joi, martie 28, 2024
AcasăInternaționalElveţienii renunţă la libertăţi

Elveţienii renunţă la libertăţi

Majoritatea alegătorilor s-au pronunţat ieri, în cadrul unui referendum, în favoarea supravegherii electronice de către serviciile secrete.

 

Elveţienii s-au pronunţat, într-o majoritate covârşitoare, în favoarea legii ce autorizează serviciile secrete să intercepteze comunicaţiile telefonice şi electronice, în cazuri de ameninţare ridicată, potrivit primelor estimări ale rezultatului referendumului organizat ieri în Ţara cantoanelor, relatează AFP.

Ei au spus „da” în proporţie de 66%, conform unei estimări a Institutului de sondare a opiniei publice gfs.bern, dată publicităţii de televiziunea elveţiană, după închiderea birourilor de vot la ora locală 12:00. Această estimare are o marjă de eroare de +/-3%.

Acest referendum intervine în timp ce ameninţarea teroristă este foarte ridicată în Europa. Sondajele de opinie în timpul campaniei au prezis tot timpul „da” supravegherii electronice, dar cu un scor ce se situa între 53% şi 58%.

O lege în acest sens a fost adoptată de Parlament în 2015, dar referendumul a fost lansat de către o alianţă formată din Partidul Socialist, Verzi şi mişcări precum Partidul Piraţilor, de teama unor derive precum cele denunţate de Edward Snowden în SUA.

Prin dezvăluirile sale, Edward Snowden, fost agent al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA (NSA), a relevat în 2013 amploarea reţelei de supraveghere electronică din Statele Unite, înfiinţată după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Până în prezent, serviciile secrete din Confederaţia Elveţiană aveau dreptul să colecteze informaţii din surse publice sau dacă ele se aflau deja la dispoziţia altor autorităţi. Pentru guvern, care susţine noua lege, nu este posibil să se răspundă, în aceste condiţii, la noile ameninţări.

Serviciile secrete ar putea de acum să monitorizeze, în anumite condiţii, e-mailuri şi apeluri telefonice ale persoanelor fizice, precum şi activităţile pe care acestea le desfăşoară pe internet, să se infiltreze în reţele de calculatoare şi să efectueze căutări, inclusiv în vehicule şi bagaje. Acestea ar putea, de asemenea, să perturbe accesul la informaţii în reţelele de calculatoare, în cazul în care există riscul ca aceste sisteme să fie folosite în atacuri asupra infrastructurii critice.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...