luni, iunie 5, 2023
AcasăEditorialCioloș revine pe cai mari - Virgil COSMA, jurnalist

Cioloș revine pe cai mari – Virgil COSMA, jurnalist

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a spus la Digi 24 că România va atinge vârful de val pandemic peste două săptămâni şi atunci se va şti exact cât de mare va fi creşterea. Cifrele vor fi fără precedent, a adăugat el. Ce nu avem noi în perioada aceasta de maxim pericol pentru întreaga populație? Nu avem guvern. Cine mai ascultă de un ministru care stă să zboare? Dovadă mai puternică de iresponsabilitate decât asta nu există. Am ajuns în situația în care politicienii sfidează populația pe față, iar răspunsul cetățenilor este pe măsură: încrederea în instituții și respectul pentru reguli este zero.

Au adus oamenii în situația absurdă în care a se vaccina și a respecta restricțiile echivalează cu a-și exprima încrederea în guvernanți. Pe cale de consecință, a nu se vaccina și a protesta vehement împotriva noilor restricții a devenit pentru mulți noua formă de revoltă socială. Încrederea românilor în autorități nu a fost vreodată prea mare, dar acum este la cele mai joase cote din istoria recentă. Mint și i-am prins cu minciuna, iar atunci când statul tratează oamenii cu aroganţă şi vine cu măsuri confuze, lipsite de logică, răspunsul popular este refugiul imediat în teoriile conspiraţioniste, care propun răspunsuri simple și ușor de crezut în privința evenimentelor din această perioadă atât de complicată.

Astăzi, în loc să arate preocupare intensă și măsuri energice pentru prevenirea consecințelor catastrofale a situației create de neîncrederea populară, politicienii dezbat o moțiune de cenzură fără vreo legătură cu dezastrul sanitar din țară. Cu toate că judecătorii Curţii Constituţionale au cerut Parlamentului să supună la vot moţiunea USR şi AUR, Birourile Reunite Permanente au decis cu 9 voturi „pentru” şi 16 abţineri, că acestă moţiune nu va fi dezbătută şi votată decât în momentul în care CCR va publica motivarea deciziei privind conflictul dintre Guvern şi Parlament. În schimb, Birourile Reunite Permanente au stabilit că moţiunea de cenzură a PSD intră în procedura parlamentară, urmând să fie dezbătută şi votată în 5 octombrie.

Formal, ar trebui ca moțiunea să treacă en-fanfare. În realitate, socialiștii nu vor să intre la guvernare, iar AUR aproape că nu contează. În schimb, progresiștii de la USR afirmă prin vocea noului președinte, Dacian Cioloș, că sunt gata să revină în guvern, în condiții renegociate. În ambele situații, că trece sau nu, astrele arată că liberalii vor rămâne la guvernare dar, cel mai probabil, fără Cîțu. Pe scurt, cred că moțiunea va trece, iar după aceea USR va forța formarea unui nou guvern dar cu un alt premier, foarte probabil chiar Cioloș. Pe care, în amintirea bunei colaborări din trecut și cu ceva imbolduri de la Paris, președintele Iohannis s-ar putea să-l accepte.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat deja într-o emisiune la România TV că social-democraţii nu vor face o propunere de premier, deoarece vizează organizarea de alegeri anticipate. Conform unei decizii a Curţii Constituţionale, din februarie anul trecut, un premier demis prin moţiune de cenzură nu mai poate fi desemnat din nou, astfel că pentru a insista cu Florin Cîțu președintele ar trebui să joace un șah extrem de complicat, cu șanse minime de reușită. Adică să numească pe cineva la sacrificiu, care să fie respins, să revină apoi cu pionul său preferat și tot așa. Există, desigur, și posibilitatea ca – în urma unor înțelegeri oculte, mediate de servicii – să nu fie cvorum la ședința de astăzi și totul să se amâne sine-die, înspre un deznodământ imprevizibil.
Scenariul construit de socialiștii lui Ciolacu are o bază legală, doar că nu este realizabil. Ei ar vrea respingerea oricărui premier propus de liberali și forțarea mâinii președintelui: ori dizolvă Parlamentul și provoacă alegeri anticipate, ori este suspendat. Însă președintele nu este obligat, altă scăpare majoră în Constituție, să dizolve Parlamentul nici după respingerea a trei propuneri de premier. Socoteala eronată a PSD este aceea că, în contextul actual, nici USR și nici UDMR nu vor participa la acest plan. Astfel că, variantă care nu le displace, vor trebui să aștepte să câștige alegerile la termen. Și, după cum evoluează acum guvernarea actualei majorități parlamentare, o vor face la un scor zdrobitor. Până atunci însă, cel mai probabil, echipa Iohannis-Cioloș, atât de agreată în câteva capitale europene importante, va reveni la comandă. Dar nu fără emoții.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
19.6 °
17.3 °
53 %
1.9kmh
58 %
lun
23 °
mar
23 °
mie
16 °
joi
23 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și-au dat seama cam târziu profesorii, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

EDITORIAL

Săptămâna trecută șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a demisionat intempestiv, prevenind o demitere cu scandal. Premierul Ciucă și aliatul său...

EPIGRAMA ZILEI

Când tinerețea e pe ducă Și ne e groază-ntr-adevăr, Nu mai avem părul măciucă Ci doar ... măciuca, păr! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...