N-ai pe cineva? – Virgil COSMA, jurnalist

0

Tot ce-am bănuit mai rău, înainte de a începe campania de vaccinare de la noi, s-a adeverit. Pile, relații, „n-ai pe cineva?”, funcții cu privilegii, toți s-au băgat în față, peste rând. O anchetă de presă a dezvăluit că una din șapte persoane s-a vaccinat în afara programărilor de pe platforma oficială, gestionată de Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS).

Ce Valul I, ce Valul II, ce priorități pe grupe de risc, pe vârste, pe meserii expuse îmbolnăvirilor? Cifrele seci arată că 14% dintre cei vaccinați n-au avut o planificare inițială, fiind înregistrați direct la centrele de vaccinare. Situație în care calculele și programările făcute în baza stocurilor intrate în țară nu mai au nicio valoare.

Este ca într-un banc de pe vremea comuniștilor: coadă la carne, de cu seara; spre dimineață iese măcelarul și spune: „am primit un telefon de sus, nu va fi carne decât pentru membrii de partid”; jumătate din coadă pleacă acasă; peste o oră iese din nou: „iar am fost sunat, va fi carne puțină, abia va ajunge celor de la Securitate”, aproape toți pleacă acasă, mai rămân câțiva; peste câteva minute iese din nou: „acum, vouă pot să vă spun adevărul, nu va fi carne, deloc”. Numai că acum nu este banc și nu este de râs, ci crunta realitate, pe banii și pe viețile noastre.

Deja, oficialitățile de la București iau în calcul fie amânarea rapelului, de la 21 la 40 zile, fie amânarea programărilor făcute corect pe platforma STS. La fel ca în toate marile hoții. Cine a plătit falimentele băncilor, cine a plătit sutele de milioane sifonate din buget? Populația, oamenii obișnuiți. Cine va avea de suferit acum, când s-a dovedit că fiecare al șaptelea s-a băgat în față, peste rând? Nu-i greu de răspuns.

Nu suntem noi buricul pământului și nici nu am inventat apa caldă, săritul peste rând se mai întâmplă și prin alte părți. Doar că prin acele părți, consecințele unor asemenea dezvăluiri sunt imediate și severe. Potrivit Agerpres, șeful statului major al armatei spaniole, generalul Miguel Villarroya, și-a prezentat sâmbătă demisia, după ce a fost acuzat că s-a vaccinat anti-Covid înainte să-i vină rândul. În urma lui, mai mulți ofițeri superiori, care au beneficiat și ei de prioritate nejustificată, au fost demiși. La noi, o asemenea știre stârnește cel mult zâmbete.

Cum se poate ocoli, totuși, un sistem care pare atât de rigid, chiar milităros? Simplu, prin organizare tipic românească. Repartizarea dozelor nu s-a făcut conform cifrelor de pe platforma oficială, ci după cum au venit cererile din teritoriu. Exact ca la banii de la PNDL, cine a avut pile „sus” a primit mai mult și mai repede. Iată, așadar, că nici atunci când este vorba despre chiar viețile noastre nu putem depăși această normă socială, înșurubată adânc în conștiința neamului.

Nu este singurul motiv care poate compromite campania. Sub influența anti-vacciniștilor, în primul val nu s-au înscris toți cei care avea dreptul. Sau, s-au înscris, dar nu s-au prezentat. În felul acesta, 1.250 doze au fost risipite, pentru că odată preparate pentru injectare ele nu mai pot fi conservate. Dar, după ce s-au convins că nu sunt efecte secundare majore, s-au răzgândit și vor și ei.

Am pus un militar în fruntea campaniei de vaccinare. Dar ce poate face un om, de unul singur, în fața unui sistem ale cărui practici sunt bine înrădăcinate și acceptate în întreaga societate? După cum se vede, mai nimic. Coordonatorul campaniei, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a decis, împreună cu prefecţii, întreruperea programărilor pe platforma informatică întrucât s-a atins capacitatea maximă de vaccinare în acest moment. La noi, nu militarul este de vină, ca cel din Spania, ci chiar societatea.

 

Deja ai votat!
se încarcă...