Ultima săptămână de vacanță, prima săptămână de vacanță – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Sună cumva aiurea, dar mult mai bine decât „Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război”. Și, câtă vreme e vorba doar de o săptămână de vacanță la care se adaugă ceva mărunțiș, nu e cazul să iscăm polemici. Fiind vorba de o singură săptămână, nu contează dacă e prima sau ultima din vacanța elevilor de gimnaziu și liceu. Contează că vacanța se termină cam abrupt și, în cele mai multe dintre cazuri, elevii revin la școală numai pentru încheiatul mediilor.

Au fost proteste, a fost și o petiție care a adunat ceva semnatari. Semnale dintr-o parte și din alta. Ministerul Educației a rămas ferm pe poziții. Pe 3 ianuarie reîncepe școala, mai puțin pentru grădiniță și clasele primare. Ministrul Cîmpeanu, acest „nu bate, nu troncăne” al învățământului românesc a rămas ferm pe poziție și a ținut să precizeze că „s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, şi nu de vacanţă.” Și există solicitări exprese și „temeinic justificate” de a nu schimba datele de examen pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Cu alte cuvinte, cum spune și titlul. Prima și ultima săptămână de vacanță; nu mai insistați că nu e cazul.

Sincer, e cam aiurea să repornești anul școlar în a treia zi din ianuarie, când încă mai există ceva din febra sărbătorilor. Total aiurea să trimiți elevii în vacanță și să-i chemi după câteva zile pentru a le încheia mediile, iar după alte două zile să le spui că sunt în semestrul al doilea. Treaba asta sună a însăilătură și nu țin cont de ritmul biologic, de particularitățile de învățare și de ce trebuie să mai țină cont când vine vorba despre învățat. Iar vina pentru situație aparține ministerului, care n-a luat niciun fel de măsuri pentru ca vacanța forțată din octombrie-noiembrie să fie transformată în școală virtuală. Și nu a fost vorba doar de lipsă de mijloace (în treacăt fie spus, anul trecut s-a făcut mai multă școală virtuală cu mult mai puține resurse), ci mai ales pentru că un anume prim turist al țării a ținut să viziteze piramidele împreună cu consoarta. Și ar fi ieșit ceva scandal deoarece e știut că dascălii nu au dreptul la concediu în timpul cursurilor elevilor. Doamna respectivă prestează ca profesor, prin urmare s-a ales soluția vacanței forțate și a ajustării anului școlar din mers.

Partea proastă e că a crescut numărul de infectări și e de așteptat să revină necesitatea închiderii școlilor. Cum o să se procedeze? Școală virtuală, fără doar și poate.

Și câte ceva despre mascarada cu testarea în masă. Statul vrea să cumpere teste pentru elevi. Procedură rapidă de negociere fără publicare. Alți bani, altă distracție în condițiile în care testarea acasă s-a făcut haotic și fără prea multe garanții că a fost pe bune. Pe net circulă o mulțime de metode de pozitivare a testului de salivă, deci e de așteptat ca șmecherașii din anii terminali (și nu numai) să ia cam în bătaie de joc „marea testare.” Există semnale că unii dintre beneficiari au scos testele la vânzare pe net. Cât timp nu se cere o dovadă clară că testarea s-a făcut serios, la ce să ne așteptăm într-o țară în care „România educată” a fost un eșec încă din faza de proiect? Nu sunt de uitat nici negaționiștii și conspiraționiștii, care vor face cu testele ceea ce au spus că vor face. Și există garanția că părintele unui pozitivat asimptomatic nu-l va trimite la școală pentru că „pierde materia?” Nu, nu există nicio garanție. Dar banii se cheltuie și cineva câștigă gras din asta. Primele runde de testare s-au împotmolit pentru că firmele care au câștigat licitația nu au fost în stare să asigure numărul de teste specificat în contract. Suspect? Cum să nu. Dar trăim în România și asta e deja tradiție. Firmele de deszăpezire nu au utilaje, cele de construcție nu au muncitori… La ministere numai specialiști cu carnet de partid…

Anul școlar se relansează repejor. Școala virtuală pândește la colț. Există vreo problemă? Oficial, totul e minunat.

 

Deja ai votat!