Cine și-a bătut joc de vot? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Ani întregi politicienii – mai ales atunci când se aflau în opoziție – s-au străduit să ne bage în cap că în țara asta lucrurile merg prost pentru că românul de rând nu rupe ușile secțiilor de votare încercând să schimbe prin opțiunea lui soarta țării. Au apărut și vorbe de duh pe marginea apatiei românilor vizavi de tot ceea ce înseamnă viața politică. Aia cu oprișatul pe el de vot… În România treburile merg atât de prost pentru că voi, românii, ați făcut ce ați făcut pe vot în loc să vă folosiți de el ca o armă în lupta cu idiocrația și corupția. Dacă votați cum trebuie – adică ne votați pe noi și nu pe adversari – ați fi văzut ce înseamnă să dezvolți țara, să promovezi oameni competenți și multe altele.

Dacă în ceea ce privește comunitățile locale mersul la vot chiar poate schimba lucrurile, când vine vorba despre politica națională se poate spune că suntem blestemați pentru vecie. Indiferent ce alegem, ajungem la discreția bandelor de nemernici. Flacăra speranței a început să ardă cu adevărat abia în 1996, când țărăniștii au reușit să-i trimită pe comuniștii lui Iliescu în opoziție, însă s-a stins cu mult înainte de 2000. Rapacitatea cu care specialiștii Convenției Democrate au părăduit țara în mandatul speranței i-a convins pe mulți dintre trăitorii pe aceste meleaguri că, pur și simplu, nu merită să pierzi timpul votând, pentru că deznodământul este mereu același. Odată ajunși la butoane, patrioții se transformă în tâlhari.

De fapt, cei care își bat joc de vot sunt tocmai cei care se folosesc de acesta pentru a ajunge în fruntea țării. Și asta se întâmplă de trei decenii și ceva, însă apogeul a fost atins zilele acestea, când numai astfel de dovezi ne mai lipseau. În plină criză sanitară, cu largul concurs al președintelui Iohannis, a fost provocată și o criză politică ale cărei urmări sunt greu de estimat. Se știe că va fi dezastru; cât de mare, nu mai avem prea mult de așteptat să vedem ce și cum. Debarcarea guvernului Florin Cîțu a fost cumva surprinzătoare din motivele care au fost evidente la începutul săptămânii. Partidele nu s-au înghesuit să vină cu propuneri pentru funcția de prim ministru. PSD, principalul furnizor al voturilor care l-au trimis acasă pe Cîțu, n-a înaintat niciun nume, ceea ce demonstrează că pesediștilor nu le pasă decât de propriile strategii. Și, pentru moment, interesul poartă numele de alegeri anticipate. PSD e pe val, a revenit în preferințele electoratului pe fondul tâmpeniilor făcute de liberali și useriști. Dacă se riscau să se bage la guvernare știau că în doi ani de zile – cât ar mai sta la butoane – zestrea electorală se poate eroda până la nivelul pragului parlamentar. Nu e vorba de salvat România, de revigorat economia sau de rezolvat criza sanitară. E vorba doar de interese personale și de partid. Distrugerea PNL e prioritară, nu bunăstarea și sănătatea românilor. În viața de zi cu zi poți să-i spui cuiva că nu procedează bine fără să-i oferi o soluție. În politică nu ai dreptul ăsta. Nu poți să dai jos un premier fără să oferi o variantă mai bună. Da, Cîțu era un dezastru, dar cât timp tu, ca partid-stat, nu poți livra o ofertă mai grozavă, îl lași la butoane. Dacă ții cu adevărat la trăitorii de pe aceste meleaguri, îl și sprijini constructiv, însă așa ceva nu s-a întâmplat. Liberalii, la rândul lor, au fugit efectiv de la guvernare, sperând că, la adăpostul opoziției, vor reuși să recupereze procentele părăduite de Orban și Cîțu. A fost clar de la început. Florin Cîțu a împărțit bani celor care l-au votat, în ideea de a-i avea aproape atunci când PNL va reveni în forță. Criza sanitară nu-l privește, dezvoltarea liberală însă e pe placul lui. Și, ca nu cumva să existe vreun risc, liberalii au preferat să nu înainteze niciun nume la consultările de luni. Mare curaj din partea lui Dacian Cioloș că a acceptat provocarea într-un moment în care partidele parlamentare sunt interesate doar de adunat voturi pentru următoarele alegeri. Pe care unii le vor cât mai aproape. Cu dezastrul sanitar peste noi, numai alegeri anticipate ne lipsesc. O campanie electorală marcată de măsuri populiste este exact ce ne trebuie pentru a ne afunda complet în mocirlă.

Am ajuns aici pentru că aleșii și-au bătut joc de votul nostru. Nu-și amintesc că au fost votați decât în momentul în care le folosește. Am fost mandatat prin votul miilor de susținători și prin urmare am dreptul să fac ceea ce vreau pentru că eu îi reprezint pe cei care m-au votat. Având în vedere dezastrul actual și cel viitor, ar trebui ca aleşilor care fac acum parte din Parlament să li se interzică să mai apară vreodată pe o listă electorală. Nu mai au dreptul să reprezinte pe cineva, în condițiile în care dezastrul sanitar li se datorează în bună parte. Cu toate acestea, peste trei ani sau mai devreme – depinde cum reușesc pesediștii să tragă focul la oala lor – o să se intereseze iar de soarta noastră, mai îndeaproape ca până acum. Vor veni să ne bată la uși, să ne cerșească votul. Acel vot pe care s-au oprișat din plin, dar au considerat că trebuie să ne scoată pe noi vinovați pentru duhoarea dubioasă. Și, cât timp o să ne facem procese de conștiință în loc să le cerem socoteală, vor proceda ca și până acum.

 

 

 

 

Deja ai votat!