Acum, că suntem în plină campanie electorală, principala preocupare a politicienilor e să arate cât de mult le pasă de soarta românilor. Și pentru că la capitolul realizări concrete nu prea au cu ce să se laude, politicienii mizează pe puterea comparației. Pentru că asta e singura metodă prin care poți scoate ceva măreț dintr-un mare nimic, îl scoți la comparație.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Astfel, inundațiile de la Valencia au fost un bun prilej pentru ca politicienii interesați să marcheze la capitolul imagine, dar și să arate că ce s-a întâmplat la Galați se înscrie în categoria România lucrului bine făcut. Slugoii unei televiziuni de partid lătrau dedicat: vedeți că și în Spania sunt probleme și aici autoritățile sunt depășite de amploarea dezastrului. Sunt mai mulți morți decât la Galați și pagubele materiale sunt infinit mai mari… Cu alte cuvinte, la noi a fost bine, dar nu pentru că amploarea inundațiilor a fost mai redusă și la ce sărăcie e pe la Galați apele nu prea aveau ce lua, ci pentru că s-a acționat profesionist și autoritățile au fost vigilente, mai ales după ce marele ciclon s-a dovedit a fi un fâs de două parale. Evident, a vorbit Marcelașul cel Viteaz cu ciclonul și de asta nu au fost probleme.
Și, că tot veni vorba despre marele om de stat, cică individul a anunțat că trage o fugă la Valencia, să-i sprijine pe românii afectați de inundații. Cum anume poate face asta, e cam greu de explicat, în condițiile în care autoritățile române nu au fost în stare să gestioneze un dezastru de amploare mult mai mică decât ce a produs revărsarea râului Turia în Spania. Am un prieten în zonă care mi-a povestit câte ceva. Cică spaniolii au schimbat cursul râului, au tras ei niște concluzii după inundațiile din 1957 și au pus la cale o rețea de canale și conducte prin care apa râului Turia se varsă în mare. Și spaniolii au luat ceva măsuri în eventualitatea că râul o să-și umfle apele, doar că limitele sistemului nu au mai fost încercate de câteva zeci de ani. Cică prin canalele deversoare creștea iarba și nimeni nu se aștepta la așa ceva. Nu e o situație comparabilă cu România, unde inundațiile se produc aproape anual în aceleași zone din aceleași motive. De ce politicienii români nu iau măsuri să preîntâmpine producerea unor evenimente nedorite pentru care cauzele și periodicitatea sunt cunoscute, iar asta e valabil și pentru măsuri?
Evident, pentru că e mai simplu să te compari cu alții care au dat-o în bară și pentru că speri că prin acest gest de crasă ipocrizie poți atrage voturile diasporei. Poate că nu e deloc întâmplător faptul vizita a cam fost amânată după anunțarea rezultatelor alegerilor din Moldova, acolo unde diaspora a făcut diferența. Ce pot face guvernanții pentru românii din Spania cât timp nu sunt în stare să facă nimic pentru românii din țară? Pentru că, s-avem iertare, în afară de trimis mesaje și asigurat de tot sprijinul – care sprijin? – mai mult nu prea pot face. Dar prin dimensiunea europeană a activității personale, candidatul la președinție vrea să arate cât e de grozav și de implicat. Adică e așa de capabil că nu-i mai ajunge o țară ca România să se desfășoare, noroc cu Europa, că altfel se irosea ditamai noianul de competență. Ca să fiu un pic răutăcios, aș spune că individul e de-a dreptul inundat de competență.
Alții i-au luat-o deja înainte și au fost la românii din Valencia pe care i-au asigurat de tot sprijinul. Sprijin moral desigur, că mai mult de unde? Când ești ca vai de capul tău și ai rămas fără casă sau mai rău contează foarte mult să știi că undeva, în România, sunt câțiva indivizi care între două episoade ale campaniei electorale se gândesc la tine și te susțin moral. Da, chiar ai nevoie de așa ceva…
Se gândesc oare românii că dacă politicienii își făceau treaba așa cum au promis, numărul românilor afectați de nenorocirea din Valencia era cu siguranță mai mic? Pentru că majoritatea românilor au ajuns la Valencia și în alte colțuri ale lumii din cauză că România prost guvernată nu le-a oferit nimic.