sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăInternaționalTancurile turceşti au pătruns în Siria

Tancurile turceşti au pătruns în Siria

Mai multe tancuri turce au pătruns pe teritoriul Siriei şi trăgeau spre poziţiile grupării Stat Islamic (SI) din localitatea siriană Jarablus.

Potrivit AFP, care furnizează informaţii primite de la un fotoreporter, în jur de zece tancuri turce ar fi trecut graniţa în Siria. Un reporter al Reuters susţine că a văzut şase tancuri turce care au trecut graniţa siriană şi precizează că a fost martorul unor bombardamente intense.

Anterior, surse militare au precizat că două avioane de luptă turceşti F-16 se află în aer în regiunea de frontieră, urmând să lanseze lovituri asupra poziţiilor SI din Siria.

Armata turcă, susţinută de forţe ale coaliţiei internaţionale antijihadiste, a lansat în zorii zilei operaţiunea „Scutul Eufratului”, cu participarea avioanelor de luptă şi a forţelor speciale, pentru a alunga Stat Islamic de la Jarablus.

De asemenea, rebeli sirieni susţinuţi de Turcia au pătruns şi ei în Siria din această ţară, a declarat un lider al rebelilor.

Incursiunea a fost confirmată şi de preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan. Acesta a declarat că operaţiunea „Scutul Eufratului” este îndreptată împotriva Statului Islamic şi a forţelor formaţiunii kurde Partidul uniunii democratice (PYD).

Aripa armată a PYD, Unităţile de apărare a poporului (YPG), a fost principalul aliat al SUA în lupta împotriva Stat Islamic. Membră a coaliţiei conduse de SUA împotriva Stat Islamic, Turcia se opune sprijinului Washingtonului pentru rebelii kurzi sirieni. Ankara se teme că un avans al kurzilor sirieni în lupta împotriva jihadiştilor le va da un imbold kurzilor de pe teritoriul său.

 

Siria condamnă incursiunea Turciei

 

Damascul „condamnă încălcarea frontierei turco-siriene de către tancuri şi blindate turceşti în direcţia oraşului Jarablus, cu acoperire aeriană din partea coaliţiei conduse de Washington, şi consideră că este vorba despre o încălcare flagrantă a suveranităţii sale”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe.

Potrivit acestuia, orice operaţiune antiteroristă în interiorul Siriei trebuie purtată în coordonare cu Damascul. Comunicatul mai susţine că Ankara a lansat această incursiune pentru a înlocui Statul Islamic cu „alte grupări teroriste”, termen desemnându-i pe rebeli.

Şi kurzii sirieni au condamnat incursiunea militară a Turciei. „Intervenţia Turciei la Jarablus este o încălcare a suveranităţii Siriei şi o declaraţie de război lansată administraţiei autonome şi sistemului federal kurd”, a declarat Aldar Khalil, un membru al Partidului kurd Uniunea Democratică (PYD). În luna martie, PYD şi mai multe grupuri aliate au declarat un sistem federal de administrare în nordul Siriei.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...