vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialViitorul școlii e online - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Viitorul școlii e online – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Gata, s-a terminat vacanța intersemestrială. Care e mai scurtă decât minivacanța de săptămâna viitoare, când luni este zi liberă. O situație fără precedent în învățământul românesc, care putea fi evitată cu două săptămâni de școală online în octombrie-noiembrie. La câtă școală online s-a făcut în anul școlar precedent, ce mai contau două săptămâni?

Oficial, toată lumea revine la școală în format fizic, pentru că așa s-a decis la nivel înalt. Cei doi competenți de la ministerul Educației și cel al Sănătății au omis să precizeze în ordinul comun ce anume se întâmplă cu clasele care deja sunt în online din cauze sanitare. Dată find lipsa de precizie, era firesc să se meargă pe principiul neretroactivității. Adică acele clase sau școli ar fi continuat activitatea online până la expirarea termenului de carantină. Totuși, managerul unei școli l-a sunat pe Rafila și a cerut lămuriri dedicate. Și Alexandru Rafila, cel atât de priceput pe vremea când nu era la putere, a cugetat puțin și a decis că elevii trebuie să meargă la școală. Nu de alta, dar au avut la dispoziție o întreagă vacanță să scape de coronavirus.

Rugați să estimeze, pe o scară de la 1 la 10, care este gradul de siguranță al elevilor în școli în fața noului van pandemic, Cîmpeanu și Rafila s-au făcut că plouă, au pufnit în râs și au tras un „mulțumim”. Cîmpeanu a mai precizat „Da!” și asta a fost tot. Îl mai țineți minte pe Florin Iordache, cu a sa „Altă întrebare? La vremea respectivă s-a susținut că nu există ceva mai penibil. Ba există… Și e loc și de mai rău…

Fuga de răspundere e sportul preferat al politicianului mioritic. Care nu știe decât că e dreptul lui să-i conducă pe ceilalți și să facă avere. În rest, nu-l interesează. Am mai pomenit despre faptul că școlile au fost dintotdeauna focare pentru virozele de sezon. Nu e ceva despre care să spui că nu ai știut, mai ales când te pretinzi mare specialist virusolog. Și, evident, nu iei în considerare părerologi și deșteptologi când îl ai pe Rafila alături. Mergi înainte cu școala în format fizic pentru că asta e varianta cea mai lipsită de complicații pentru ministerul Educației. Se fac acuș doi ani de când a început nebunia cu Covidul și ministerul s-a implicat prea puțin în ceea ce înseamnă școala virtuală de calitate. Marea Testare a eșuat jalnic și ministrul Educației face apel la părinți să-și testeze odraslele pe banii proprii. Mda, de vreme ce România educată a fost un succes total, s-a creat susținerea populară pentru așa o măsură. Ministerul susține că nu poate asigura plata măștilor pentru elevi (costul măștilor pentru o persoană pe parcursul unui an școlar ar fi undeva la vreo 20-30 de lei la prețul pieței), dar are pretenția ca familiile numeroase să facă un efort de câteva sute de lei lunar pentru a-și testa copiii.

Dramatic e faptul că unele școli au ales să intre în online sau o vor face curând chiar dacă în comunitățile unde își desfășoară activitatea pragul acceptat de autorități nu a fost depășit. Școala Gimnazială Nr. 21 din Sibiu a intrat în online din decembrie deoarece nu mai dispune de personalul necesar pentru a asigura curățenia. La ce salarii au oamenii de serviciu, e surprinzător că situația e generală. Dacă tot ești dispus să muncești, de ce să trudești în România pentru trei sute de euro când poți primi mai mult în străinătate?

Facturile la energie electrică și gaz sunt un alt motiv pentru care unele școli iau foarte serios în calcul varianta activității online. Dacă mai continuă mult nebunia cu facturi umflate, școlile vor continua online chiar și după eradicarea pandemiei. Treburile astea nu se știu, nu se aud acolo sus? Se pare că nu… România educată continuă așa cum a început. Fără investiții, fără reforme adevărate. Doar cu numele. Școala online are multe neajunsuri, între care cel mai evident e lipsa de socializare între beneficiari. Însă pe meleagurile românești se pare că, pe viitor, școala online e singura alternativă viabilă. Nu costă prea mult să faci cald în classroom.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...