Italienii din nord vor autonomie

0

Locuitorii din Lombardia şi Veneto, cele mai bogate regiuni ale Italiei, au votat pentru mai multă autonomie.

 

Italienii din regiunile Lombardia şi Veneto au votat duminică la referendumuri pentru autonomie sporită faţă de guvernul de la Roma, informează Reuters. Participarea la vot a fost semnificativă în ambele regiuni, iar potrivit rezultatelor preliminare, peste 90% din participanţi au răspuns „da” la întrebarea dacă doresc ca autorităţile regionale să solicite celor centrale mai multă autonomie.

În Veneto, regiunea din jurul Veneţiei, participarea la vot a fost de 50,1%. În Lombardia, cu metropola la Milano, s-au prezentat la urne doar 30,5% din cetăţeni, dar nu există un prag minim pentru validarea referendumului.

Acest referendum, unul consultativ, a fost organizat la iniţiativa preşedinţilor regiunilor Lombardia şi Veneţia, Roberto Maroni şi Luca Zaia, membri ai Ligii Nordului (extrema dreaptă).

Veneţia, cu cinci milioane de locuitori, şi Lombardia, cu zece milioane, se numără printre regiunile cele mai bogate ale Italiei, contribuind împreună la 30% din PIB-ul Italiei. Datoria pe cap de locuitor în cele două provincii este mică: 73 de euro pentru Lombardia, 219 de euro pentru Veneţia, faţă de 407 euro media la nivel naţional. Prin urmare, în opinia lui Maroni şi Zaia, aceste regiuni „virtuoase” trebuie să fie recompensate. Astfel, cei doi intenţionează să-i ceară Romei mai multe competenţe în infrastructură, sănătate sau educaţie, dar şi puteri rezervate ale statului în materie de securitate şi imigraţie, teme dragi Ligii Nordului, dar care ar necesita o modificare a Constituţiei.

Obiectivul lor este de a obţine mai multe resurse, recuperând circa jumătate din solda fiscală actuală (diferenţa între ceea ce locuitorii plătesc ca taxe şi impozite şi ceea ce primesc ca şi cheltuieli publice). În prezent, aceasta se ridică la 54 de miliarde de euro pentru Lombardia şi 15,5 miliarde de euro pentru Veneţia (comparativ cu opt miliarde pentru Catalonia).

Liga Nordului, formaţiune politică activă în aceste regiuni, a cerut multă vreme în programul său politic independenţa faţă de sudul mai sărac al Italiei. În prezent, Liga nu mai are acest obiectiv, dar a susţinut organizarea referendumului alături de partidul de centru-dreapta Forza Italia al magnatului Silvio Berlusconi şi de populiştii din Mişcarea Cinci Stele. Criticii referendumului au arătat că nu era necesar, întrucât Constituţia Italiei permite oricum regiunilor să ceară autonomie sporită.

Deja ai votat!