joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialStrategi și amatori - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Strategi și amatori – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Dacă pesediștii ar fi la fel de buni la guvernare pe cât sunt atunci când vine vorba de strategii politice, tembelele afirmații marca Liviu Dragnea ar avea întru totul acoperire. Olanda, Germania și cine se mai poate ar privi cu invidie la satele românești și asta nu din cauză că nu știu cum arată noroaiele pentru care sunt atât de cunoscute. Creșterea economică poate că n-ar mai atinge valori record, dar economia ar fi mai mare și câte și mai câte.

Din păcate, pesediștii se pricep (doar) la strategii politice și la cum arată scena politică sunt pe cale să-și atingă scopul urmărit. Din nou… Atunci când lumea se săturase de urmașii comuniștilor și FSN și ce haină și-au mai tras pesediștii de azi, Iliescu și gașca au făcut pasul în spate și i-au lăsat la butoane pe țărăniști cu Convenția lor cu tot. Iar țărăniștii s-au descurcat așa de bine, că nici n-au avut nevoie de cine știe ce ajutor să părăsească definitiv scena politică. Și în 2000 Iliescu a revenit pe cai mari.

Strategia PSD e dezarmant de simplă, dar de o eficiență de-a dreptul demonică. Câștigă sau nu alegerile, fac ei ce fac și ajung la guvernare. Dacă înainte preferau să fie singuri, cu timpul au descoperit că e mai bine să aibă pe cine da vina. Probabil acesta este unul din motivele pentru care a apărut și reapărut USL. Odată ajunși la butoane împărățesc trei ani, după care fac ei cumva și se refugiază în opoziție, de unde fac viața grea adversarilor care formează guvernul. Și când vin alegerile, românii votează sub impresia celor trăite în ultimele luni, nu iau la purecat toată perioada dintre scrutinele de vot.

O lecție de manipulare și strategie cât se poate de simplă, una pe care liberalii au încercat să le-o aplice maeștrilor. Au și găsit pe cine să prostească… Refacerea USL a fost considerată ocazia perfectă pentru a plăti polițe acumulate decenii la rând.

S-a pus la cale un pact, o rotativă la timpul potrivit și liberalii își frecau palmele de încântare la gândul că-i vor ține pe pesediști la putere taman în an electoral, când opoziția adună voturi cu lopata, dar pe vot negativ, că pe la noi nu se pricepe nimeni să adune simpatie politică prin ceea ce face cât administrează țara. Și, în prag de rotativă s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Boloș a venit cu o veste tragică: reforma pensiilor nu mai poate fi evitată. E vorba despre pensiile speciale, dar la cum a transmis Boloș mesajul a reușit să lase impresia că urmează dezastru național. Am făcut ce am putut pentru români, dar uite că Europa ne-a dat ultimatum și trebuie să eliminăm specialele. Asta e! Educația a intrat în grevă și nu e coincidență, iar Ciolacu a spus clar. Nicio negociere până nu se rezolvă prioritățile…

Ce înseamnă asta? Înseamnă că liberalii s-au fript. Iar… Și-au luat țeapă încă de la început; deși au dat premierul, cele mai râvnite ministere au ajuns în portofoliul pesediștilor care au cam dictat în coaliție, însă pentru alegătorul român important e premierul. E Ciucă? E liberal? El e vinovat de toate… Ne mirăm că liberalii se duc la vale în preferințele românilor? Era de așteptat și era de datoria lor să anticipeze asta, dar au fost nerăbdători să ajungă la ciolan. I-o fi mânat din spate și Turistul, care avea nevoie de liniște pentru a vizita ce merită vizitat.

În momentul de față protocolul nu prea mai stă în picioare. Ciolacu l-a pus pe Ciucă într-o situație foarte delicată: rezolvă problemele, altfel ioc parteneriat, nema rotativa. Dacă Ciucă oferă ceva cadrelor didactice și elimină pensiile, Ciolacu o să spună ceva de genul: „Tu ai promis, tu să te descurci”, iar liberalii își vor bate la greu cuie în coșciug. Dacă Moș Teacă nu rezolvă problema, Ciolacu nu face rotativa și liberalii sunt forțați să guverneze până la alegeri, iar între timp duc la capăt treaba cu cuiele de coșciug. Demisia nu e de luat în calcul deoarece Iohannis nu prea e de găsit prin țară să numească premierul și, chiar dacă Ciucă se cere afară din joc, PSD nu se va înghesui să facă nominalizări și va veni cu scuza că e treaba liberalilor să rezolve ce a rămas în urma lui Moș Teacă.

Indiferent cum o dau, pentru liberali o să fie aiurea. Despre noi ce să mai vorbim? Aiurea e un cuvânt mult prea mic…

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...