toate zilele ne-a prezentat – nu o caricatură, nici un tablou suprarealist – ci o fotografie reală în care, lângă un tomberon de gunoi, erau aliniate umil câteva teancuri de cărți, printre care se vedeau nume de autori precum: Sadoveanu, Eminescu, Creangă, Hogaș ș.a.m.d. Primul gând ce m-a fulgerat a fost că imaginea reprezintă zestrea unor oameni bătrâni trecuți la Domnul pe care urmașii lor la atâta s-au priceput s-o destineze.

Dar nu e sigur că e așa, poate fi și debarasarea unei locuințe de un balast inutil, potrivit concepției, din păcate, tot mai răspândite azi, mai primejdioase și mai otrăvitoare decât mult temutul Covid. Oricum, nu merită să înaintez cu supoziția, ci să mă mir de decizia decerebratului depunător. Oare nu va fi aflat acesta că există atâtea locuri unde un asemenea dar ar fi o mană cerească? Atâția copii din familii sărace, dar doritori de învățătură și lipsiți de posibilități! Atâtea parohii din cătune depărtate păstorite de preoți inimoși, dar lipsiți de avere, atâția bolnavi dornici de alinare, atâția orfani ori copii din familii mizere, ori, să nu uităm, atâția români din ținuturile românești samavolnic răpite, nostalgici de cuvânt românesc. Și câte alte destinații folositoare, doar nu aruncarea lor atât de jalnică, de jignitoare pentru ideea de valoare, atât de mizerabilă! Dar această persoană se vede că n-are treabă cu cărțile și probabil că hectarele sale de postări pe tarlalele internetului pot fi recunoscute după totala lipsă ori greșită folosire a cratimelor, cuvintelor, punctuației! La ce să mai trebuiască astea dacă se poate comunica pe telefon, de pildă, prin cuvinte restrânse doar la consoane sau și mai rău de atât!

Mai rău de atât poate fi, și este, din păcate, o atitudine permanent violentă, plină de insulte și înjurături, fie la adresa unui tronson de persoane bănuite că ar ține cu o zonă politică neagreată de el sau, în general, cu oricine-i stă în cale. Un asemenea individ e plin de ură, de invidie, de resentimente căci n-are cum să și le descarce altfel decât poate, așa cum s-a văzut uneori, chiar pe viu, în atacuri reale, pline de cruzime și fără cea mai mică empatie sau compătimire față de victimele agresate. Asta pentru că, necitind cărți, în genere, neconsumând cultură, el nu-și poate deversa ori dizolva altminteri tensiunile acumulate din mediul actual atât de stresant. Iar această situație se poate constata acum și în străinătate, în țări considerate educate, precum SUA, unde arestarea nefericită și ratată a unui infractor periculos a fost scânteia de declanșare a unei întregi marei negre. De astă dată, nu de petrol, cum se petrece uneori, ci de resentimente ale populației de culoare care a găsit astfel canalul de eliberare a unei frustrări acumulate – poate și din situații reale – deși argumentul existenței, de pildă, chiar a unui președinte de culoare la conducerea țării cu pricina e o dovadă peremptorie a dizolvării acestei discriminări. Nu, și aici e vorba tot de lipsa de cultură, pe care nu-i măcar nevoie s-o demonstrez cu argumente de vreme ce elanul distructiv și răzbunător al acestor creaturi s-a deversat asupra unor statui de cea mai elevată și simbolizatoare cultură. Doar să nu fie albe, până chiar și Hristos, cel atât de binefăcător oamenilor de orice culoare, trebuie detronat, precum în furia bolșevică de altădată contra bisericilor, și înlocuit cu unul negru. Iar și iar, dușmănia violentă a lui Savonarola contra artei, luminilor și creatorilor Florenței de altădată, cruzime patologică ce a păgubit cultura lumii de mii de capodopere, își găsește azi, în chip incredibil, un nou iureș de-o ignoranță agresivă, înspăimântătoare, care ne readuce în memorie înspăimântătorul exemplu al filmului „Planeta Maimuțelor” pe care l-am crezut multă vreme a fi doar o ficțiune necontondentă.

Dar despre consecințele lipsei de carte, de școală, de cultură, vom avea, din păcate, prilejul – necesar! – să vorbim destul de curând în contextul împrejurărilor electorale.

+18 -0
se încarcă...